X
X

Göbete tarifi

30.01.2012 Pazartesi 10:58 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Bursa'nın yöresel tatlarından Göbete'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

1 bütün tavuk
3 su bardağı pirinç
4 adet kuru soğan
50 gr kuş üzümü
3 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
½ demet maydanoz
Hamuru için:
Aldığı kadar un
Bir fiske tuz
 
Yapılışı:
1 bütün tavuk yıkanır ve düdüklüde haşlanır. Derince bir kaba 2 büyük beze çıkacak kadar ub eklenir ve bir fiske de su eklenir. Biraz da su eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur üzerine kağıt havlu kapatılarak bekletilir.
Bu arada 4 adet kuru soğan küçük küçük doğranır ve zeytşnyağı ve ayçiçek yağı eklenmiş tencerede kavrulur. Soğanlar biraz kavrulunca içine pirinç ve kuş üzümü eklenir.
Karabiber, kimyon, tarçın ve nane eklenir ve güzelce karıştırılır. Yarım demet kıyılmış maydanoz da tüm malzemeye eklendikten sonra alt yüz edilir ve pirincin üzerine 2 parmak çıkana kadar su eklenerek iç pilav pişirilir. Hamurun tümü un serpilen zemine alınır  ve 2 eşit bezeye ayrılır.
İlk beze unlu zeminde açılır ve büyükçe bir yufka elde edilir. Açılan yufkanın her yeri güzelce yağlanır. Yufka üçgen katlar elde edilecek şekilde kesilir. (Üçgenlerin başlangıç noktaları birleştirilmez ki bir bütün halinde kalabilsin) Üçgen parçaları üst üste katlanan ilk yufka dinlenmeye bırakılır.
İkinci beze de aynı şekilde açıldıktan sonra ilk yufkaya dönülür ve yeniden açılır. İkinci yufka da yeniden açılır.
İlk yağlı yufka; fırın tepsisine uçları dışarıya sarkacak şekilde yerleştirilir. Üzerine hazırlanan iç pilavı dökülür ve yufkanın her yerine eşit olarak yayılır. Haşlanan tavuk parçalanmadan bütün olarak pilavın ortasına yerleştirilir. Tavuğun ve pilavın üzeri 2. yufka ile kaplanır, alttaki ve üstteki yufkaların uçlarını birleştirildikten sonra yemeğin üzeri biraz daha yağlanır.
220 derecede önceden ısıtılan fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Göbete servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI