X
X

Karışık Otlu Börek

13.05.2014 Tuesday 09:56 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

İzmir'in yöresel tatlarından Karışık Otlu Börek, Mutfağım programında...

MALZEMELER:
Hamur için:
7 kahve fincanı un
2 yumurta
1.5 fincan zeytinyağı
1.5 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Tuz

İç Harcı İçin:

Yarım demet ıspanak
Yarım demet pazı
Yarım demet pırasa
Yarım demet arapsaçı
Yarım demet iğnelik
Yarım demet gelincik
Yarım demet mayda
Yarım demet kuzu kulağı
Yarım demet ebegümeci
Yarım demet labada
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze soğan
Yarım kilo lor peyniri
Karabiber, Pulbiber

Üzeri İçin:

1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
Çörekotu
Susam

YAPILIŞI:
Hamur için yumurta, yağ, kabartma tozu, karbonat, tuz, un ve su derin bir kapta kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. Bir saat kadar dinlenmeye bırakılır. Diğer bir kapta önceden ayıklanmış, yıkanmış ve doğranmış olan yarım kilo karışık böreklik ot, kıyılmış maydanoz, yeşil soğan ve lor peyniri biraz tuz eklenerek karıştırılır. Hamur 5 eşit parçaya bölünerek bezeler oluşturulur. Biraz nişasta eklenmiş un serpilerek ince bir yufka olacak şekilde açılır. Üzeri sıvıyağ ile yağlanır. Hamurun bir ucu bir kenarı düz olacak şekilde yaklaşık 10-15 cm içeri doğru katlanır. Üzerine hazırlanmış içten bir sıra konur ve yuvarlanarak kapatılır ve bir rulo haline getirilir. Her iki uç ters yönde burularak yağlanmış tepsinin ortasına kıvrılarak konur. Diğer bezelere de aynı işlem uygulanarak kol böreği gibi tepsiye dizilir. Üzerine yoğurt, yağ ve yumurta karışımı sürülür. Susam ve çörek otu serpilerek içini çekmesi için 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.