X
X

Tereyağı - Tereyağı Tarifi - Tereyağı Nasıl Yapılır?

MALZEMELER

  • 600 gr süt kaymağı
  • 1 çay bardağı sıcağa yakın sıcak su
  • 1 su bardağı buzlu su
  • Ayrıca tereyağını yıkamak için soğuk buzlu su

YAPILIŞI

  • Dondurucudan çıkarttığınız kaymaklar oda sıcaklığına gelince çırpma kabına alıp mikserle çırpmaya başlayın.
  • Çırpmaya başladığınız kaymak kabarıp krem şanti görüntüsünü yakalayıncaya kadar çırpın.
  • Kabardıktan bir süre sonra kıvamı pütür pütür olamaya başladığı seviyede elinizin dayanabileceği kadar sıcak suyu ilave edip çırpmaya devam edin.Bu işlemle sütün içindeki yağlar ayrışmaya başlayacak.Bu aşamada da kabarana kadar çırpmaya devam edin.
  • Yağ ayrışmaya başlayacak ve pütür pütür yağ ayrışma kıvamına gelince 1 su bardağı çok soğuk buzlu suyu ilave edip mikserin devrini düşürerek çırpmaya devam edin.
  • Bu sırada etrafa çok sıçramalar olacaktır o yüzden derin, kapaklı bir robot ya da çırpma kabını tercih edin.
  • Yağ mikser pedallarının altında toplanıncaya kadar çırpın.
  • Çırpma işlemi bitince çırptığınız malzemeyi temiz tülbent örtülmüş bir kaba alarak süzdürüp,bastırarak sütünden arındırın.
  • Altından çıkan süzdüğünüz suyu kesinlikle atmayın.Yurt dışında” butter milk” adı verilen bu suyu kek ve poğaça yapımında kullanarak yumuşacık lezzetler elde edebilirsiniz.(Ben lazım olduğu zaman kullanmak üzere karton bardaklara koyup dondurucuya koyup sakladım).
  • Süzdüğünüz tereyağını buzlu ya da çok soğuk suda bastıra bastıra yıkayın.
  • Tereyağ sütten tamamen arınıncaya kadar işlemi tekrar tekrar yapın.Süzdürme durumunuza göre 4-5 yıkamada su berraklaşıyor.Burada sütü tamamen arındırmamızın nedeni yağın kısa sürede acılaşıp bozulmasını engellemek.
  • Yıkadığınız tereyağının suyunu iyice süzdürüp bir saklama kabına alarak buzdolabında muhafaza edin.