X
X

Kürze tarifi

14.09.2012 Cuma 09:39 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Malatya'nın yöresel tatlarından Kürze'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler

Hamuru için:
600 gr. un
Su
Tuz
 
Harcı için:
300 gr. dana kıyma
2 adet soğan
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
Sarımsak
Pul biber
Kırmızı domates turşusu
1/2 limon suyu
 
Üzeri için:
1 büyük kaşık tereyağı
2 kaşık zeytinyağı
 
Sosu için:
2 adet domates
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Pul biber
Sarımsak
 
Yapılışı:
Kürzenin hamuru için yarım kilodan fazla una bir çay kaşığı tuz serpilir ve eklenen suyla yoğrulmaya başlanır. Sıkı bi kıvama gelen hamurun üzerini kapatarak dinlenmeye bırakılır. Yarımşar demet maydanoz ve dereotu kıyılır. Iki soğan soyulur ve kıyılır. 300 gr kıyma biraz tuz eklendikten sonra isteğe bağlı pul biber serpilir ve kürzenin harcı yoğrulur. Harca iki yemek kaşığı turşu suyu ve püre edilmiş domates turşusu eklenir. Yarım limon sıkılarak yoğurmaya devam edilir.
 
Dinlenmeye bırakılan hamur unlanarak iki bezeye ayrılır. Hamur açılarak metal bir bardak ağzıyla yuvarlak parçalara ayrılır. Hamurlar bir tepsiye alınarak içleri doldurulur. Kürzeler iki taraflarından tırnak tırnak kapatılarak küçük birer çibörek şeklini alır ve haşlanmaya atılır.
 
İki domates rendelenir ve bi yemek kaşığı tereyağıyla tavaya alınarak domates sosu yapılır. Diğer bir gözde kürzenin üstü için bir tavada tereyağı eritilir. Pişen kürzeler servis tabağına alınır, üzerlerine erimiş tereyağı ve domates sosu gezdirilerek servis edilir.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI