X
X

Nevşehir Mantısı tarifi

05.06.2013 Çarşamba 11:43 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Nevşehir'in yöresel tatlarından Nevşehir Mantısı tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
500 gr kuzu kıyma
300 gr dana eti
3 su bardağı nohut
1 adet domates
2 adet kuru soğan
4 adet yeşil biber
3 tatlı kaşığı salça
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
1 tutam maydanoz
1 adet yumurta
Süzme yoğurt
Sarımsak
Nane
Aldığı kadar un
 
Yapılışı:
Hamuru için; unun üzerine 1 adet yumurta kırılır ve 2 çay kaşığı tuz atılır. Azar azar su dökülerek sert kıvamda bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur üzeri örtülerek dinlenmeye bırakılır.
Sosu için; dana etleri sıvı yağda kavrulmaya bırakılır. Bu sırada biberler ve soğanlar küçük küçük doğranıp rengi dönen etlere eklenip sotelenir. 1 tatlı kaşığı salçayla kokusu çıkana kadar kavrulup, arzuya göre tuz ve akşamdan ıslatılıp süzülen nohutlar eklenir. 1’er silme çay kaşığı karabiber, tuz ve kırmızı toz biber serpilir. Üzerine çıkmayacak kadar su dökülen yemek pişmeye bırakılır.
İçi için; kıyma, küçük küçük kıyılan soğan, 1’er silme çay kaşığı karabiber, tuz ve kırmızı toz biberle yoğrulur. İnce ince doğranan maydanozlar ve 1 tatlı kaşığı salçayla özleştirilir. Dinlenen hamur iki bezeye ayrılır. İlk beze açılıp küçük karelere kesilir. Karelerin ortasına kıymalı iç yerleştirilir. Hamurlar ortası açık kalacak şekilde iki ucundan sıkıştırılarak kapatılır. İkinci beze de aynı şekilde açılıp hazırlanır. Mantılar yağlanmış tepsiye dizilir. Mantı ortalama 170-180 derecedeki fırında pembeleşene kadar pişirilir. 1 tatlı kaşığı biber salçası sıcak suyle karıştırılır. Pembeleşen mantıların üzerine salçalı su dökülür ve suyu çekene kadar ocağın üzerinde çevrilir. Mantının üzeri etli nohut yemeğiyle kaplanır. Süzme yoğurt sarmsakla karıştırılır ve mantının ortasına yerleştirilir. Nane serpilir.
 
Nevşehir Mantısı servise hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI