Skip to main content
 

Meznik

11 kez izlendi

Meznik

 Malzemeler:
1/2 kuzu gerdan
150 gr kuzu kuşbaşı
3 su bardağı pirinç
6 bardak et suyu
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
200 gr tereyağı
Pul biber
 
Hamuru İçin:
1 kg un
Su
Tuz
 
Yapılışı:
Yemeklik doğranmış 2 adet kuru soğan, yarım çay bardağı zeytinyağı ile düdüklü tencerede kavrulur. Üzerine 1 yemek kaşığı biber salçası ile pul biber ilave edilir. Yarım kilo gerdan eti ve 150 gr kuzu kuşbaşı tencereye eklenir. Etlerin üzerini geçecek kadar ılık su ve tuz eklenir, düdüklü tencerede pişmeye bırakılır. Bu sırada 1 kg un, su ve tuz; kulak memesi kıvamın gelene dek yoğurulur. Hamurdan 9 adet küçük ve 1 adet büyük beze kesilir. 9 adet bezeden ince yufkalar açılır. Yufkalar, aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek bir fırın tepsisine kat kat dizilir. Kenara ayrılan büyük hamur bezesi diğerlerinden biraz daha kalın şekilde açılır. Açılan hamurun ortasından kaşık yardımı ile bir yuvarlak kesilir. Kenarda kalan hamur çemberi 7 eşit parçaya kesilir. Kesilen hamur parçaları, ortadaki yuvarlak hamurun üzerine kat kat dizilir. Üst üste dizilen hamurlar, bohça gibi katlanıp kare şekli verilir ve daha sonra fırın tepsisi boyutlarında açılır. Bu kalın yufka; daha önceden fırın tepsisine dizilen 9 kat yufkanın üzerine kapatılır. Yufkalara son bir kez tereyağı sürülür ve 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Diğer tarafta 3 su bardağı pirinç, üzerine tuz eklenip yarım saat kaynar suda bekletilir. Düdüklü tenceredeki etler ocaktan alınır ve tencerenin soğuması için soğuk suya tutulur. Düdüklü tencerede haşlanan etlerin suyundan 6 bardak et suyu süzgeç ile süzülerek bir kenara ayrılır. İyice yıkanan pirinçler bir tencereye alınır ve üzerine 6 bardak et suyu ilave edilip, kapağı kapalı şekilde pişmeye bırakılır. Fırındaki yufkalar pişince, üzerine et suyunda pişen pilav yayılır ve en üste de gerdan etleri ve kuşbaşı etleri dizilip servis yapılır.

08.03.2012 Perşembe 17:07  (Güncellendi: 07.09.2016 Çarşamba 09:55)