X
X

İçli Kömbe tarifi

16.10.2012 Salı 10:56 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Kırşehir'in yöresel tatlarından İçli Kömbe tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru için;
1 paket yaş maya
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı şeker
1 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un

 
İçi için;
300 gr. kuşbaşı et
2 adet kuru soğan
3 adet domates
6 adet biber
1 tutam pul biber
1 tutam karabiber
 
Üzeri için;
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
 
Yapılışı:
Hamuru için; 1 paket yaş maya küçük bir kabın içine konulur. 1 su bardağı süt ılınana kadar ısıtılır ve üzerine 1 su bardağı ılık su dökülür. İçinde 1 çay kaşığı şeker eritilir ve mayanın üzerine dökülür. Maya tamamen eritilir. Sıvı karışımın içine 1 yumurta kırılır ve 1 su bardağı sıvıyağ eklenir.
 
Un yoğurma kabına alınır üzerine mayalı karışım dökülür. Ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Yumuşak hamur biraz zeytinyağı dökülerek özleştirilir. Üzerine temiz bir bez kapatılıp içi hazırlanana kadar dinlenmeye bırakılır.
 
Kömbe’nin içi için; 2 adet kuru soğan yemeklik doğranır. Tavaya alınıp biraz sıvıyağda kavrulur. Çekirdeklerinden ayrılan bibereler küçük küçük, kabukları soyulan domatesler küp küp doğanır.
300 gr.kıyma gibi kıyılmış kuşbaşı et düdüklü tencereye konulur, üzerine 1 çay bardağından az sıcak su dökülüp haşlanır. Pembeleşmeye başlayan kuru soğanların üzerine 1 yemek kaşığı biber salçası konulup kokusu çıkana kadar kavrulur. Haşlanan etler ve doğranmış yeşil biberler soğanın üzerine eklenir. Küp küp doğranmı ş domatesler de ilave edilip yarım bardaktan az sıcak su dökülür. Arzuya göre tuz, 1’er tutam karabiber ve pul biber konulup pişirilir.
 
Fırın tepsisi yaklaşık yarım çay bardağı sıvıyağla yağlanır. Mayalanan hamur 2 eşit bezeye ayrılır. İlk beze unlu zeminde tepsi büyüklüğünde açılıp tepsiye yerleştirilir. Üzerine etli iç yerleştirilir. İkinci beze de aynı genişlikte açılıp içle buluşan hamurun üzerine serilip iki hamurun kenarları sıkıştırılır. Ayrı bir kabın içine; 2 yumurta kırılır ve üzerine 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı sıvıyağ konulup çırpılır. Kömbenin üzerine güzelce sürülüp fırında pişmeye bırakılır.
 
Kömbe servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI