X
X

Antakya Ketesi tarifi

13.11.2012 Salı 16:50 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Antakya'nın yöresel tatlarından Antakya Ketesi tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

Hamuru için:
1 kg. un
½ kg. tereyağı
2 yemek kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tuz
 
Harcı için:
½ kg. şeker
1 kase ceviz
1 kase buğday
2 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı rezene
1 çay bardağı mısırözü yağı
3 adet mahlep
Çörek otu
Susam
 
Yapılışı:
Yoğurma kasesine iki yemek kaşığı kuru maya ve tuz da serpildikten sonra su ilave edilerek yoğurmaya başlanır. Azar azar ilave edilen suyla yumuşak  kıvama gelen hamur cam bir kaseye koyulur ve üzeri kapatılır.
 
Ketenin  harcı için ceviz ve şekerin ardından buğday da çıkarılır. Önceden haşlanan buğday bir kilo şekerle iyice karıştırılarak kavrulur. Bir tabağa cevizler doğranır. 2 çay kaşığı tarçın eklenen  kete içine
1 kase ceviz içi eklenir.
 
Bakır bir tavada yarım kilo tereyağı eritilir. Bir tutam rezene ve mahlep havanda dövülür.  Eriyen tereyağı  bir kaseye alınır.  Erimiş tereyağının üzerine 1 çay bardağı  da mısır özü yağı eklenir.  Hamur cam bir masada yağlanır. Yağın ardından dövülmüş mahlep ve rezene, susam ve çörek otu serpilen hamur açılır. Hamuru  yarım ay şeklinde katlayarak üzeri aynı şekilde yeniden çeşnilenir. Yeniden yağlanan hamur açılarak karşılıklı iki kenarından tekrar katlanır.  Yağla  birlikte katlaya katlaya kıvamlanan hamur son olarak bir oklava boyu açılarak bükülür. Hamurdan limon  büyüklüğünde bezeler  koparılır ve yuvarlanır.  Bezeler açılırken, diğer yandan  fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. Harcı koyulan bezeler irice poğaçalar halinde kapanarak tepsiye dizilir. Fırın 175 derecede  ısıtılır.  Son olarak ketelerin üzerini çıtırlaştıracak yağı sürülür ve susamları serpilir. Tepsi  fırına verilir. Kızardıktan sonra Antakya ketesi hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI