X
X

Erişte Şorpası tarifi

19.09.2012 Çarşamba 16:56 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Bakü'nün yöresel tatlarından Erişte Şorpası tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 yumurta
2 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Aldığı kadar un
2 çay kaşığı sarı kök
1 tutam taze kişniş
1 tutam taze nane
1 tutam dereotu
10 tane erik kurusu

 
Köftesi için;
300 gr. dana-kuzu karışık kıyma
3 küçük domates
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı haşlanmış börülce
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
 
Yapılışı:
Un yoğurma kabına konulur üzerine 1 tutam tuz serpilip, 1 yumurta kırılır, 2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirilir. Azar azar su dökülerek kulak memesi kıvamı alana kadar yoğrulur. Erişte hamuru 4 bezeye ayrılır. Her beze incecik açılıp rulo haline getirilir, verevine ince ince kesilir. Hazırlanan erişteler elekten geçirilip fazla unu silkelenir.
 
2 orta boy soğan piyazlık doğranır. Çorbanın pişirileceği tencereye 2 yemek kaşığı sıvıyağ dökülür, soğanlar ilave edilir. Bir tutam tuz ve 1 çay kaşığı pulbiber serpilip kavrulur. 3 küçük domatesin kabukları soyulur, küçük küçük doğranır. Pembeleşen soğanlarla birlikte sotelenir. Üzerine 2 çay kaşığı sarı kök konulup biraz daha sotelenir.
 
Köftesi için; ince ince kıyılmış 2 orta boy soğan kıymaya eklenir, 1’er çay kaşığı tuz, karabiber ve pulbiber serpilir. Yoğrulan kıymadan, cevizden biraz büyük köfte topları yapılır. Köfteler  tencereye alınır, sotelenen soğan ve domatesin üzerine yerleştirilip suyunu salana kadar hafif pişirilir. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su sökülüp köfteler pişirilmeye devam edilir. Biraz daha su eklenip; 10 tane erik kurusu ve 2 yemek kaşığı haşlanmış börülce katılır. Köftelerin pişmesine yakın hazırlanan erişteler tencereye eklenir.  2-3 dakika daha kaynatılır. 1 tutam taze kişniş, 1 tutam taze nane ve 1 tutam dereotu ince ince kıyılır. Yeşillikler çorbaya eklendikten sonra ocağın altı kapatılır.
 
Erişte Şorpası servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI