X
X

Tiritli Dolma Köfte (Analı Kızlı Köfte) tarifi

28.05.2012 Pazartesi 11:23 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Malatya'nın yöresel tatlarından Tiritli Dolma Köfte (Analı Kızlı Köfte)'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Suyu için:
½ kg dana kuşbaşı et
1 ½ lt kemik suyu
250 gr nohut
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
 
Dışı için:
½ kg dana kıyma
1 kg bulgur
 
İçi için:
250 gr dana kıyma  
2 yemek kaşığı tereyağı
4 adet soğan 
1 tutam maydanoz
1 avuç ceviz içi
1 çay kaşığı karabiber
 
Yapılışı: 2 dolu yemek kaşığı tereyağı tencereye alınır,  üzerine yarım kilo kuşbaşı dana eti ilave edilip etlerin rengi dönünceye kadar kavrulur. 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 250 gram önceden haşlanmış nohut, 1,5 litre ilikli kemik suyu, 1 litre de su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır, kaynadıktan sonra kısık ateşe alınır.
 
Yarım kilo dana kıyması, ilk olarak 2 tatlı kaşığı tuzla iyice yoğrulur. Daha sonra, az su ilave ederek 1 kilo bulgurla birlikte yoğrulmaya devam edilir. Streç filme kaplanarak bekletilir.
 
4 adet soğan ince kıyılır, 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur, içine ince kıyılmış  1 tutam maydanoz, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 avuç kadar da ince dövülmüş ceviz içi eklenir. 250 gram kıyma da ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. Soğanlı karışım ve kıyma ocaktan alınıp karıştırılır, içine 1 çay kaşığı karabiber atılır, iç malzeme buzlukta soğutulur.
 
Dış malzemenin yarısı, küçük yuvarlak köfteler şeklinde yuvarlanır. Geri kalan malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, içi oyulup buzlukta soğuyan iç malzemeyle doldurulur, ağzı kapatılır.
 
Tüm köfteler, yemeğin kaynamakta olan suyuna alınır, birkaç taşım kaynatılıp bir tabağa çıkartılır. Köfteler, tabağa alınır, üzerine suyu gezdirilir. Tiritli Dolma Köfte, servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI