X
X

Nevşehir Mantısı tarifi

16.01.2012 Monday 10:31 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Nevşehir'in yöresel tatlarından Nevşehir Mantısı'nın tarifi, Mutfağım programında...

Etli Nohutlu Sos için:
300 gr. Kuşabaşı Dana Eti
1 Kase Nohut
1 Adet Kuru Soğan
2 Kaşık Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Karabiber

Hamuru İçin:
2 Kase Un
2 Yumurta
2 Çay Kaşığı Tuz

İç Harcı İçin:
250 gr Dana Kıyma
2 Adet Kuru Soğan
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pulbiber

Yoğurt Sosu İçin:
700 gr. Süzme Yoğurt
3 Diş Sarmısak

Üzeri için:
2 Çorba Kaşığı Terayağı
2 Çay Kaşığı Pulbiber

Yapılışı:
Nohut sosu için etler yağsız tencerede kendi suyunu çekene kadar kavrulur. Sonra üzerine yemeklik doğranan soğanlar eklenir ve kavrulmaya devam edilir.  Soğanlar pembeleşince domates salçası eklenir ve kokusu çıkana kadar pişirilir. Nohutlar da eklendikten sonra, kavrulan salçalı soğanlı harca sıcak su koyulur ve tüm malzemeler pişirilir. Hamuru için derince bir kaba un alınır. İçine beyazı ile birlikte yumurtalar  ve tuz eklenir. Kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edene kadar su eklenerek güzelce yoğrulur. Yoğrulan mantı hamuru, üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir. İç harcı için soğanlar çok küçük doğranır ve kıymanın üzerine eklenir. Baharatları da eklendikten sonra güzelce karıştırılır.Dinlenen hamur 2 eşit parçaya ayrılır. İlk parça avuç içinde beze haline getirlir ve un serpilmiş zeminde açılır. Açılan mantı yufkası enine ve boyuna kesilerek küçük kare parçalar elde edilir. İkinci hamur parçasına da aynı işlem uygulanır. Hazırlanan mantı parçalarıın içine kıymalı harç yerleştirilir ve dört kenarı bir araya getirilerek sıkıştırılıp kapatılır. Tüm mantı parçaları kapatılıp un serpilmiş bir tepsiye dizilir. Derince bir tencerede su kaynatılır ve içine mantılar atılır. Mantılar pişince süzülür ve üzerine sarmısaklı yoğurt sosu dökülerek karıştırılır. Servis tabağına alınan yoğurtlu mantıların üzerine pişen etli nohut yemeği konur ve tereyağlı biberli sos gezdirilir. Nevşehir Mantısı servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN