X
X

Balıkesir Kaymaklısı tarifi

20.03.2013 Çarşamba 18:42 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Balıkesir'in yöresel tatlarından Ispanaklı Balıkesir Kaymaklısı tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
500 gr kaymak
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
Aldığı kadar un
Şerbeti için;
2 ½ kg şeker
2 ½ litre su
 
Yapılışı:
2 yumurtanın üzerine 1 bardak süt dökülür ve 1 tutam tuz katılıp azar azar un eklenerek hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur nemli bir bezle örtülüp yaklaşık 10 dakika dinlendirilir. Hamur 2 eşit parçaya kesilir. İlk parça  6 eşit bezeye ayrılır. 6 beze tepsi büyüklüğünde açılır ve yağlanmadan sacda pişirilir.  Tepsi ocağın üzerine yerleştirilir ve biraz tereyağı eritilir. İlk yufka tepsiye yerleştirilir. kalaln 5 yufka da su serpilerek üst üste tepsiye yerleştirilir. Tepsi çevrilerek 6 kat yufka ters yüz edilir. Şerbeti için; 2 buçuk kilo şeker 2 buçuk litre suyla kaynatılıp soğumaya bırakılır. Hamurun kalan yarısı da 6 bezeye ayrılır ve her beze açılıp sacda pişirilir. Aynı şekilde tepsi yağlanır ve 6 kat yufka ıslatılır, üst üste yerleştirilip kızartılır. Kızaran 6 kat yufkanın üzerine kaymak sürülür. İlk olarak pişirilen 6 kat yufka da tepsiye yerleştirilir. Böylece ortası kaymaklı toplam 12 kat elde edilir. Yufkaların üzeri çatalla delinir ve ılık şerbet dökülür. Şerbetini çeken ikram 1’er porsiyonluk dilimlere ayrılır.
 
Balıkesir Kaymaklısı servise hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI