X
X

Tandır Böreği tarifi

15.05.2012 Salı 10:56 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Kayseri'nin yöresel tatlarından Tandır Böreği'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 kg dana kıyma
150 gr tahin
300 gr tereyağı
300 gr margarin
2 orta boy soğan
1 yumurta
½  demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
 
Hamuru için:
500 gr un
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yapılışı:
Yarım kilo unun üzerine tuz serpilir ve azar azar su dökülerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri örtülüp içi hazırlanan kadar dinlenmeye bırakılır.Margarin,tereyağı ve yarım çay bardağı zeytinyağı tavada eritilir. Eriyen yağın üzerine 150 gr tahin  ilave edip karıştırılır. Soğanlar yemeklik doğranır ve ayrı bir tavada zeytinyağı ile kavrulur. Pembeleşen soğanların üzerine 1 kg dana eklenir. Rengi dönünce 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber koyulur. İnce ince kıyılan yarım demet maydanoz eklenip ocaktan alınır ve soğutulur.  Dinlenen hamur 2 bezeye ayrılır. İlk beze unlu zeminde tepsi büyüklüğünde açılp tahinlenir. Ortası delinip kenarlara doğru açılır ve buzdolabına koyulur.ilk hamur buzdolabında donarken ikinci beze açılır ve aynı şekilde tahinlenip buzdolabına koyulur. İlk hamur buzdolabından alınır. Tahinli hamur  ikiye ayrılır kenarından içe doğru gül gibi sarılıp üzerine bastırılır ve unlayarak açılır. Yağlanmış fırın tepsisine serilip üzerine kıymalı harç koyulur. Tandır böreği’nin ikinci katı için; hamurun diğer yarısı da açılıp tepsiye alınır. İkinci kata da kıymalı iç yerleştirilir. Dolapta donmaya bırakılan tahinli hamur da ikiye ayrılır ve aralarına kıymalı harç koyularak tepsiye dizilir. (2 tahinli hamurdan toplam 4 adet yufka elde edilir) Dilimlenen böreğin üzerine akı ve sarısıyla birlikte bir yumurta sürülür.  Çörek otu serpilir. Öndecen 140 derecede ısıtılımış fırında pişirilir.Tandır Böreği servise hazırdır.
 

  
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI