X
X

Mercimekli Bükme tarifi

06.02.2013 Çarşamba 21:48 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Konya'nın yöresel tatlarından Mercimekli Bükme tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
3 su bardağı mercimek
2 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
1 su bardağı tahin
1 ½ su bardağı sıvı yağ
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
 
Hamuru için;
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
½ su bardağı sıvı yağ
½ limon
Nişasta
Aldığı kadar un
 
Yapılışı:
Hamuru için;
2 adet yumurta, 1 su bardağı soğuk süt, yarım limonun suyu ve yarım su bardağı sıvı yağ ve 1 tutam tuz; aldığı kadar unla birlikte kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Bezelere ayrılan hamur,  “buzdolabında” 1-2 saat dinlendirilir.
 
İçi için; 3 su bardağı haşlanmış mercimek 2 yemek kaşığı tereyağında hafif ezilerek kavrulur. 1 demet maydanoz ince ince kıyılıp kavrulan mercimeklere eklenir. Mercimekli iç ocaktan alınır, pul biber ve tuzla lezzetlendirilir. Yarım çay bardağı sıvıyağ dökülüp harmanlanır. Hamurlar açılana kadar soğutulur.
1 su bardağı tahin 1 buçuk su bardağı sıvı  yağ ile karıştırılır. Hamurları açmak için, un ve nişasta harmanlanır. Her beze tepsi büyüklüğünde incecik açılır ve üzerine tahin ve yağ karışımı sürülür.
Hamurların kenarları ortada birleştirilerek zarf gibi katlanır. Mercimekli harç dikdörtgen yufkaya yerleştirlir ve sarılıp yağlı tepsiye yerleştirilir.
1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı yumurta ve 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ birlikte çırpılır ve tepsideki yufkaların üzerine sürülür. İkram; önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişmeye bırakılır.
 
Mercimekli Bükme servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI