X
X

Kuru Mantı tarifi

04.04.2013 Perşembe 10:52 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Çorum'un yöresel tatlarından Kuru Mantı tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
300 gr kıyma
½ demet maydanoz
5 su bardağı un
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Pul biber
Karabiber
 
Yapılışı:
İçi için; 300 gram kıyma kendi yağında  kavrulur. Kavrulan kıymaya 1’er tutam karabiber, pul biber ve tuz serpilir. Kıyma ocaktan alınır ve ince ince kıyılmış yarım demet maydanozla harmanlanır.
Hamuru için; 5 su bardağı unun üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyulur. Azar azar su dökülerek toparlanan kadar yoğrulur. Mantı hamuru iki bezeye ayrılır. Bezeler klasik mantılardan biraz daha kalın açılır ve çay bardağının ağzı ile kesilir. Kesilen hamurların ortasına iç yerleştirilir ve kenarları pile pile büzülerek ortası açık kalacak şekilde kapatılır. Yuvarlak bir tepsi yağlanır ve kapatılan mantı hamurları ters olarak tepsiye dizilir. Tepsi ocağa yerleştirilir ve tepsinin kapladığı gözlerin tümü yakılır. Ağır ateşte, tepsi yavaş yavaş döndürülerek mantılar kızartılır. Mantılar diğer bir tepsiye çevrilerek aktarılır ve diğer yüzü de kenarlardan biraz sıvı yağ dökülerek kızartılır.
Sosu için; 2 yemek kaşığı salça 2 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. Üzerine arzuya göre karabiber ve pul biber eklenip, yaklaşık 2 bardak sıcak su ve 1 bardak da et suyu dökülür. Kızaran mantının üzerine hazırlanan salçalı sos dökülür.
 
Kuru Mantı servise hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI