X
X

Ümit Kocasakal; “Torba yasa değil çorba yasa!”

03.02.2011 Perşembe 15:40 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Sıcak gündem Genç Bakış’ta tartışıldı...

Yargı'da yaşananlar, başkanlık sistemi tartışmaları, Ortadoğu'daki gelişmeler... Sıcak gündem dün gece Abbas Güçlü ile Genç Bakış’ta tartışıldı! İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal ve Vatan Gazetesi Yazarı Can Ataklı’nın konuk olduğu Genç Bakış Okan Üniversitesi’nden ekrana geldi...
İşte programın özeti;

Eşkıya demek haksa, ıslıklamak da hak!

Doç .Dr. Ümit Kocasakal - İstanbul Barosu Başkanı
Yargı hazımsızlığı varsa yargı bağımsızlığı olmaz
-  Bizlerin karşıtlığı asla bir parti karşıtlığı değil. Başka bir parti de olsa aynı tepkileri veririz. Ama 8 yıldır sürekli yargı hedef tahtasına oturtuldu. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay bir karar veriyor hemen siyasi iktidar ayağa kalkıyor. Hangi demokratik ülkede siyasi iktidar yargı kararlarıyla ilgili sürekli açıklama yapıyor?
- Bir yerde yargı hazımsızlığı varsa yargı bağımsızlığı olmaz. Ve bir yerde yargı bağımsızlığı yoksa hukuk devleti ve hukuk güvenliği olmaz. Aslolan bu.
- Herkes şunu anlamalı; yargı hepimiz adına bir denetim yapıyor ve hakkımızı aramaya gittiğimizde siyasi iktidara yakınlığımıza uzaklığımıza bakmaksızın hakkımızı teslim ediyor. Şimdi siz bu bağımsız yargıyı alır yürütmeye bağlarsanız kuvvetler ayrılığı değil kuvvetler aynılığı olur.
Reform deniyorsa tarumar edilecek demektir
- HSYK gitti. Şu an Adalet Bakanlığı'nın bir dairesi konumunda. Anayasa Mahkemesi gitti. Bir kaldı Yargıtay ve Danıştay. Elini vicdanına koyan herkese soruyorum; Yargıtay'ın iş yükü 2007'de de böyleydi. Buna rağmen o zaman daire sayısını azaltmayı düşünen iktidar 3 senede ne değişti ki daire sayısını arttırmak istiyor. Bir tek şey değişti HSYK. Yani kompozisyonu değiştirip kendilerine uygun bir yapı oluşturmaktır bu.
- Son değişiklikten sonra Parlamento da Anayasa Mahkemesi'ne üye seçiyor. Biz bununla ilgili eleştiri yapınca dediler ki Avrupa'da da böyle. Doğru. Ama tüm Avrupa ülkelerinde bu seçim nitelikli çoğunlukla yapılıyor, o zaman parlamentodaki siyasi gücü elinde bulunduran parti tek başına belirleyemiyor. Peki neden Türkiye'de bu değişiklikte salt çoğunlukla yetindiler.
- Hizbullah davası meselesinde Yargıtay'a yüklenildi ama vatandaşa dosyanın 5 yılı Adli Tıp'ta olmak üzere 9 yıl 5 ay yerel mahkemede kaldığı vatandaşa neden söylenmedi.
- Yargı reformu deniyor ya ben bu iktidar döneminde şunu gördüm bir yerde reform sözcüğü kullanılıyorsa o şey tarumar edilecek demektir.
58. madde diyorlar ama...
- Diyelim ki iş yükü var diye daire sayısını arttırdınız. Peki Ek 1. maddede bir anda neden "Birinci Başkanlık Kurulu da bu değişiklikle birlikte ortadan kalkar yeni bir başkanlık kurulu oluşturulur" diye hüküm getiriyorsunuz? Bu yasa geçerse her yıl başında hangi dairenin hangi görevleri göreceği Başkanlık Kurulunca saptanacak. Bu bir kere Anayasa'ya aykırı. Bu ele geçirme mantığının çok net bir tezahürü.
- 18 yaşında insan silah alabilecek, seçimlerde oy kullanabilecek ama alkol kullanıp kullanmayacağına karar veremeyecek. Anayasa'nın 58. maddesine dayandırıyorlar ama o yasa "Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden korur diyor." kullanımından demiyor. Düşkünlük, bağımlılık başka, kullanmak başka. Ayrıca aynı maddenin birinci fıkrası "Devlet istiklal ve cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilim ışığında Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirler alır." da diyor. Buna uyuyor mu acaba sayın iktidarımız?
Sehven delil yüklemeye suç duyurusunda bulunacağız
- Biz 24 baro bir bildiri yayınladık. Çok geç olmadan. Bunun içinde hiçbir siyasi yön ve öz yoktu. Barolar siyaset yapıyor diyorlar ya. Barolar siyaset yapmıyor. Bu düzenlemeleri bu mantıkla MHP de CHP de getirse yemin ediyorum aynı karşılığı veriririz. Biz diyoruz ki yargı kimsenin eline geçmesin. O yüzden bu bildiriyi yayınladık. Bu bizim tarihsel görevimizdi. Peki Barolar Birliği nerede?
- Biz baro olarak bir teymenin telefonuna sehven yükleme yapılmasıyla ile ilgili delil üretme olayına suç duyurusunda bulunacağız. Neden çünkü bu hepimizle ilgili. Bugün ona yapar yarın hepimize yapabilir.
Eşkıya demek haksa ıslıklamak da hak
- Bir Başbakan eşkıya sözcüğünü kullanmayı kendine hak görüyorsa o zaman ıslıklanmaya veya yuhalanmaya da tepki göstermeyecek.
- İtalya ve Fransa'nın sanırım yüzde 95'i Hristiyan'dır. Ama o ülkelerde de artık okullara ve birtakım yerlere haç gibi dinsel sembollerle giremiyorlar. Çünkü okulların, birtakım dinsel görüşlerin çekişme alanı haline gelmesini istemiyorlar.
Torba yasa değil çorba yasa
- Bugün çıkarılan Torba Yasa filan değil çorba yasa. O kadar çok hüküm var ki. İçinde ne olduğunu ben bile bilmiyorum. İnanın oy veren milletvekilleri de içinde ne olduğunu bilmiyor. Bu birçok sosyal hakkın geri alındığı, sendikların işlevsizleştirildiği bir düzenlemedir. Bu acele, bu yasama tekniği niyedir, anlamak mümkün değil. 
 
Erdoğan Yargı sayesinde Başbakan
Can Ataklı - Vatan Gazetesi Yazarı
Ortadoğu’daki olaylar Türkiye’ye sıçramaz
- Ortadoğu'da bir boşluk doğuyor ve bu bize de yansıyacak, ekonomik olarak yansıyor da. Oradaki olaylar Türkiye'de muhalefeti daha cesur hale getirebilir. Ama Türkiye'ye sıçraması çok zor, çünkü Türkiye'nin geleneğinde böyle büyük bir halk hareketi yok, bir kere olmaya kalktı 1 Mayıs 1977'de bir vurdular kafalarına ondan sonra Cumhuriyet mitinglerine kadar kimse çıkamadı sokağa.
Başkanlık sistemi “cambaza bak” durumu
- AKP Tayyip Erdoğan'la 40 oy alırsa Erdoğansız 20 oy alır. Başkanlık sistemi isteği de bu karizmayı değerlendirme isteği.
- Türkiye'de Başkanlık sistemi olabilir de olmayabilir de ben buna ne şiddetle karşı çıkıyorum ne de olur diyorum. Ama bence Başbakan seçime 4 ay kala, insanlar başka şeylerle uğraşıp, ekonomiyi, işsizleri konuşmasın çıksın Başkanlık sistemini konuşsun diye bu tartışmayı başlattı. Yani cambaza bak durumu.
O yargı sayesinde Başbakan
- Bu ülkenin Cumhurbaşkanı yasama, yürütme ve yargının önde gelen isimlerini toplayıp bir uyum toplantısı yaptı. Bu dünyanın hiçbir demokrasisinde olmaz.
- Yargıyı eleştirirken acaba ben bu yargı sayesinde neler kazandım diye de düşünmek gerek. Bu ülkede bir günde Anayasa değişti. Siyasi yasaklı Tayyip Erdoğan Başbakan oldu. O gün Yargı diretseydi bugün Tayyip Erdoğan Başbakan değildi. Yani sayın Başbakan başbakanlığını Yargı'ya borçlu.
Darbe olacak olsa hiçbiri konuşmaz
- Kimse darbeci değil ama bu iktidar gelinceye kadar bu ülkeyi paşalar yönetiyordu nihayet demokrat bir adam geldi, paşaları bir kenara attı, demokrasiyi kurdu, şimdi daha ilerisini getiriyor düşüncesi yanlış.
- Eğer bugün Türkiye'de bu kadar insan darbe olacak filan diye televizyonlarda bu kadar çok konuşuyorsa darbe olmayacağını bildikleri içindir. Yüzde bir darbe ihtimali bile olsa o televizyonlarda sürekli konuşanların yüzde 99'u konuşmaya cesaret edemez.
- Silahlı Kuvvetlerin darbe yapma yeteneği yok. O talimatı almadılar ki darbe yapsınlar.
ABD’de zencilerin partisi var mı?
- Bu kadar demokrat bir ülke dediğimiz Amerika'da zencilerin neden bir partisi yok. Bizde etnik bir parti var, göklere çıkarıyoruz.


 

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI