X
X

Bütün Patlıcan Yemeği tarifi

02.11.2012 Cuma 09:44 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Şanlıurfa'nın yöresel tatlarından Bütün Patlıcan Yemeği tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

1kg. patlıcan
400 gr. kuzu eti
2 su bardağı nohut
7 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası (1 yemek kaşığı domates salçası)
1 yemek kaşığı tereyağı (1 yemek kaşığı sade yağ)
1 yemek kaşığı nar pekmezi (1 yemek kaşığı nar ekşisi)
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
Yapılışı:
Dilim kuzu etleri ikiye kesilir, küçültülür, düdüklü tencereye aktarılır. Tencereye iki yemek kaşığı salça ve bir kase de su eklenir.
 
1 kilo patlıcanın sadece sapları bırakılarak bütün kabukları soyulur. Acılığının gitmesi için patlıcanlar suya alınır ve tuzlanır. Acısı çıktıktan sonra ortadan kesilerek içlerine bir diş sarımsak koyulur.
 
Düdüklü tencerede pişen etler yumuşayan etler yayvan bir tavaya alınır. Üstlerine önceden haşlanmış 2 su bardağı nohut eklenir. Etlerin piştiği düdüklü tencereye 1 litre kadar sıcak su alınır, tencere çalkalanarak suyu et ve nohutların piştiği derin tavaya aktarılır. Etli bir nohut yemeği kıvamı elde edilir. Sarımsaklı patlıcanlar şekilleri bozulmadan bütün olarak etli nohutların üstüne alınır. Bir kaseye bir yemek kaşığı nar ekşisi, bir tatlı kaşığı limon suyu ve  bir  çay kaşığı tuz eklenir, yemeğin suyundan iki kaşık alınarak sosa  karıştırılır ve sos nohutlu etli tencereye dökülür.
 
Piştikten sonra patlıcanlar tek tek düz bir servis tabağına alınır. Ardından tencerenin içi derin bir kaseye aktarılır. Kasenin üzerine patlıcanları dizilir ve bütün patlıcan yemeği servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI