X
X

Çakmak Dolması tarifi

31.05.2012 Perşembe 09:51 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Eskişehir'in yöresel tatlarından Çakmak Dolması'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
500 gr kaburga kıyması
4 adet patlıcan
1 çay bardağı göce (kırık buğday)
2 orta boy soğan
7 yemek kaşığı domates konservesi veya rendesi
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
½ çay kaşığı karabiber
5 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarmısak
 
Yapılışı:
Patlıcanlar alacalı soyulup birer parmak kalınlığında dilimlenir. Her dilim yarıya kadar kesilere cep gibi açılır. Acısının gitmesi için tuzlu suda bekletilir.
 
Dolmanın içi için; 500 gr kaburga kıymasının üzerine yemek kaşığı domates ve biber salçası, çok küçük kıyılmmış soğan, yarım çay kaşığı karabiber, 1 kahve fincanı göce yani kırık buğday da eklenip yoğrulur.
 
Dolmanın pişeceği tencerede 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Yarım çay kaşığı domates salçası kavrulur. Arasına kıymalı harç yerleştirilen patlıcanlar  avuç içinde sıkılıp tencereye dizilir.
 
Dolmaların  üzerine 7 yemek kaşığı domates konservesi veya rendesi konur. Üzerlerine çıkmayacak kadar ssıcak su dökülüp pişirilir.
 
5 yemek kaşığı yoğurt 3 diş ezilmiş sarmısakla karıştırılır. Dolmalalrın üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür.
 
Çakmak Dolması servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN





 

MUTFAĞIM VİDEOLARI