X
X

Mercimekli İçli Köfte tarifi

18.09.2012 Salı 12:06 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Sivas'ın yöresel tatlarından Mercimekli İçli Köfte tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
400 gr kuru kıyma
1 su bardağından biraz az mercimek
2,5 su bardağı kısırlık  bulgur
3 kaşık tereyağı
2 kaşık margarin
1 ½ baş kuru soğan
½ paket tereyağı 
un

Kuru et için:
Daha önceden isteğe bağlı miktarda alınan kavurmalık dana eti kuşbaşından daha küçük doğranır. Alınan etin miktarına bağlı olarak göz kararı katı böbrek yağı alınır. Böbrek yağı küçük parçalar halinde doğranır ve tavada eritilir. Dana eti  az miktarda suyla ocakta ayrı bir kapta kavrulmaya bırakılır, pişen dana etleri erimiş böbrek yağının bulunduğu tavaya alınarak bu yağla karıştırılır. Bir süre daha pişen karışım soğumaya bırakılır. Etin içeriğindeki yağlar donduktan sonra kuru etiniz hazırdır.  

İçli köfte için:
1,5 su bardağı kısırlık bulgur çiğköfte tepsisine alınır, bulgurlara 1 su bardağı ılık su, iki tatlı kaşığı tuz eklenir ve karışım bir kaşık yardımıyla harman edilir. Bulgurla yumuşamaya  bırakılır.
 
Yapılışı:
1,5 adet kuru soğan köftelik kıyılır. Bir pilav tenceresine yarım paket margarin ve bir çorba kaşığı tereyağı alınır, soğanlarla yağ ocakta kavrulmaya bırakılır. Soğanlar kavrulduktan sonra önceden hazırlanmış 400 gr kuru etten kıyma tencereye eklenir, tencerenin kapağı kapatılır ve etlerin kızmış yağ içinde dağılmaları beklenir. 2 saat kadar suda bekletilen  mercimekler pişirilir ve süzülerek bir tencereye alınır. Mercimekler süzüldükten sonra kavrulmaya bırakılan soğan ve kuru etin olduğu tencereye alınarak üstlerine 1 çay kaşığı tuz, pul biber ve 1 yemek kaşığı salça eklenir ve tüm içerik  karıştırılarak tencerenin altı kapatılır.  

Mercimekli içli köftenin harcı soğumaya bırakılır. 
Yumuşamaya bıraktığımız çiğköfte tepsisindeki bulgura 1 yumurta kırılarak bulgurlar yumurtayla yoğrulur. Karışıma arada az miktarda su ve un eklenerek kuvvetlice yoğrulmaya devam edilir. Bulgurlar köfte haline gelebilecek kadar yoğrulduktan sonra elde yuvarlayarak küçük toplar haline getirilir. Bulgur toplarının ortaları başparmak yardımıyla oyulur ve daha önceden soğumaya bırakılan mercimekli harç bulgur toplarının içine doldurulur ve topların ağzı kapatılarak yuvarlatılmaya devam edilir. Topları yuvarlarken arada bir kuruyan eller ıslatılır, böylece köfte toplarının şekilleri pürüzsüz hale gelir. Düzgün bir yuvarlak elde ettiğinizde içli köfte pişirilmeye hazır olmuştur. Köfteler kaynar suya atılarak pişirilir. Servis edilmeden önce üzerine kızdırılmış tereyağı dökülür. Mercimekli kuru etli içli köfteler hazırdır.

 

MUTFAĞIM VİDEOLARI