X
X

Lıklıkılı Köfte tarifi

24.05.2012 Perşembe 14:45 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Adana'nın yöresel tatlarından Lıklıkılı Köfte'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
500 gr kuzu kıyma
250 gr dövülmüş dana eti
500 gr köy tarhanası
1 kase kırık buğday
1 kase köftelik bulgur
4 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı margarin
4 diş sarmısak
3 tatlı kaşığı pulbiber
3 tatlı kaşığı nane
2 çay kaşığı karabiber
 
Yapılışı:
Yoğurma tepsisine 1 kase kırık buğday (yarma) ve 1 kase ince bulgur konur. Üzerine su ve 2 çay kaşığı tuz serpilir. 1 yemek kaşığı da biber salçası da eklenip çiğköfte gibi yoğrulur. Üzerine 250 gr dövülmüş dana eti eklenir ve ara ara ıslatılarak iyice özleştirilir.
 
Akşamdan ıslatılan köy tarhanası 2 yemek kaşığı süzme yoğurtla karıştırılır. Üzerine sıcak su dökülüp ocakta kaynayana kadar devamlı karıştırılır. Yarım kilo kuzu kıyma da ayrı bir tencerede suyunu çekene kadar kavrulur. Suyunu çekince 2 yemek kaşığı margarinle birlikte biraz daha kavrulup yemeklik doğranan 4 orta boy soğan üzerine eklenir. Soğanlar diriliğini kaybedince 1 yemek kaşığı biber salçası koyulur. Hazırlanan iç harç ayrı bir tabağa boşaltılır ve buzdolabında 3-4 saat dondurulur.
 
Donmuş kıymalı harç kaşıkla sıyrılarak parçalara ayrılır, üzerine 2 çay kaşığı karabiber serpilir. Harç elle ezilerek yumuşatılır. Dana etiyle yoğrulan dış harçtan erik büyüklüğünde bir parça alınıp ortası parmakla delinir vey yavaşdöndürülerek çanak gibi yapılıriçi kıymayla doldurulup kapatılır. Yuvarlanıp köfte topları yapılır. Hazırlanan köfte topları uyun üzerine çıkana kadar haşlanır. Köfteler tarhananın içine atılır.
 
Yemeğin sosu için; 2 yemek kaşığı tereyağ, 3 ‘er tatlı kaşığı pul biber ve naneyle kızdırılır. Yemeğin üzerine dökülür.
 
Lıklıkılı Köfte servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI