X
X

"Ciddi bir katliam olabilir"

03.03.2011 Perşembe 17:19 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Genç Bakış'ta Ortadoğu'da yaşananlar tartışıldı...

Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta dün gece Ortadoğu'da yaşananlar ve Türkiye'ye olası etkileri tartışıldı... İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden ekrana gelen Genç Bakış'ın konukları Libya Eski Büyükelçisi Uluç Özülker ve DSP Genel Başkanı Masum Türker'di. Emekli Büyükelçi Özülker çok tartışılan "Kaddafi Çiller'e aşıktı" sözlerine "İnsan bazen abartılı laflar edebiliyor" diye açıklık getirirken, Masum Türker ise Büyükerşen'in ayrılığı, Ecevit'in ölümü, 2011'de planladığı seçim itifakına dair çarpıcı açıklamalar yaptı.

İşte programın özeti;

"Kaddafi Çiller'e aşık değil hayrandı, insan bazen abartılı laflar edebiliyor"

Uluç Özülker – Libya Eski Büyükelçisi

Kaddafi'nin ruh hali normal değil ciddi bir katliam olabilir

- BM’nin aldığı yaptırım kararları Libya’daki fiili durumu karşılamıyor.  Kaddafi ruh hali kesinlikle normal olmayan bir insan. Oradaki fiili durum yarın öbür gün halka dönük ciiddi bir katliama dönüşebilir. O zaman ne yapacaksınız?

Libya'ya müdahale çok kanlı olur

- Libya’ya müdahaleyi Amerika yapamaz. Libya’ya bu kabile düzeninde yapılacak her müdahale inanılmaz kanlı sonuçlar verir. Bu noktada çok iyi düşünüp karar vermek lazım. Ama durum böyle giderse bir müdahale kaçınılmaz olur.

NATO karar  verdi diye herkes gitmek zorunda değil

- Sayın Başbakan her ülke kendi içişlerini kendi çözmelidir dedi ama Libya’yı bu şekilde bırakırsanız oradaki insanları Kaddafi'nin gaddarlığına terketmiş olursunuz. 

-  NATO Libya'ya giderse Türkiye katılmama hakkına sahip. NATO karar  verdi diye herkes gitmek zorunda değil.

Kabilelerin tavrı önemli

- Libya'da doğudaki  Avagir Kabilesi ile Sirte ve Trablus bölgesinde etkili olan El Magariha kabilesinin ne tavır alacağı önemli.

- Kaddafi  Trablus ve bir iki küçük bölgede sıkışmış durumda ve orada katliam yapıyor. Ve açlık da başladı Libya’da, ilaç yok. 1 milyon Mısırlı kaçacak yer arıyor.

Kaddafi Çiller'e aşık değil hayran, insan bazen abartılı laflar edebiliyor

- Kaddafi Tansu Hanımı çok takdir eden ve kendisine hayran olan bir insandı. Bana "Tansu Hanım Türkiye Cumhuriyeti’nin müstakbel cumhurbaşkanı olması gereken bir insandır ve  Müslüman kadının da simgesidir." dedi. Tabir aynen bu.
Ben 4.5 saatlik bir mülakat yaptım. Tabii o kadar saat içerisinde insan bazen kendisini tutamayıp abartılı laflar da edebiliyor. Zaten mülakatın tamamını da okuduğunuz zaman başlıkla içeriğinin hiç ilgisi olmadığını göreceksiniz.

Tansu Hanım hediye almadım diyorsa almamıştır

- Kaddafi gercekten hediyeler vermek icin hazrılanmıştı. Ama Tansu Hanım öyle bir hediye almadığını söyledi. Bunun üzerine benim almıştır almamıştır diye yorum yapmam doğru olmaz.

Kaddafi Atatürk'ü sevmez
 
- Kaddafi Atatürk’ü sevmez. "Osmanlı İmparatorluğu bizi ümmetken şahikasına çıkarmıştı. Siz ulus devlete geçmekle kazandınız ama biz kaybettik. Biz ümmetlikten uzaklaştıp ikinci sınıf vatandaş haline düştük. Bu yüzden Atatürk'ü sevmeyiz." der Kaddafi. Ama Türkleri sever. Rahatsız olduğu Türkiye’nin demokratik rejimi ve Atatürk ilke ve inkılapları. 

Tahliye operasyonu gerçek anlamda örnek bir operasyon

- Devletin şu anda gerçekleştirdiği tahliye operasyonu gerçek anlamda örnek bir operasyondur. Ayrıca Libya bizim ülkemizi seviyor, bizim gemilerimizi o limana sorunsuz şekilde soktular.

Olaylar buraya sıçramaz ama bazı patlamalar da sürpriz olmaz

- Ortadoğu'daki olaylar domino etkisiyle Türkiye’ye sıçramaz ama akılcı politikalar üretilmezse Türkiye sıkıntıdadır. Bizde de bir takım patlamalarla karşılaşırsak sürpriz olmaz.

Kaddafi gerçek bir laik

- Kaddafi gerçekten bir laiktir. Şimdi ben gidersem  yerime El-Kaide gelecek diye korkutuyor. Ve bu gerçektir. O zaman gelen gideni aratır mı diye sormak lazım. Cünkü daha buraya kimin geleceğini bilmiyoruz. Öyle birisi henüz ortaya çıkmadı.

Dış müdahale değil halk isyanı

- Tunus ve Mısır’da fakir bir orta sınıf vardır. Genç neslin artması ve istihdam sorunu ister istemez hükümete bir muhalefet ortaya çıkardı. Dışarıdan müdahale yok.

Libya'da para var demokrasi yok

 Libya çok farklı bir ülke. Orta sınıf yok. Herkes zengin denilebilir. Kaddafi'yi hem eleştirmek hem methetmek mümkün. Kaddafi Libya’yı devraldığı zaman ülke sıfırdı. Petrolü ulusallaştırdı ve kendi halkı için kullanmaya başladı. Hastane okul herşey bedava Libya'da. Bir çocuğunuz olunca 10 bin dolar civarı bir para veriliyor. Ama bu yardımların altında, bu eldivenin altında bir demir yumruk var, demokrasi yok.

- Ayaklanan halk fakir değil. Onlar hürriyet savaşı veriyor. Libya apolitik bir toplumdur politikanın olmadığı bir yerdir. Ne zaman bir muhalefet olsun derhal öldürülür, yokedilir.

"Perinçek, Özkan, Balbay hatta Saadet Partisi... Birliktelik şart!"

Masum Türker – DSP Genel Başkanı  

Libya önemli bir pazar

- Libya toprakları üzerinde Türklere ait 50 milyar dolarlık bir yatırım var. Libya bu yatırım ve iş hacmi itibariyle Türkiye için önemli bir pazar. Burada meydana gelecek bir daralma bizim ihracatımızı etkiler. Ayrıca oradaki müteahhitler işsiz kalacak, oradaki parayla Türkiye'deki işlerini de finanse ettikleri icin sıkıntı olacak. Ayrıca Libya'dan dönenlerin alacakları var. Kaddafi giderse yeni gelen yönetim bu alacakları ne kadar karşılayacak o da önemli bir sorun.

Ülkenizde birileri işbirlikçi oluyorsa yolunuz da biraz uzuyor

- 6. Filo Dolmabahçe'ye geldiği gün ABD bayrağını yakanların 3’ü de idam edildi. Birileri ABD’ye gereğini yapacağız dedi ve gerçekten gereğini yaptılar. Ülkenizde birileri işbirlikçi oluyorsa yolunuz da biraz uzuyor. Önemli olan içimizdeki işbirlikçileri ayıklamak, onlara yönetim fırsatı vermemek.

Keşke dolar 2 bin lira olsa

- Keşke bugün dolar 2 bin liraya çıksa. O zaman ihracat daha değerlenir. İthalat kısılır.  Cari açık olmaz. Üretim, istihdam artar, işsizlik çözülür.

Sıcak para ve turizm açısından etkileniriz

- Ortadoğu'daki olaylar iki nedenle Türkiye'ye sıçrayabilir. Bir Türkiye'ye sıcak paranın önemli bir kısmı Arap ülkelerinden geliyordu. Bu konuda bir daralma olur. İkincisi turzim etkilenebilir. 

Biz bu hükümete ne teslim ettik?

- Biz bu hükümete ne teslim ettik? Toplam cari açık 1.45 milyar dolardı. Bütçe açığı bundan biraz fazlaydı. Şu anda toplam cari açık 220 milyar doların üzerinde. Bunu sahip olduğunuz varlıklarınızı satarak ödüyorsunuz. Bu cari açık daha da yükselir.
Ayrıca ihtalat da ihracatın iki katına çıktı.

En yüksek gelirlinin payı 117 kat fazla

- Türkiye'de 2008 yılında en zengin yüzde 10,  yaratılan milli gelirin yüzde 30’unu almış.  2009’da ise bu rakam yüzde 30.4’e yükselmiş. En düşük yüzde 10 ise 2009 yılında milli gelirden yüzde 2.3 pay alıyor. Yani en yüksek gelirli en düşük gelirlinin yüzde 117 katını alıyor. Fakirleşme her geçen gün artıyor. Bunun çaresi üretimi ağırlıklı kılan bir ekonomi yaratmaktır.

ABD'ye hayır dedik Ecevit hayatıyla ödedi

- NATO’nun müdahale ettiği ülkeler Afganistan, Irak hep Müslüman ülkeler. Yani bir Müslüman ülkeye müdahaleyi meşrulaştırıyorlar. Burada herkes uyanık olmalı. Biz zamanında Amerika'ya hayır dedik, Bülent Ecevit bunu hayatıyla ödedi. Kısa zamanda hasta edildi ve devre dışı bırakıldı.  Tunus'a, Yemen'e Bahreyn'e karışmıyorlar ama şimdi Libya'ya karışıyorlar. Neden? Orada petrol var.

Başbakan gelsin ölen 1 milyon Müslümanın hesabını soralım

- Sayın Başbakan hep eskiye dönüyor. Ekonomiyi bizim dönemle kıyaslıyor, gelsin tartışalım. Beraber konuşalım. Ayrıca ölen 1 milyon Müslümanın hesabını birlikte soralım. O gelemiyorsa bir bakanını ya da yardımcısını göndersin tartışalım.

Büyükerşen'e ya DSP'liyim de ya git dedim

- DSP’nin içinde her görevde olabilirsin ama hiçkimse DSP’den büyük değildir.  Yılmaz Büyükerşen benim partimin bir parti meclis üyesine telefon açıp "DSP seçime böyle girerse Nisan ayında ayrılacağım" diyor. Bunu söylemek bir resmi tebligattır. Kurulan oyun şu;  şubat ayında Ordu Belediye Başkanı, mart ayında Eskişehir'deki Belediye Meclis üyeleri ayrılacak. Nisan ayında da Büyükerşen karşıma dikilecek; "seçime girme CHP'yi destekle" diye.  Ne için? Birkaç milletvekilliği için. Ben neden parti kurdum, çocuk oyuncağı mıdır parti kurmak? Bir parti idealleri uğruna seçime girmek için kurulur. Ben Büyükerşen'e ya çık DSP'liyim de ya da git dedim. Kalkıp beni halka şikayet etti.

Perinçek, Özkan, Balbay hatta Saadet Partisi... Birliktelik şart!

- Türkiye'de şu an iktidar partisinin gerçek oyu yüzde 32. Yüzde 25 kararsız oy var Türkiye'de. Biz parti olarak yüzde 25'in analizini yaptık. Yüzde 25'in yüzde 7'si sandık başına gitmem diyor. Yüzde 2'si alternatif bulursam giderim diyor.
Bizim talip olduğumuz bu kararsız oylar. Bu oyu tek başımıza almamız şu günkü şartlarda zor. Bir demokratik birliktelik yaratmak zorundayız. Doğu Perinçek’i, Mustafa Balbay'ı, Tuncay Özkan’ı gerekirse Saadet Partisi’ni bile içine alan, sağ ve sol ayırımı yapmayan bir birliktelik.

Barajı aşamazsam siyaseti bırakmam

- Her haneden bir oy verin barajı yıkalım. Deneyin bizi. Türkiye Cumhuriyeti'nde ekonomi yönetirken IMF’ye dik durmuş, ulusal cizgi izlemiş bir bakanım ben.

- Barajı aşamazsak siyaseti bırakmam. İdeoloji sahibi ideolojisinin peşinen gider, kaybettim bıraktım olmaz.

1 Haziran'da yeniden DSP

- İnşallah 12 Haziran akşamı Türkiye’de yeniden DSP olacak.

- DSP'nin bu seçimde iki hedefi var. Birincisi neoliberal politikalara karşı sosyal içerikli politikalar, ikincisi özgürlükler.

İngilizce eğitim serbest anadile engel var

- Hepimizin konuştuğu ortak dil tek olacak. Değiştirdiğimiz an bölünürüz. Ama tabii herkes anadilini istediği gibi konuşabilir. Ama o kadar çarpık bir ülkede yaşıyoruz ki milletin kendi anadilini okumasını engelliyoruz diğer yandan İngilizce eğitim veriyoruz.

YÖK Yasası’nı kaldır başörtüsü sorununu çöz

- Başörtüsüyle ilgili kim ne derse desin hikaye? YÖK Yasası’nı kaldır başörtüsü sorunu çözülür.

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI