X
X

Pağaç tarifi

05.11.2012 Pazartesi 16:08 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Erzurum'un yöresel tatlarından Pağaç tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

Hamuru için:
1lt. süt
200 gr. yoğurt kaymağı
2 tatlı kaşığı yaş maya
Aldığı kadar un
 
Harcı için:
750 gr. kıyma
1 adet soğan
 
Yapılışı:
1 lt. süt  tencerede ısıtılır. Bir kaseye  ılınmaya başlayan sütten iki kaşık kadar eklenir ve bu sütte yaş maya eritilir. Tenceredeki  ılıyan sütün üzerine  sıvı yağı  ilave edilir. Süte eriyen yaş maya ve 200 gr. kadar da kaymak eklenir. Harç karıştırılmaya başlanırken kepçeyle dolu dolu iki ölçü un koyulur. Harç karıştırılarak hamur haline getirilir. Hamura bir kepçe daha un ilave ederek yoğurmaya devam edilir. Tencerenin üzeri kapatılarak  hamur  dinlenmeye bırakılır.
Pağaçın harcı için kıyma ve ince kıyılan soğana tuzu, karabiberi serpilir,  bir büyük kaşık tereyağı ilave edilerek kısık ateşte kavrulur.
Mayalanıp yumuşacık kabaran hamur yağlanan yuvarlak cam bir fırın tepsisine yayılır ve bir süre fırnın sıcağında bekletilir. İyice kabarınca  250 dereceye ayarlanan fırında kızartılır.
Kızaran pağaç hamurunun üzerindeki kıtır kabuğu dikkatlice kesilerek açılır. Pağaçın ortası el yordamıyla oyulur ve çıkan kısım bir tepsiye kıyılır. Kıymalı harç aynı tepsiye alınarak pağaçın içiyle karıştırılır. Tüm karışım pağaçın ortasına doldurulur ve kesilen kapak yeniden yerine oturtulur.
 
Pağaç servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI