X
X

Ekşili Köfte tarifi (Sivas)

08.09.2012 Cumartesi 18:17 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Sivas'ın yöresel tatlarından Ekşili Köfte'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 kg. kuşbaşı dana eti
250 gr yağsız dana kıyma
250 gr. sumak
1 kase nohut
1 kase barbunya
1 kase bulgur
3 adet kuru soğan
2 yumurta
4 yemek kaşığı domates salçası
½  çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı pulbiber
Un

Yapılışı:
Düdüklü tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı ve biraz da tereyağı konulur. 1 kg. kuşbaşı dana eti rengi dönene kadar sulanmaması için harlı ateşte kavrulur. 3 adet yemeklik doğranmış soğan rengi dönen etlere eklenir. Soğanlar da kavrulunca 4 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. Akşamdan ıslatılmış 1 kase nohut ve barbunya da konulur. Arzuya göre tuz ve 2 çay kaşığı pul biber serpilir. Malzelemelerin üzerini yaklaşık 3 parmak geçecek kadar sıcak su dökülür. Kaynayınca düdüklü tencerenin kapağı kapatılıp pişirilir.

Köfte için; 250 gr. yağsız dana kıymanın üzerine 1 kase bulgur dökülür, 2 yumurta kırılır. Arzuya göre tuzla birlikte arada ıslatılarak  yoğrulur. Bulgur yumuşayınca birbirini tutacak kıvama gelene kadar un eklenip biraz daha yoğrulur. Hazırlanan köfte harcından  nohut büyüklüğünde köfte topları yapılır. (Köftelerin yapışmaması için eller ıslatılır)

Ayrı bir kapta 250 gr. sumak sıcak suyun içinde bekletilip ekşisinin çıkması sağlanır. Süzülerek pişen etli, nohutlu ve barbunyalı yemeğin içine dökülür. Hazırlanan köfteler de eklenip biraz daha pişirilir.

Ekşili Köfte servise hazırdır.

 

MUTFAĞIM VİDEOLARI