X
X

Zeytinyağlı Karışık Dolma tarifi

05.01.2012 Perşembe 09:56 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

İzmir'in yöresel tatlarından Zeytinyağlı Karışık Dolma'nın tarifi, Mutfağım programında verildi.

Malzemeler:
250 gr. salamura asma yaprağı,
4 adet kırmızıbiber,
4 adet dolmalık yeşilbiber,
3 adet patlıcan (içini atmıyoruz);

Harcı için:
2 su bardağı pirinç,
1 büyük boy soğan,
2 adet havuç,
Yarım demet maydanoz,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı kuş üzümü,
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık,
1 çorba kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı tarçın,
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Salamura asma yaprakları 1-2 saat önceden tuzu girmesi için suya bastırılırdıktan sonra yumuşayıncaya kadar 1 taşım kaynatılır. Patlıcanlar ikiye bölünerek içleri çıkartılır. Dolmalık ve kırmızı biberlerin sapları kesilip çıkartılarak çekirdekleri temizlenir.Harcı için; pirinçler yıkanıp süzüldükten sonra bir kaseye alınır. (Kırık pirinç de kullanılabilir) Üzerine patlıcanların içi küçük küçük doğranır. 2 adet havuç rendelenir ve kaseye eklenir. Küp küp doğranan soğan, ayıklanmış maydanoz da ilave edilir. Dolmalık fıstık, kuş üzümü, nane ve tarçın da koyulduktan sonra tuz ve bir fiske şeker harca eklenir. Harcın üzerine zeytinyağı da ilave edilerek güzelce harmanlanır.İçleri çıkartılan dolmalık sebzeler, harç ile çok sıkıştırmadan doldurulur. Domates parçalarından kapak yapılıp ağızları kapatılır. Yumuşayan asma yaprakları da tencereden çıkartılıp süzülerek arzu edilen kalınlıkta sarılır. Isıya dayanıklı geniş bir tepsiye dolmalar dizilir ve üzerine biraz sıcak su gezdirilir. Üzeri alüminyum folyo ile kapatıldıktan sonra önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.Dolmalar piştikten sonra, fırının ızgara ayarında üzeri kızarıncaya kadar tutulur.Kızarıp fırından çıkartılan dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirilir. Zeytinyağlı Karışık Dolma servise hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN 

MUTFAĞIM VİDEOLARI