X
X

Bu Haftanın Öne Çıkan Tatları

(Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Mutfağım programında bu hafta da muhteşem yemekler yapıldı!..

107.jpg

Gaziantep'in yöresel tatlarından Şiveydiz MALZEMELER:1 kg kemikli et,2 su bardağı nohut,2 kg taze sarımsak,1 kg taze soğan,1 kg süzme yoğurt,1 yumurta,2 adet kuru soğan,1 çay bardağı zeytinyağıTuz,karabiber,nane YAPILIŞI:Kemikli et, bir gece önceden ıslanmış nohut ve küp küp doğranan kuru soğanlar düdüklü tencereye alınır. Yemeklik doğranmış 2 soğan ve su eklenip düdüklüde pişirilir. Sarımsaklar ve kalan soğanlar soyulup ince doğranır. Soğan ve sarımsaklar pişen et-nohut karışımın eklenir ve pişirilir. Diğer tarafta süzme yoğurt ve yumurta özleşene kadar çırpılır ve karıştırılarak pişirilir. Pişen yoğurt şiveydizin olduğu tencereye eklenip karıştırılır. Bir taşım birlikte kaynatılır. Üzeri için zeytinyağında nane ve karabiber yakılıp Şiveydiz'in üzerine gezdirilir.

106.jpg

Mersin'in yöresel tatlarından Fırında Pazı Sarması MALZEMELER:1 demet pazı,Yarım su bardağı zeytinyağı,1.5 su bardağı pirinç,2 orta boy soğan,1 havuç,1 tatlı kaşığı şeker,1 tatlı kaşığı tuz,Yenibahar, tarçın, karabiber,1 çay bardağı nar ekşisi,1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,1/4 demet maydanoz, dereotu, nane YAPILIŞI:Soğan ve havuç rendelenip zeytinyağı ile kavrulur. Üzerine pirinç eklenip karıştırıldıktan sonra 1 çay bardağı sıcak su ve baharatlar eklenir. Suyunu çekene kadar pişirilir. Tencere ocaktan alınıp nar ekşisi, ince kıyılmış dereotu, maydanoz ve nane eklenip karıştırılır. Pazı yaprakları kaynar suya batırılıp soğuk suya aktarılır. Pazı yapraklarının kalın sapları kesilir. Pazı yaprakları 2 kat üst üste yerleştirilerek dikdörtgen şekli verilir. Pazı yapraklarının üzerine önce pirinç karışımı daha sonra kaşar peyniri rendesi yayılır. Pazı yapraklarının kenarları içe çatlanarak rulo şeklinde sarılır. Rulo önce yağlı kağıda daha sonra alüminyum folyoya sarılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Dilimlenerek haşlanmış brokoli ve havuç ile servis yapılır.

105.jpg

Mersin'in yöresel tatlarından Meyveli Pastacıklar MALZEMELER:4 su bardağı süt,1 su bardağı şeker,2 yemek kaşığı un,1 yemek kaşığı pirinç unu,1 yemek kaşığı nişasta,2 paket vanilya,1 kase çilek,2-3 kivi,2 havuç,2 yemek kaşığı Hindistan cevizi,1 çay bardağı su,1 çay bardağı şeker,1.5 yemek kaşığı nişasta YAPILIŞI:Krema için tüm malzeme derin bir tencereye alınıp karıştırılarak kıvam alana kadar karıştırılarak pişirilir. Muhallebi için çilek rondodan geçirilip üzerine su, şeker ve nişasta eklenip karıştırılır. Kivi muhallebisi için kivi soyulup rondodan geçirilip üzerine su, şeker ve nişasta eklenip karıştırılır. Havuç muhallebisi için havuçlar rendelenip kavrulduktan sonra Hindistan cevizi, su, şeker ve nişasta ile karıştırılır. Kalıpların yarısına meyveli muhallebiden yayılır. Üzerine de kremadan konulur. Buzdolabında bekletilip ters çevirilerek servis tabağına alınır.

104.jpg

Erzincan'ın yöresel tatlarından Kesme Kadayıf: MALZEMELER:HAMURU İÇİN;1 BARDAK SÜT,2 YUMURTA,3 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI,BİKAÇ DAMLA LİMON SUYU,BİR TUTAM TUZ,ALDIĞI KADAR UN,ŞERBETİ İÇİN;4 BARDAK ŞEKER,4 BARDAK SU,3 DİLİM LİMON;İÇİ İÇİN;,2 BARDAK KIYILMIŞ CEVİZ,1 TATLI KAŞIĞI TOZ KARANFİL;ÜZERİ İÇİN;,200 GR TEERYAĞI,KAYMAK,TOZ FISTIK YAPILIŞI:Tüm malzeme derin bir kaba alınıp yoğurulur. Üzeri kapatılıp serin bir yerde 20 dakika dinlendirilir. Hamur 4 bezeye ayrılır. Bezeler mısır nişastası ile açılır. 5 dakika bekletilir. Cam fırın tepsisi katı tereyağı ile yağlanır. Bekleyen hamurlar pili şeklinde üst üste katlanır. ince ince kesildikten sonra elle havalandırırlır. Kadayıfın yarısı fırın tepsisine yayılır. Üzerine ceviziçi karanfil karışımı yayılır. Kalan kadayıf ile üzeri kapatılır. 250 gram tereyağı parça parça doğranıp kadayıfın üzerine yayılır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Şerbet için su şeker ve limon dilimleri 20 dakika kaynatılıp ılıdıktan sonra ılımış tatlının üzerine gezdirilir. Kaymak ve toz fıstık ile servis yapılır.

103.jpg

Erzincan'ın yöresel tatlarından Kahküllü Pilav: MALZEMELER:2 KASE KURUTULMUŞ TAZE FASULYE,3 KASE BULGUR,100 GRAM TEREYAĞI,2 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ,1 TATLI KAŞIĞI TUZ;ÜZERİ İÇİN;3 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞI,2 DİŞ SARIMSAK,NANE YAPRAĞİ,DOMATES;YAPILIŞI:Civil fasulyeler yıkanıp 4 kase su ile haşlanır. Süzülüp kenara alınır. Pilav tenceresine 2 yemek kaşığı tereyağı alınıp eritildikten sonra yıkanmış bulgur eklenir. Karıştırıldıktan sonra su, tuz ve civiller eklenir. Son olarak 1 kaşık tereyağı üzerine parça parça eklenir ve pişirilir. Küçük bir tavada kalan tereyağı eritilir. 3 diş sarımsak ezilip 2 yemek kaşığı su ile karıştırılır. Pilavın üzerine eritilmiş tereyağı ve sarmısaklı su gezdirilip servis yapılır.

102.jpg

İzmir'in yöresel tatlarından Enginar Dolması: MALZEMELER:8 enginar,2 su bardağı pirinç,1 demet dereotu,2 kuru soğan,4-5 taze soğan,Tuz, karabiber, nane,1 çay bardağı zeytinyağı,2 limonun suyu,2 çay kaşığı un;YAPILIŞI:Enginarların sert kabukları temizlenir. Kararmaması için limonlu suda bekletilir. Pirinç, ince kıyılmış dereotu, ince doğranmış taze soğan, zeytinyağı, tuz, karabiber ve nane harmanlanır. Karışım limonlu sudan çıkartılıp Yapraklarının arasına pirinçli karışım ile doldurulup tencereye dizilir. Limon suyu, su ve un ile hazırlanan karışım tencereye eklenip pişirilir.

101.jpg

Bolu'nun yöresel tatlarından Ekmek Aşı: MALZEMELER:1 patatesli köy ekmeği,500 gram kıyma,3 soğan,2 kaşık domates salçası,4 yumurta,3 diş sarımsak,1 kase yoğurt,maydanoz,karabiber,pul biber YAPILIŞI:Ekmek aşı için köy ekmekleri küp küp kesilip fırında kızartılır. Bir tencerede soğan kavrulup kıyma eklenir. Üzerine sarımsak salça ve yumurta kırılır. Karıştırılır ve üzerine kaynar su eklenir kaynayan harca kızarmış ekmekler eklenir ve suyu çekene kadar pişirilir.