X
X

Kıymalı, Haşhaşlı, Cevizli Kolböreği tarifi

05.06.2012 Salı 11:13 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Iğdır'ın yöresel tatlarından Kıymalı, Haşhaşlı, Cevizli Kolböreği'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru için:
2 adet yumurta
5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı sirke
 
Harcı için:
1 kg koyun kıyması
1 su bardağı haşhaş
2 kase ceviz
4 adet soğan
250 gr tereyağı
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
 
Üzeri için:
2 adet yumurta
½ çay bardağı sıvıyağ
Çörek otu
 
Yapılışı:
Hamuru için, 5 su bardağı un yoğurma kabına alınır, 1 paket kabartma tozu ilave edilir. Üzerine 2 yumurta kırılır, 1 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı sirke eklenir. Yarım bardak kadar su azar azar eklenerek hamur iyice yoğrulur. Hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler kesilir ve yuvarlanır, 20 dakika dinlendirilir.
 
Harcı için, 1 kilo kıyma tencereye alınır, 1 tatlı kaşığı tuzu eklenir ve kavrulur, üzerine 250 gram tereyağı eklenir. İnce kıyılan 4 soğan ve 1 tutam maydanoz da börek harcına ilave edilir ve karıştırılır. 2 kase ceviz de irice çekilir ve harca eklenir. Harcın altını kapattıktan sonra 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar ve 1 su bardağı haşhaşı karıştırılır.
 
Hamur bezeleri orta kalınlıkta açılır, iç malzemesi üzerine gezdirilir, oklava yardımıyla rulo haline getirilen yufkalar, yağlanan fırın tepsisine yerleştirilir.
 
Yarım çay bardağı sıvıyağ kaşıkla böreklerin üzerine gezdirilir. 2 yumurtanın sarısı çırpılır, parlaklık vermesi için içine birkaç damla limon damlatılır, fırçayla böreklerin üzerine sürülür, çörek otuyla süslenir ve 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
 
Kıymalı, haşhaşlı, cevizli kol böreği, servise hazırdır.
 

Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI