X
X

Sodalı Börek tarifi

04.02.2013 Pazartesi 10:00 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Tokat'ın yöresel tatlarından Sodalı Börek tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru için:
2.5 bardak süt
¼ bardak sıvı yağ
½ şişe soda
1 adet yumurta akı
1 paket kuru maya
3 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
 
İç malzemesi:
250 gram kaşar
250 gram çökelek
1 bağ maydanoz
 
Üzeri için:
200 gram tereyağı
1 adet yumurta sarısı
½ şişe soda
½ çay bardağı sıvı yağ
 
Yapılışı:
İki buçuk bardak süte 1 paket kuru maya, üç tatlı kaşığı şeker ve 2 tatlı kaşığı tuz eklenir. Harcı karıştırırken üzerine un ekleyip yoğurulmaya başlanır. Hamur istenen kıvama gelince bıçakla kesilerek bezelere ayırılır. Ve mayalanması için dinlendirilir. 1 bağ maydanoz doğranarak rendelenen 250 gram kaşarla karıştırılır. Maydanoz ve kaşarın üzerine 250 gram da çökelek eklenerek karıştırılır. Mayalanan hamur bezeleri açılarak yufka haline getirilir ve yağlanan fırın tepsisine serilir. Üzerine eritilen tereyağı sürülür, ikinci yufkaya da aynı işlem uygulanır ve 3. yufkaya da yağ sürülüp üzerine kaşarlı çökelekli karışım serpilir. Bir yufka daha açılarak böreğimizin üzeri kapatılır. Yumurta sarısı ve yağ çırpılıp böreğin üzerine sürülür. Yarım şişe de soda böreğin üzerine dökülerek dağıtılır. Pişmeden önce dilimlenen börek fırında pişirilir.
 
Sodalı börek sunuma hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI