Programlar

Ekonomide neler oluyor?

Ortaya koyduğu projelere rağmen 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde oy oranlarını artıramayan CHP, Olağan Kurultay öncesi genç kurmayları ile Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta öğrencilerin karşısına çıktı!

CHP, "Olağan Kurultay" öncesi genç kurmayları ile Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta öğrencilerin karşısına çıktı! Hem ülke sorunlarının konuşulduğu; hem de, öz eleştirinin yapıldığı programdan satır başları şöyle:

Özgür Özel – CHP Grup Başkanvekili

Türkiye’de terör saldırıları

- Ankara bir bütün değil ama terör gibi ulusal bir sorun karşısında bir bütün olmak gerekiyor.Biz her türlü terör olayını kınadığımızı lanetlediğimizi hep ifade ediyoruz. Bir yandan iktidar teröre karşı birlik ve beraberlik içinde olalım derken sanki muhalefette bu konuda bir zafiyet içindeymiş gibi gösterilmeye çalışıldı.

- Sultanahmet’te misafirlerimizin hayatını koruyamadık. O terörün hepimizi nasıl ortak aldığı ortada. Türkiye’nin dünyadaki saygınlığına ve turizm gelirine saldırdılar.

- Ölümlerin normalleşmesi bir ülkenin başına gelebilecek en kötü şey.

CHP İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ!

- CHP’nin çok ciddi bir önerisi var. Kürt meselesi ile de ilgili. Hakikatleri araştırma komisyonu kurulu kurulsun.Geçmişimizle yüzleşebildiğimiz ya da yüzleşemediğimiz her şey ile ilgili.

- Türkiye, İkinci Dünya Savaşına girmeme maharetini göstermişken, son 12- 13 yıllık süreç içinde Türkiye kendine dışarıda düşman seçip o düşman ile dalaşarak içeride popülarite arayan bir siyasetin kurbanı oldu.

Başkan Kılıçdaroğlu olsa da biz başkanlık sistemine karşıyız!

- Bugün, Başkanlık Sistemini masaya koyarak geliyorlar. CHP diyor ki benim 5 kırmızı çizgim var: Anayasanın ilk 4 maddesi + parlamenter sistemin korunması.

- MHP, Başkanlık Sistemini istemediğini müzakere etmeyeceğini söylüyor.

- Bir diğerinin de seçim sloganı idi zaten.

- Başkan Kılıçdaroğlu olsa da biz Başkanlık Sistemine karşıyız. Biz meseleye kişisel değil yapısal yaklaşıyoruz. Türkiye’nin Parlamenter Sistem ile yönetilmesini doğru buluyoruz. 

Başkanlık Sistemi ile bir diktatör doğacak!

- Başkan, istediği zaman meclisi feshetme yetkisi alıyor.

- Başta rektörler olmak üzere Sayıştay, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, yurt dışındaki Paris Büyükelçisi'ne kadar hepsini birçoğunu tek başına, yüksek yargının da % 50’sini kendi atamak istiyor.

- 2 kez 5 yıllığına seçilme önerileri var.

- "Tek Adam" olarak her şeyi elinde tutan bir sistem. Başkanlık Sistemini kabul edersek hakikaten bir "diktatör" doğacak, biz buna izin vermek istemiyoruz.

Biz Dersim ile yüzleştik. Dersimli fakir bir ailenin çocuğunu kendimize Genel Başkan yaptık!

- Neden %25’i -30’u aşamıyoruz diye soruyoruz. CHP bu kurultaydan sonra adeta kendini halka açacak ya da halka arz edecek. 8 – 9  aylık bir süreç içinde toplumun her kesimine, Türkiye’nin dört bir tarafındaki STK’lara, meslek örgütlerine, yurt dışında başarılı tüzüğünü değiştirmiş, başarıyı yakalamış sol partiler yada iktidarı devralmış partilerin yaşadıkları dönüşüm ve değişimi hikayelerini izleyen çok sayıda ekip oluşturacak. "Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz, ne bekliyorsunuz? Bizde ne eksik bizden ne bekliyorsunuz?" diye vatandaşa soracağız. Yapacağımız kurultay ile gençlerimizin söz hakkı daha çok olacak.

- Sanki Tayyip Erdoğan iktidarı İsmet Paşa’dan devraldı.Biz 40 yıldır Türkiye’de ağız tadı ile iktidar olmuş bir parti değiliz.

- Kimsenin kimseye inanç ya da inançsızlık dayatmadığı, başörtüsünü örtmek ile dindar olunmadığı yada laikliğin elden gitmediği gibi yada başörtüsünü çıkartmak ile dinden çıkılmadığı ile ilgili CHP’nin damarlarında hissettiği bir gerçeklik var.

- Biz Dersim ile yüzleştik. Biz Dersimli fakir bir ailenin çocuğunu kendimize genel başkan yaparak Dersim ile yüzleştik.

- Siyaset benim en sevdiğim tanımı ile öncelik belirleme işidir. Bugün Türkiye’yi yöneten anlayış öncelikleri başka yerlere verdiği için mutfakta ve pazarda yangın var.

PROGRAMDAN KARELER

- Türkiye’nin acil olarak bir "Göçmenler Bakanlığı" kurması lazım.

Özelleştirme yapılmalı; ama, varlıklarımızı hayırsız evlat gibi satarak değil

- CHP’nin ilk 10 yılda yaptığı 900 varlığı, AKP son 13 yılda sattı. Bir hayırsız evlat gibi satmamak lazım.

- Oradan gelen para ile genç girişimcilere destek, küçük orta büyüklükteki inovasyona yatkın firmalara karşılıksız hibeler, destekler ve hiç kimsenin yapamadığı alanlarda ARGE’ler yapan ve herkesin kullanımına sunulan bir anlayış olsaydı.

12 Eylül rejimini teker teker ayıklamamız lazım..

- Anayasa, toplumsal uzlaşı metnidir. Kısası makbuldür.

- Çoğunluk değil çoğulculuk arar. Anayasalar geçmişe bakılıp ileriye dönük ortaya çıkarılan metinlerdir.

- Öyle bir Anayasa yapacaksınız ki 200 yıl sonrada az tartışılsın. Bunu yapmak içinde iktidar- muhalefet çelişkisi tartışmaların dışında bir toplumsal uzlaşı zemini lazımdır. Çoğunluklu, özgür bir anayasa için masadayız.

- Kanunlardan 12 Eylül Rejimini teker teker ayıklamamız lazım.

Doç.Dr. Selin Sayek Böke – CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

- Bugün yaşanan tablonun 7 Haziran bir kırılma ile ortaya çıkmış olduğu gerçeği yadsınamaz.

- IŞİD terörü Türkiye’nin iç siyaseti ile aşırı bir ilişkili hale gelmiş terördür; çünkü, Türkiye’nin maceracı bir dış politikasının bir sonucu olarak IŞİD terörü Türkiye gerçeği haline dönüştü. Ortaya çıkış sebebinin Türkiye’nin kötü yönetimi olduğunu tespit etmek duygudaşlıkta ortaklığa engel değil.

- Dış politikaya, iç politika malzemesi olarak bakarsanız o zaman işte Türkiye’nin şimdi geldiği sorunda takılırsınız.

Akademisyenlere "fikrinizi beğenmedik" deme lüksümüz yok..

- Bildirilerin içeriklerinde hem fikir olmayabilir. Ama birbirimizi dinleyebiliriz. Üniversite’de farklı fikirlerin beslenmesini ortaya çıkartacak zeminin koruyucusu olan ve fikirlerin sınırlarını zorlayan akademisyenlere fikrinizi beğenmedik deme lüksümüz yok. Bildirinin içeriği ayrı tartışılır. Biz teröre karşıyız. Devlet terör ile mücadele ederken vatandaşı ve teröristi ayırt etmeden insan hakları ihlali ile bunları yaptığı zaman birden farklı bir demokratik olmayan tablo çıkar.

- Türkiye siyasetinin en tıkanmış olduğu yer kimlik siyaseti yapılıyor olmasıdır. Çok tehlikelidir.

1300 lira ile karnınızı doyuramayacaksınız..

- Türkiye’de enflasyon şu anda %8.8. Yani ortalama olarak harcama oranına göre fiyatlar 100’den 108.8'e çıkıyor. Ama, Türkiye’de dar gelirli kesim parasının çoğunu gıdaya harcamak zorunda kalıyor.

- Dar gelirlinin enflasyonu ile yüksek gelirli grupların enflasyonu arasında 18 puan fark var. Türkiye’de açlık sınırı 1491 lira. Bu ne demek bir ailenin karnını doyurması için 1491 liraya ihtiyacı var. Bu ülkede asgari ücret 1300 lira olsun mu olmasın mı diye tartışılıyor. Bu olsa bile 1300 lira ile karnınızı doyuramayacaksınız. O insanın enflasyonu pazardaki enflasyon o da enflasyonun hep üstünde. Neden tarım reformu yapılmıyor ülkede, üretim yapılamıyor.

- Petrolü tüketmemeyi seçebilir misiniz? En temel ihtiyaçları karşılamanız için petrole ihtiyaç var. Vergiyi doğru dürüst toplayamayan iktidar, vergiyi mecburen tüketmek zorunda olduğunuz şeylere yüklenerek topluyor. Onun içinde Türkiye’de benzinin fiyatı tüketiciye yansıdığı noktada düşmüyor. Vergide adalet benzin fiyatına kadar yansıyor.

- Türkiye’nin riski dünyada kendisine benzeyen ülkeler ile beraber en yüksek grupta. Rusya, Brezilya, Güney Afrika

- Döviz niye yüksek dediğinizin yanıtı en yüksek risk primi ödeyen Türkiye riskli gözüktüğü için bu riskin karşılığını almak isteyen yatırımcı diyor ki o zaman bana daha çok dolar ver diyor.

Ekonomide neler oluyor?

- Türkiye’de ekonominin kötü gitmesinin sebebi sadece dışarıda işlerin kötü gidiyor olması değil. Dışarıda hangi risk olduğunu okursunuz ona göre bir hükümet programı yaparsınız ve çerçeve ortaya koyarsınız. Türkiye’nin bir potansiyeli var. Daha iyi bir çerçeve ile daha iyi yüksek gelirlere erişmek mümkün olurdu. Daha sosyal adil bir dağılıma erişmemiz mümkün olurdu. O zaman bunu talep etmemiz gerekiyor. Sadece harcama yapan bir iktidar değil bunu etkin yapan.

- Nitelikli işler nitelikli gelir yaratır. Nitelikli işlerin ortaya çıkması için barış ve huzur gerekir.

- Türkiye’de vergi toplanamadığı için tüketimden vergi alınıyor. O zaman gelirinin her kuruşunu harcamak zorunda kalan bütün vergiyi ödüyor. Ama geliri çok yüksek olduğu için hepsini harcamayan önemli kısmını tasarruf eden daha az vergi veriyor.

Anayasa Değişikliği

Mesele esasında anayasa meselesi değil. Türkiye’de yasalar ile ilgili bir sorun. Gelin anayasadan önce Türkiye’yi darbe hukukundan arındıracak bir komisyon çalışması yapalım. Onu yaptığımız zaman anayasa değişikliğine ihtiyaç dahi kalmayabilir. Çünkü zaten anlaşılmış maddeler var.

CHP Kurultayı

Geleceğin siyasetini inşa edecek bir kurultay olacak. Bugünü doğru okumaktan geçiyor. Bugünün tanımı ne? Gençlik ve dinamizm. Bu masanın bize keyif vermesinin sebebi sizin o genç ruhu buraya getiriyor olmanız. O zaman siyasetinde gençler ile yapılması yükümlülüğü var. Gençleri açıkça da davet ediyoruz. Gelin size ayrımcılık yapıyoruz diyoruz. CHP ön seçim yapan bir partidir.

Bölümü İzle!