X
X

Ekşili Pirpirim tarifi

29.02.2012 Çarşamba 09:49 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Adıyaman'ın yöresel tatlarından Ekşili Pirpirim'in tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 kase semizotu
1 kase haşlanmış nohut
2 çay bardağı yeşil mercimek
½ çay bardağı pilavlık bulgur
3 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı sumak ekşisi
 
Yapılışı:
1 litre su tencereye alınır. 2 çay bardağı yeşil mercimek ve yarım çay bardağı bulgur kaynayan suya eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğanlar küçük küçük doğranır ve 2 yemek kaşığı tereyağında kavrulmaya başlanır. Domates ve biber salçası da eklenerek kavurmaya devam edilir. Pulbiber ve 1 çay kaşığı sumak ekşisi eklenir. Biraz daha kavrulduktan sonra ocağın altı kapatılır.Haşlanan mercimek ve bulgurun üzerine kavrulmuş soğanlar ilave edilir. Haşlanmış nohut da tencereye eklenip karıştırılır. 1 kase semizotu ve 1 çay kaşığı tuz eklenerek yaklaşık 10 dakika pişirilir.Ekşili Pirpirim servise hazırdır.