X
X

Tantuni ve Sıkma tarifi

06.06.2012 Çarşamba 17:38 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Adana'nın yöresel tatlarından Tantuni ve Sıkma'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Tantuni için;
1 kg kuşbaşı dana biftek eti
½ çay bardağı pamuk yağı
½ çay bardağı su
4 adet domates
2 adet soğan
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı puılbiber

Sıkma için;
500 gr orta yağlı beyaz peynir
2 orta boy soğan
4 dal taze soğan
½ demet maydanoz
½ çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı pulbiber
½ çay kaşığı kırmızı toz biber

Yufkaları için;
3-4 dilim ekmek içi
2 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Tantuni için;
Tavla zarı büyüklünde doğranan biftek eti yarımçay bardağı suyla pişmeye bırakılır.

Yufka için;
3-4 dilim ekmek içi ıslatılıp yopurma kabına alınır. Aldığı kadar un ve 2 çay kaşığı tuz dökülüp, azar azar su ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Üzerine bez örtülüp dinlendirilir.

Sıkma için;
2 orta boy soğan yemeklik doğranır, yarı çay bardağı sıvıyağında kavrulur. 4 dal taze soğan da doğranıp pembeleşen soğanlara ilave edilir.

Yarım kilo orta yağlı beyaz peynir çatalla ezilip üzerine kıyılmış yarım demet maydanoz eklenir. Kavrulmuş soğanlar da peynirirn üzerine dökülür, 1 çay kaşığı pulbiber ve yarım çay kaşığı da kırmızı toz biberle birlikte harmanlanır.

Dinlenen hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılıp unlu zeminde açılır. Yağsız tavada iki yüzü de kızartılır. Margarinle yağlanır, peynirli sıkma harcından yerleştirilip dürüm gibi sarılır. Peynirli harç bitene kadar aynı şekilde Sıkma dürümleri hazırlanır.

Sıkma servise hazırdır.

Pişen tantuni eti ayrı bir tavaya alınır. Üzerine yarımçay bardağı pamuk yağı ve yarım çay bardağından az su dökülür. Harlı ateşte suyunu çektikçe azar azar su eklenerek kavrulur.

2 orta boy soğan piyazlık doğranır, kıyılmış maydanoz, 1’er çay kaşığı sumak ve pulbiberle harmanlanır. Domatesler de kabuklarıyla birlikte küp küp kesilip ayrı bir tabağa alınır.

Hamurumuzun geri kalanı da aynı şekilde açılıp yağsız tavada pişirilir. Pişen yufka tantuninin üzerine bastırılıp ıslatılır. İçine soğanlı maydanozlu garnitürü ve domatesleri konur, tantuni eti yerleştirilip sarılır. Her yufka bu şekilde doldurulup sarılır.

Tantuni ve Sıkma servise hazırdır.



 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI