X
X

Laz Böreği tarifi (Hopa)

06.09.2012 Perşembe 09:44 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Hopa'nın yöresel tatlarından Laz Böreği'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 yumurta
1 su bardağı süt
½ su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı margarin
½  tatlı kaşığı sirke
Aldığı kadar un
 

Muhallebi için;
3 litre süt
6 su bardağı şeker
3 dolu yemek kaşığı un
5 yumurta
2 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı karabiber
 
Yapılışı:
Yoğurma kabına 2 yumurta kırılır, üzerine 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında margarin, 2 buçuk su bardağı süt, yarım su bardağı sıvıyağ, 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tutam tuz eklenir. Tüm malzemeler karıştırılır, böreğe gevreklik vermesi için yarım tatlı kaşığı sirke konur. Aldığı kadar unla birlikte kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. 3 alta 5 üste olacak şekilde hamur toplam 8 bezeye ayrılır.
 
Muhallebi için; 3 litre süt tencereye dökülür. Üzerine 5 su bardağı şeker ve 3 dolu yemek kaşığı un eklenir. 1 tutam tuz serpilip mikserle karıştırılır. Muhallebi kaynama kıvamına geldiğinde ocaktan alınır. Ayrı bir kabın içine 5 yumurta kırılır, 2 tatlı kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte çırpılır. Kaynamaya hazırlanan muhallebiye dökülüp karıştırılır. Muhallebi kaynamadan ocaktan alınır.
 
3  beze incecik açılır, kevarları dışa taşacak şekilde üst üste fırın tepsisine serilir.  Hazırlanan muhallebi 3 kat yufkanın üzerine dökülür. 1 bardak toz şeker serpilir. Eritilmiş 3 yemek kaşığı tereyağının yarısı gezdirilir. Fırında bu şekilde muhallebi hafif kızarana kadar pişirilir. Kalan 5 beze de incecik açılır. Börek fırından alınır. Açılan yufkalardan 2’si üzerine serilir. Tereyağı gezdirilir. Kalan 3 yufka da yerleştirilip kalan terayağı üzerine sürülür.Böreğin dışta kalan kenarları iyice sıkıştırılır ve fazlalıklar kesilir. 200 derecedeki fırında pişirilir.
 
Laz Böreği servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI