X
X

Cevizli Peksimet tarifi

01.03.2012 Perşembe 10:07 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Uşak'ın yöresel tatlarından Alacatene'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler: 
Hamuru için: 
2 Bardak süt 
1 Yumurta akı 
1 Paket yaş maya 
1 Su bardağı sıvıyağ 
Alabildiği kadar un 
 

İçine: 
250 gram ceviz içi 
3 Yemek kaşığı öğütülmüş haşhaş 
1 Su bardağı sıvıyağ 
Üzerine: 
1 Yumurta sarısı 
1 Yemek kaşığı yoğurt 
Siyah tane haşhaş 
 
Yapılışı:
2 su bardağı süt cezveye alınıp ısıtılır. Isıtılan sütün içine bir paket yaş maya atlır ve eriyene kadar karıştırılır. Derin bir kaseye 3 kepçe un koyulur ve ortası havuz gibi açılır ve  1 yumurtanın akı ile 1 çay kaşığı tuz eklenir. Ilık sütte eritilen maya da una karıştırılarak eklenir. 1 su bardağı sıvı yağ malzemelerin üzerine ilave edilir ve aldığı kadar un ile yoğurulmaya başlanır. Kulak memesi kıvamına gelen hamurun üzerini bir bezle kapatıp mayalanması için 1 saat kadar bekletilir.  
3 yemek kaşığı öğütülmüş haşhaş bir kaba alınır ve 1 su bardağı sıvı yağ ile karıştırarak inceltilir. 
250gr. cevizi mutfak robotunda çekilir. 
Bekletilen hamur dört eşit bezeye bölünür ve oklayla unlarayak mantı hamuru kalınlığında açılır. Üzerine inceltilen haşhaş sürülür ardından ceviz serpilir ve bastırmadan rulo şeklinde sarılır. Sarılan rulodan 3 parmak büyüklüğünde parçalar kesilerek cam fırın tepsisine dizilir. Kalan bezeler de açılarak aynı işlem uygulanır. Ayrı bir kapta 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı yoğurt ve göz kararı sıvı yağ ile karıştırıldıktan sonra hazırlanan hamurların üzerine sürülür. Son olarak haşhaş tohumlarıyla üzeri süslendikten sonra 200 derecedeki fırında yarım saat pişmeye bırakılır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI