Skip to main content

Keşkek tarifi

Tokat'ın yöresel tatlarından Keşkek'in tarifi, Mutfağım programında...

Keşkek tarifi

Malzemeler:
4 Bardak yarma(Buğday)
2 Kilo dana eti 3-4 adet büyük boy ilikli dana kemiği
4 Dilim pastırma
1 Parça kuzu iç yağı
150 gram tereyağı
1 Su bardağı nohut
Biberiye
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Sıvı yağ
 
Yapılışı:
İlikli dana kemiklerini yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Kemiklerin haşlama suyunda kef oluşmasını önlemek için, tepsiyi 200 dereceye ısıtılmış fırına verip, 10 dakika sonra alın. Kemikleri derin bir tencereye alıp üzerini örtecek kadar ılık su ekleyin. Tencereye bir dal biberiye bırakıp, tuzunu da ekledikten sonra kapağını kapatıp ocağın altını açın. Yağları eriyince ocaktan alıp suyunu derin bir kaba süzün. Kemiklerin iliklerini bir maşa ile çıkartıp kemik suyunun içine atın. 2 kilo dana etini tuzlayıp birkaç damla yağ eklediğiniz tavada çok harlı ateşte her iki tarafı da renk değiştirene kadar kızartın. Etleri geniş ve derin bir tencerenin dibine dizin. Üzerine 1 parça kuzu iç yağı ekleyin. 4 bardak yarmayı güzelce yıkayıp, etlerin üzerine dökün. Daha önceden kaynar suda beklettiğiniz 1 su bardağı nohutu da malzemelerin üzerine ilave edin. Kalın kalın kesilmiş 4 dilim pastırmayı da tencereye dizin. Karabiber, pul biber ve kimyonu da ekleyip, bütün malzemelerin üzerini geçecek kadar ilikli kemik suyunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra, çok kısık ateşte uzun süre pişirip servis yapın.