X
X

Tepsi Helvası tarifi

03.10.2012 Çarşamba 10:53 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Artvin Hopa'nın yöresel tatlarından Tepsi Helvası tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler
9 bardak un
3 adet yumurta
2½ su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı fındık
1 paket vanilya
½ paket margarin
½ su bardağı çekilmiş fındık içi

Yapılışı:
Tepsi helvası için  iki buçuk bardak şeker ve 3 adet yumurta bir kaseye  alınarak çırpılır. Helva harcı katılaşmadan bir su bardağı da zeytinyağı eklenir. Helvanın tadını ve rengini açmak için bir su bardağı yoğurt  eklenir. Yarım paket margarin yavaş yavaş eritilir. Kaynar margarine sıcağını almak için bir miktar zeytin yağı gezdirilir.Yağ usulca çırpma kasesine dökülür. Mikser hızlı ayara alınarak karışım çekilir. Harca bir paket vanilya eklendikten sonra 6 bardak da un alınır. Bir tatlı kaşığı karbonattan sonra yedinci bardak un kaseye alınır. Hamur harcı ara ara un eklenerek yoğrulur.
 
Tepsi helvası için fırın tepsisi fırçayla yağlanır. Fındık içi de eklenen  harç, tepsiye alınır. Harç tepsinin tabanına tam olarak kapatılır. Helvanın üstü bir çay  bardağı ile iç içe çemberler yapılarak şekillendirilir. Üstüne şekeri serpilen helva fırına verilir. Üstü kızaran helva servise hazırdır.