X
X

Borani tarifi (Şanlıurfa)

26.09.2012 Çarşamba 15:27 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Şanlıurfa'nın yöresel tatlarından Borani tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

500gr. kuzu eti
500gr. börülce
2 su bardağı nohut
2 demet  pazı sap
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber,
 
Köftesi için:
100 gr. kuzu eti
600 ml.sıvı yağ
2 su bardağı bulgur
2 tatlı kaşığı pul biber
 
Yapılışı:
Yarım kilo kadar iri kesim kuzu eti yıkanarak düdüklü tencereye dizilir. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı dökülür ve kavrulmaya bırakılır. Bir gece önceden suda beklemiş nohut süzülür ve tencereye alınır, etlerle çevrilen nohuta, yarım kilo da börülce eklenir. Sıcak su koyulan tencerenin kapağı kapatılır, pişmeye bırakılır.
 
Pazı sapları incecik kıyılır, yıkanır, süzülür ve haşlanmaya bırakılır. Tam yumuşamadan ocaktan alınır ve süzülür. Soğuyan saplar sıkılarak sularından arındırılır. Pazı sapları yeniden ocağa alınır ve pul biberle çevrilir. Pişen nohut ve et, pazının olduğu tencereye aktarılır.
 
Köfte harcı için yoğurma tepsisine bulgurlar alınır. Tepsiye 100 gr. kadar da dövülmüş kuzu eti eklenir. Harca 2 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı  da tuz serpilir. Harç çiğköfte gibi yoğrulur. Harçtan alınan küçük parçalar misket büyüklüğünde yuvarlanır. Köfteler şekil alırken kızması için ocağa 1lt. sıvı yağ alınır. Köfteler kızan yağda kıtırlaşana kadar kızartılır. Kızaran köfteler yayvan bir servis kabına koyulur, üstlerine bir kepçeyle  nohutlu et ve pazı karışımı, ardından da et ve nohutun tencerede kalan suyu dökülerek servis yapılır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI