X
X

Şam Oruğu ve Sac Oruğu tarifi

04.12.2012 Salı 12:23 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Antakya'nın yöresel tatlarından Şam Oruğu ve Sac Oruğu tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
500 gr. çiğ  köftelik dövülmüş et
1 kg. kısırlık bulgur
1 adet soğan
1 çorba kaşığı fesleğen
1 çorba kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
 
Şam oruğunun harcı için;
500 gr. dana kıyma
4 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
½ su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yeni bahar
 
Sac oruğunun harcı için;
200 gr. kuyruk yağı
1 adet soğan
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı  pul biber
 
Yapılışı:
Tüm baharatlar, bulgur ve bir bardak su yoğurma tepsisinde karıştırılır.Soğan iri iri doğranır ve rondoda çekilir. Kıyma  kendi suyunda kavrulur.Diğer yandan çekilmiş soğanların suyu sıkılır. Cevizler  ince ama ağıza gelecek şekilde doğranır.Kıyma ve soğanlar  tereyağında karıştırılarak kavrulur.  Maydanozlar da kıyılır ve  tencereye atılır.Bıçakla kıyılan ceviz içleri de ekledikten sonra ocak kapatılır  ve harç karabiber ve yenibahar serpilerek karıştırılır.

 
Soğanlı  bulgura biraz daha su eklenerek kıyma makinesine doldurulur. Oruğun dışı için soğan ve bulgur kıyma makinesinde çekilir.  Etle bulgurlar yoğrularak karışır. Oruğun dışı için patates büyüklüğünde yumrular  yapılarak bir kere daha çekilir. Yoğrulan dış harç, iki eşit parçaya bölünür.Eller ıslatılarak  işaret parmağıyla oyulan şam oruğu, nefis harcıyla dolarak kapatılır. Sivri kubbeler  şeklindeki şam orukları tepsiye birer birer dizilir.
Sac oruğunun harcı için kuyruk yağı soğanla çekilir. Baharatlarla tadı zenginleşen kuyruk yağlı harç yoğrulur. Yarım bardak cevizi eklenir.  Maydanozlar da eklenerek sac oruğunun harcı renklenir. Harçtan yuvarlak köfteler sıkılır. Harcı bir tabağın arkasındaki boşluk ve üzerine serilen naylon arasında sıkıştırarak yuvarlaklar elde edilir.
 
Ortasına içi yayılarak  diğer yüzü üzerine kapatılır ve  parmakla çevresi sıkılaştırılır. Bir çay bardağı kadar yağ tepsiye dökülür.  Sac oruğu fırına verilir. Şam oruğu ise geniş bir tencerede kızdırılan yağda kızartılır. Bir tabağa kağıt havlu koyarak şam orukları kevgirle çıkarılır. Sac orukları da geniş bir servis tabağında sunulur.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI