X
X

Kaburga Dolması ve İç Pilav tarifi

05.04.2013 Cuma 11:51 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Mardin'in yöresel tatlarından Kaburga Dolması ve İç Pilav tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 adet kuzu kaburga
1 kg dana kuşbaşı et
3 buçuk su bardağı pirinç
1 kase badem
3 paket dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü
1 demet maydanoz
Yeni bahar
Karabiber
Tereyağı
 
Yapılışı:
1 kilo kuşbaşı dana eti; biraz tuz serpilip üzerini çıkmayacak kadar suda haşlanır.
Kaburga dolmasının içi için; 1 buçuk su bardağı pirinç 1 tatlı kaşığı tuz katılmış sıcak suyla ıslatılır. Yarım demet maydanoz küçük küçük kıyılır. Islatılan pirinçler süzülür ve sıvı yağ ile kavrulur. 1 kase kabukları soyuluş badem de ayrı bir tavada pembeleşene kadar kavrulur. Pembeleşen bademlere 3 paket dolmalık fıstık eklenir. Haşlanan etler yarım çay bardağı sıvı yağ ile sotelenir. Kavrulan pirincin üzerine bademler ve dolmalık fıstıkların yarısından biraz azı ilave edilir. Üzerine 1’er tutam karabiber, yeni bahar ve tuz serpilip kavrulan etlerin de yarısı eklenir. Kaburga dolmasının iç harcı kıyılmış maydanoz katılıp harmanlanır.
Kaburga etinin içi ve dışı tuzla ovulur. Hazırlanan iç harç kaburgaya doldurulur. Doldurulan kaburganın ağzı ısıya dayanıklı bir ip kullanılarak dikilir. Kapatılan kaburga sıvı yağda kızartılır. Kızartılan kaburganın üzerine geçmeyecek kadar su sökülür ve tane yeni bahar ve karabiber eklenerek lokum gibi pişirilir. Pişen kaburga dolması; fırın tepsisine alınır ve üzerine biraz sıvı yağ gezdirilip yaklaşık 2 yemek kaşığı tereyağı koyulur. Suyundan dökülüp ortalama 200 derecedeki fırında her yeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.
İç pilav için; 2 su bardağı pirinç  2 yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur. Pirinçlerin üzerine Kaburga dolmasını pişirdiğimiz sudan dökülüp pilav pişirilir. 3 yemek kaşığı kuş üzümü sıvı yağ ile kavrulur. Kavrulan üzümlere dolma içinden kalan bademler, fıstıklar ve etler eklenip biraz çevrilir ve pilavla harmanlanır. İnce kıyılmış yarım demet maydanoz eklenir. İç pilav servis tepsisine koyulur. Üzerine kaburga dolması yerleştirilir.
 
Kaburga Dolması ve İç Pilav servise hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI