Skip to main content

Haşhaşlı Gömbe tarifi

Tokat'ın yöresel tatlarından Haşhaşlı Gömbe tarifi, Mutfağım programında...

Haşhaşlı Gömbe tarifi

Malzemeler:
Hamur için:
1 su bardağı süt
1 su bardağı kaynar su
1 çay bardağı sıvı yağ
½ paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz aldığı kadar un
 
İç malzemesi:
4 yemek kaşığı haşhaş
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
 
Üzeri için:
Susam Hamurun hazırlanışı: 1 su bardağı kaynar su ve 1 su bardağı süt karıştırılarak içinde yarım paket yaş maya eritilir. 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırıyoruz. İyice harmanlanan malzemelere alabildiği kadar un eklenerek kıvamı tutana kadar yoğrulduktan sonra üzeri bezle örtülerek dinlenmeye alınır.  İç yapılışı: 4 yemek kaşığı haşhaş, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 2 yumurta akıyla karıştırılarak özleştirilir.Yapılışı: Dinlenen hamurdan bezeler kesilerek masada yemek tabağı büyüklüğünde elle açılarak üzerine haşhaş sürülür. Açıp üzerine haşhaş sürdüğümüz hamurları üst üste koyuyoruz.  Üst üste duran hamurlar üzerlerine bastırılarak genişletilir ve kat kat bir görünüm elde edilir. Hazırlanan 3 parmak kalınlığında şeritler kesilerek burularak şekil verilir ve yağlı kağıtlı fırın tepsisine tek tek dizilir. Sıvı yağ ve iki yumurtanın sıvısını çırptıktan sonra hazırladığımız gömbelerin üzerine sürülür. Üzeri susamla süslenen  fırında pişirilir.
 
Haşhaşlı Gömbe servise hazırdır.