Skip to main content

Burmalı Amasya Çöreği tarifi

Malzemeler:
1 kg un
1 paket yaş maya
3 ½  su bardağı ılık su
1 ½ tatlı kaşığı toz şeker
5 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
2 yemek kaşığı haşhaş
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı margarin
 
Yapılışı:
1 paket yaş maya, 1,5 tatlı kaşığı toz şeker, 5 tatlı kaşığı tuz bir kaba alınır. Üzerine 3,5 bardak su yavaş yavaş ilave edilir ve karıştırılır. 1 kilo un, elenerek hamurun malzemesine eklenir ve iyice yoğrulur, elde edilen yapışkan hamur yarım saat mayalanmaya bırakılır. 2 yemek kaşığı haşhaş, sıvıyağla karıştırarak macun kıvamına getirilir. 2’şer yemek kaşığı tereyağı ve margarin eritilir.
 
Mayalanan hamur, sıvıyağ yardımıyla 5 adet bezeye ayrılır. Bezeler kabaca açılır, aralarına 1 kaşık haşhaş, 2 kaşık dövülmüş ceviz içi, 2 kaşık da tereyağı-margarin, 1 kaşık da sıvıyağ gezdirilir ve iyice yedirilir. Hamurların altta kalan yüzüne sadece haşhaş ve az sıvıyağ sürülür. Elle açılıp ikiye katlanan hamurdan 5 santim eninde şeritler kesilir. Kabarması için üzerine parmak uçlarıyla bastırarak bükülür ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine 1 adet çırpılmış yumurta sürülür, enine dilimlenir ve önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
 
Burmalı Amasya Çöreği, servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN