X
X

Selçuk Yöntem'den samimi açıklamalar

01.05.2014 Perşembe 16:05 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

"Büyük Risk'te yarışmacı olsam, rezil olurum!"

"Çarşamba gecesi, Kıbrıs Girne Amerikan Üniversitesi'nden canlı yayınla ekrana gelen Abbas Güçlü ile Genç Bakış sevilen sanatçı Selçuk Yöntem'i ağırladı. Yöntem sanattan, siyasete gençlerin farklı sorularını yanıtladı.
Abbas Güçlü ile Genç Bakış 30 Mayıs Çarşamba bölümünü izlemek için TIKLAYIN!
 
İşte programın özeti;
 
1 MAYIS'I TAKSİM'DE KUTLAMAK ÇOK MASUM BİR İSTEK
- Hükümet neden 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklıyor, provokasyon olmasın insanlar birbirine zarar vermesin diye ama ben böyle birşey yaşanacağına inanmıyorum. Orada 1977 yılında çok önemli birşey yaşandı, emekçilerin orada acıları var, ağıtları var. Bunun anısına, 1 Mayıs'ı orada kutlamak kadar masum, saf birşey yok. Bence bunun olmasında hiçbir mahsur yok, bunun olmaması bir tedirginlik meselesi. Neden izin verilmiyor buna, bu hükümetin bir politikası.
 
BÜYÜK RİSK'TE YARIŞMACI OLSAM REZİL OLURDUM
- Bilgi yarışması gerçekten çok entersan birşey, bilginin içine girdikçe kayboluyor ve ne kadar birşeyleri bilmediğinizi anlıyorsunuz. Ben Büyük Risk'te çok şey öğrendim.
 
- Yarışmacılar bazen bu da nasıl bilinir dediğimiz şeyleri biliyorlar. Ama çok basit şeylerde çok heyecanlanıyorlar. O kürsünün arkasına geçtiğinizde herşey çok değişiyor. Şaşırabilirsiniz. Mesela ben kendi yarışmama katılsam rezil olurum. Bunu sunmak başka oradaki konsantrasyonu sağlayıp beynin bir anda devreye girerek o sorunun cevabını bulması başka. Çoğunun belki de heyecandan söyleyememiş olabileceğine kendimi inandırmak istiyorum.
 
TİYATRO İÇİN 20-30 LİRA ÖNEMLİ BİR PARA DEĞİL
- Bir özel tiyatro kurmak çok önemli bir para. Devlet yeterince katkıda bulunmuyor. Özel tiyatrolar çok zor durumda. O yüzden iki-üç kere sinemaya gideceğinize bir kere tiyatroya gidin. 20-30 lira tiyatroya gitmek için çok önemli bir para değil. Devlet tiyatroları şehir tiyatroları çok haksız rekabet içinde oluyor, çok ucuza bilet satılıyor.
 
TÜRKİYE'DE HERKES OYUNCU
- Türkiye'de tüketim öyle bir noktaya geldi ki, herkes oyuncu. Birgün sete yetişemeyen bir cast oyuncusunun yerine sokaktan geçen birisi çevrildi ve ben onunla oynadım, bunu küçümsemek için söylemiyorum ama işin gerçeği bu. Sirkülasyon o kadar fazla ki.
 
DEVLETİN SANAT POLİTİKASI OLUR HÜKÜMETLERİN OLMAZ
- Hükümetlerin sanat politikası olmaz, devletin sanat politikası olur. Ve devletin sanat politikası değişmez. Gelen her hükümet kendine göre bir sanat politikası çizemez. Biz de bu yüzden hükümetlerin sanat politikasını her zaman eleştirmeliyiz, karşı koymalı ve devlet politikasının çok yerleşik, çok sağlam bir şekilde devam etmesini sağlamalıyız. Bunun da temellerini Türkiye'de Mustafa Kemal Atatürk çok sağlam bir şekilde atmıştır.
 
- Sanatın muhafazakarı olmaz. Sanat karşı koyar, tartışır. Sanat gelişmek zorundadır, sanatta değişim değişmez.
 
HERKESİ MUTLU EDEMEM
- Sanatçı bir öğretmen değildir. Toplumsal olaylarda toplumun büyük bir kesimini vicdanen, ahlaken, hukuken rahatsız eden şeylerde sanatçı dibine kadar onların yanındadır. 
Ama benim sanatçı olarak herkesi mutlu edecek şekilde kendimi kantılmam mümkün değil.
 
HABERCİLİK ÖZGÜR DEĞİL
- Türkiye'de habercilik özgürce yaplmıyor. Bunu hep beraber gördük. İçeride olan en çok gazeteci bizde sanırım.
 
ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI BİR PROJEYE DESTEK VERMEYE HAZIRIM
- Çocuk istismarı ile ilgili bir proje olursa her zaman destek vermeye hazırım. Çocuk istismarında eğitim sisteminin çok önemli bir rolü var. Bu toplumda sanatı yaygınlaştırdığımuz zaman kimse bu istismarlar, bu negatif duygularla boğuşmayacaktır.
 
DİZİ SEKTÖRÜNDE AĞIR ŞARTLAR DEĞİŞMELİ
- Sektörde çalışma şartları çok ağır. 5 günde yetiştirilmesi gereken dizi insanları gerçekten çok yoruyor ve işin içinden çıkılmaz hale getiriyor. Eminim bu zamanla değişecek çünkü değişmezse bu iş heyecanını kaybedecek ve seyirci giderek bu işe raksiyon göstermeyecek.
 
ASLAN AKBEY'DEN SONRA GELEN TEKLİFLER TATMİN ETMEDİ
- Kurtlar Vadisi'ndeki Aslan Akbey'den sonra gelen, onun paralelinde hiçbir metin beni tatmin etmedi. O hemen hemen bir ilkti. Çok güzel irdeledi bazı şeyleri.
 
İNTERNETTE SANAT OLMAZ
- İnternet hızlı anlık gereksinmelerimizin karşılığı. Sanatın yerini alamaz. İnternetteki dizinin sinemanın çok etkili olacağına inanmıyorum. Belki de bunu istemiyorum.
 
ERKEK EGOSU KADININ KIVRAK ZEKASINI ENGELLİYOR
- Kadının geldiği yer çok eksik. Çok daha önemli yerlere gelmesi lazımdı. Erkek egosu, erkek bencilliği kadının o kıvrak zekasını ve üretkenliğini engelliyor. Biz bu engeli kaldırmalıyız.
 
ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASINI KİM İSTER?
- Twitter kapandığında ben bir şekilde girdim. Ben yapabilirsem bunu herkes yapabilir. Pek anlamam çünkü bu işlerden. Kim ister ki özgürlüklerin kısıtlanmasını? Ben hukuka inanıyorum. Hukuka adalete inanan her insan hukuk, adalet, özgürlük ve demokrasi için mücadele etmelidir.
 
AŞK TARİFSİZLİKTİR
- Herkes aşkı tarif etmeye çalışıyor bence aşk tarifsizliktir. Aşk tarif edilmez yaşanır.

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI