X
X

Genç Bakış'ın sezon finali gençlerden!

26.05.2016 Perşembe 15:15 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Türkiye'nin geleceği gençlere sözde değil, özde inanan Abbas Güçlü kabineyi nasıl bulduklarını, eğitim sistemini, siyaseti, Başkanlık Sistemi'ni, dış politikayı ve Türkiye'yi sordu..

35 yıldır eğitim yazıları ile Türkiye'de fark yaratan, Türk Eğitim Sisteminin hafızası olan Abbas Güçlü'nün hazırlayıp sunduğu Genç Bakış, dün gece sezon finelini gençlerle yaptı.. Genç Bakış, bugün Türkiye'de gençlere mikrofonlarını teslim eden tek program olmaya devam ediyor!

Türkiye'nin geleceği gençlere sözde değil, özde inanan Abbas Güçlü kabineyi nasıl bulduklarını, eğitim sistemini, siyaseti, başkanlık sistemini, dış politikayı ve Türkiye'yi sordu..

İşte üniversite öğrancilerinin cevapları:

SİNAN ÇİFTÇİ - ATILIM ÜNİV. SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-Sayın Binali Yıldırım Cumhurbaşkanı’nın sözünü daha fazla dinleyeceği için Başbakanlığa getirildi diye düşünüyorum.Yeni kabineye 1. Saray hükümeti deniyor. İsmet Yılmaz’ın Milli Eğitim ile ilgili herhangi bir donanıma sahip olduğunu düşünmüyorum.
-Başbakan’ın bile geleceği yokken ben nasıl gelecek düşünebilirim. Davutoğlu bile malulen emekli oldu. Ülke geleceği hakkında bir şey söylemek için siyasetin gelecek vaat etmesi gerekiyor.
-Patlamalar, katliamlar ülkesi olduk. Ortadoğu bataklığına sürüklendi. Oyun kuruculuktan oyuncağa döndük.
-MHP’de bir değişiklik olursa Türkiye’de Başkanlık Sistemi ’de, partili Cumhurbaşkanlığı da  pek fazla konuşulamaz.
-Türkiye’nin bir  tarım politikası yok. Domatesi kim ekecek, karpuz nerede ekilecek bir düzenleme yok. Tohumlarımız ithal.

SONER GÜL - BEYKENT ÜNİV. SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-En büyük sıkıntı düşünce sistemimizde. Teknolojinin hızlı bir şekilde hayatımıza girmesi ile geleneksel düşünce ile modern düşünce arasında sıkışıp kalmış insanlar bütünü olduk.
-Çoğumuz amaçsız ve hedefsiz kaldık. Gelecekten bahsederken bile karamsar bahsediyoruz. Sürekli eleştiriyoruz.
-Yeni kabine kuruldu,  isteklerimizi söyleyelim. Bekleyelim bakalım ne olacak. Yapılmazsa ona göre duruşumuzu şekillendirelim.
-Eğitimimiz sıkıntılı. Biz kendi dilimizi anlama konusunda 65 ülke arasında 45. olmuş bir ülkeyiz.
-Ben kendimi bildim bileli demokratik bir ülkedeyiz ama biz demokrasiyi kurtarmaya çalışıyoruz.
-Ak Parti bir parti değil bir dava oldu artık. Bunun farkında değiliz. Davalarda biat zaten vardır. Orada görev alınmaz görev verilir.

SUZAN ÖZEN - İSTANBUL ÜNİV. SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER ÖĞRENCİSİ

-KPSS gibi saçma sapan bir sınav var.Yeni kabinenin geçmişteki siyasi hatalara düşmemesi gerekiyor.

MEVLANA BAŞ - GAZİ ÜNİV.SİYASET BİLİMİ ÖĞRENCİSİ

-Türkiye eski Türkiye değil. Her şey çok hızlı ilerliyor. Türkiye’de siyaset hızlandı.
-Ben ömrümü çocuk işçiliğinin bitirilmesine adamaya hazırım.

FERYAL ŞİMŞEK - ÜSKÜDAR ÜNİV. MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ

-Her sene eğitim sistemini değiştirmek ile bir şey elde edemezsiniz. Eğitimin oturması için 4 yıl geçmesi gerekir.Ülke konusunda çok umutsuzum. İmam hatiplerin neredeyse zorunluluk haline getirilmesine karşıyım.
-Tarım konusunda çok bilinçsiz bir kullanım var. Biz tarım ülkesiydik.
- Şuan bütün dünyanın geleceği teknoloji, bilim. Biz bunlara gözümü çevirmediğimiz sürece hiçbir şekilde ne yarınımız nede bugünümüz olacak. Uçak yaptık diyoruz, ama motoru ithal.

AYKUT ŞEKER - MARMARA ÜNİV. MALİYE BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ
-Biz Türkiye’nin geleceğiyiz ama bize Pakistanlı gibi davranıyorlar.Gelen kişi Başkanlık Sistemi için uğraşacak ve bu biat devam edecek.

DEVRAN ŞANLI - BEYKENT ÜNİV. OYUNCULUK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-10 yıl öncesini düşünürsek hükümetin halka daha yakın olduğunu düşünmüyorum. Şu an bireysel amaçlar peşinde koşuluyor.
-İnsanların üzerinde algı yaratılıyor..
-Sanat ile ilgili hiçbir icraat yapılmıyor.
-Dokunulmazlık meclisten geçti. Ben bu konuda iktidarın güçlü değil, muhalefetin çok zayıf olduğunu düşünüyorum. Hiçbir muhalif partinin duruşu olmadığını düşünüyorum.

EZGİ EKİN BİLGİLİ - SABANCI ÜNİV. HAZIRLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-Mültecilere burada olmak istemiyorlar.
-Kimse çocuğunu işçi sınıfına ait olsun istemiyor.Çünkü zamanında kendileri çekmişler. Herkes çocuğu daha iyi olsun istiyor.
-Organik tarım diye dünya yıkıldı ama biz tarım arazilerinin üzerine beton döktük, AVM yaptık. İnşaat sektörü aldı yürüdü. Böyle yaparsak domatesi ithal ederiz. O zamanda genetikçiler de gider.

ORKAN HERİŞ - MALTEPE ÜNİV. ULUSLARARASI İLİŞKİLER VE AB BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-Sistem varken başka bir sisteme ne gerek var.
- Ailelerin çocuklara yönelik meslek anlamında çok fazla baskıları var. Daha yetenekli alanlardan öte daha popüler alanlara yönelmek zorunda kalıyorlar. Hiç kimse benim çocuğum tornacı olsun istemiyor. Ama bizim ülkemizin tornacılara ihtiyacı var.

BURAK EFE - DOĞUŞ ÜNİV. HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ
-Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanın özgeçmişi mükemmel. Düşük profilli bir kabine bu çalışmaları yapanlar için çok acı bir tabir. Bu şekilde değerlendirmemek lazım.
-Hukuk insanlar yaşadıkça değişebilen, siyaset gibi demokrasi gibi şekillenebilen bir şeyinsanlar için şekillenmeli ve insanların hak ve hürriyetlerini korumalı. 20-25 hukuk ilkesinden taviz verilmemeli.

BÜŞRA KENAN - İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİV. FELSEFE BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-Yeni Başbakanımız  olması gereken bir şekilde gelmiştir. Davutoğlu kırgınlık duysaydı milletvekili olarak kalmazdı. Seçildi ve görevini layığı ile yerine getirdi. Davutoğlu’nun seçimlerdeki mitinglerde halkın nabzını tutamadığı da bir gerçektir.
-Suriye meselesi insanlık meselesidir,  kendi iç meselemiz değil.
-Gençliğin bir düşünce sistemi yok. Üniversite’nin içinde kendimi geliştirebilecek ortamlar istiyorum. Sadece bana ders verecek bir üniversite istemiyorum.

AYŞE NAZ HAZAL SEZEN - ÜSKÜDAR ÜNİV. İNGİLİZCE PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-Herşeyin temeli eğitime dayanıyor. Fakat şuan verilecek eğitim üniversitelerde değil Ilkokullara kadar ineceğimiz eğitim olmalı.. İlkokullarda verilen eğitim çocukların bireyselleşmesini sağlamalı.
-Sınav sistemlerinden dolayı bu çocuklara sadece Matematik, Fen, Coğrafya öğretiyoruz. Bu çocuklara Beden Eğitimi derslerinde test çözmeyi öğretmememiz gerekiyor.

BÜŞRA ARDA- MARMARA ÜNİV.KAMU HUKUKU YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ
-Kongrede Sayın Binali Yıldırım’ın yapmış olduğu açıklamalarda partinin Genel Başkanı’nın Tayyip Erdoğan olduğunu  dile getirdi. Mesele koltuk meselesi değil, taht meselesine dönüşmüş durumda.
-Bizim sistemimizde partili bir Cumhurbaşkanı’nın olması söz konusu değil.
-Şuan ki iktidarda fiili durum hukukileşmeye çalışılıyor.
-Devletimden beklentim kadınlara yönelik çalışmaların artırılması ve çocuk istismarına yönelik çok daha fazla üzerinde durulması gerekiyor.

İSMAİL KARNIBÜYÜK - İSTANBUL ÜNİV. SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER ÖĞRENCİSİ
-Sayın Davutoğlu bir atama ile geldi bir atama ile gitti. Binali Yıldırım’da atama ile geldi.
-Avrupa Birliği bize para vererek Suriyeli mültecilerin dadılığını yaptırıyor. Biz 2000 yıllık bir imparatorlukta bile mazlumun yanında olmuşuz.
-Dış politikada komşularımızın hepsi ile sorunluyuz.

HALUK TUTUCU - İSTANBUL GELİŞİM ÜNİV. SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ
-Dış politikada çok yanlışlar yapıldı.Dünyanın her tarafında Türkler zor durumdayken hükümetin hiçbir politikası olmadı.
-Bizim tarihimizi öğrenmemiz gerekiyor. Aldığımız tarih eğitimin %70 ‘i yanlış.
-Öğretmenlerin bilgileri yerine öğretmenlerin öğreti bilgilerini ölçülmesi lazım. Bu kişiler çocukların psikolojisine uygun mu, bu çocuğu yetiştirebilir mi?

OZAN BARIŞ BAYRAKTAR - IŞIK ÜNİV. ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ
-Binali yıldırım kongrede 65.hükümetin yol haritasını çizdi. Laf üstüne laf değil, taş üstüne taş koyan bir hükümet koyacağız. İkinci önceliğimiz Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa dedi.

KAAN ÖZGÜNEY - SABANCI ÜNİV. ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR ÖĞRENCİSİ
-2011 yılından beri Ak Parti başarısız politikalar uyguluyor. Yeni değişiklik  ile bunların bir faturası çıkacaktı.Çıkacak kişiler şuan kabinede olmayan isimler
-Giderek merkeziyetçi olan, karar verenlerin giderek tekelleştiği bir ülke var.Demokraside dava olmaması lazım, vatandaş olması lazım. Vatandaşın çıkarı ve refahlarının gözetilmesi gerekmektedir.
-Başkanlık Sistemi  olabilir, her şey olabilir. Parlamenter sistemimizde düzgün işlemiyor. Parlamenter sistem sancılı bir şekilde iktidar ortaya çıkarıyor. Yasama ve yürütme birbirine göbekten bağlı çıkıyor.

BEYZA ÜNSAL- SABANCI ÜNİV.HAZIRLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-Suriyeli mültecilerin gideceğini düşünmüyorum. Çoğu kalacak. Türkiye’deki okullara devam edememe sorunları var. Bizim yaşımızda olup Üniversiteye giremeyenlerde var. 10 yıl sonra Türkiye’de çok büyük eğitimsiz genç bir sorun olacak.

İBRAHİM METE YILMAZ - YENİYÜZYIL ÜNİV. HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ

-Anayasa demokrasi üstünde olmalıdır.Kişileri koruyan Anayasa’dır. Hukuku koruyabilmemiz lazım.

MURAT BAYRAM - İSTANBUL ÜNİV. SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-Uluslararası konjonktürde bir yerimiz yok. Avrupa Birliği istemiyor, Rusya istemiyor, Suriye’de durum ortada.
-Hayalim milletvekili olmak. Fakat meclis içinde yaşanan kavgalar beni üzüyor.
-Başkanlık Sistemi tartışmalarında İktidar ve muhalefet partileri kendi profesörlerini bir masa etrafında toplayıp tartışamıyor.Ak Parti’de aklımıza gelen sadece Burhan hoca. İkinci bir isim yok..

BURAK KADİR AYKUL - BEYKENT ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ

-Dershaneleri kapatmayı çalışırken okullaştırıldı.Sadece test çözen, KPSS sınavında atama bekleyen bir nesil olduk.
-ğMesleki olarak öğrencileri daha iyi yönlendirebilirler. Özellikle ara meslekler ve farklı kollarda meslekleri geliştirmemiz lazım.

CELAL İNAÇ - İSTANBUL ÜNİV. HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ

-Son bir yılda terörden dolayı yüzlerce insan öldü. Ortadoğu’nun ateşi bize yansımadıysa, yansırsa nolur?
-Hükümetten gelen bize belli bir destekte var. Ama biz bunu ne kadar kullanıyoruz.Devlet size girişimcilik yapın diye para veriyor, gidip çantacı açıyorsunuz.
-Eğitim sistemini insanları eğitmek için değil, siyasi sistemimizi insanların kafasına yerleştirmek için değiştirirsek her zaman sıkıntılı bireyler yaratmış oluruz. Fikri ve vicdanı hür nesillerin yetişmesi gerekiyor. Basın özgürlüğü ve fikir, vicdan hürriyetinin ülkede bir yerlere gelmesi lazım ki gelişmiş bir toplum olalım.
-Şuan ki Milli Eğitim Bakanından İstanbul’da bulunan yurt sorununu çözmesini istiyorum.

CEMRE ÖZDEMİR - YENİ YÜZYIL ÜNİV. SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER ÖĞRENCİSİ

-Suriyeli mültecilerin çoğu ülkemizde kalacak. Birçoğunun akıbeti ne olacak? Bu çocuklar eğitimden eksik sokaklarda hayatlarını sürdürüyorlar.

ABDULLAH YILMAZ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ

-Ahmet Davutoğlu’nun dış politikada çok başarılı şeyler yaptı. Bu  bir bayrak yarışıdır.Binali Yıldırım Türkiye’nin en önemli bakanlarından biriydi.
-Yeni hükümet önce bir anayasa yapmalı. Anayasa çok da yukarı götürülmemesi gereken bir kurum., insan ürünüdür.Başkanlık Sistemi sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın sorunuymuş yada Ak Parti’nin sorunuymuş gibi konuşuluyor.
-Suriye meselesine baktığınızda, mültecilere olan yardımlar konusunda Ortadoğu’da özellikle Türkiye şuan İslam liderliğine soyunmuş durumda olan bir ülke.Türkiye’de kadın hakları zirvesi yapıldı. Dünya’nın birçok ülkesinden katılım oldu. Neden bunlar konuşulmuyor?

ECE TÜRKAN AYDOĞDU - NİŞANTAŞI ÜNİV. TEKSTİL VE MODA TASARIMI ÖĞRENCİSİ

-Teknokent ve Teknoparklar var,  girişimciler başvurup fon alıyorlar. Fakat birçoğu batıyor. Bunun sebebi eğitimsizlik.
-Dünya üstünde çocuk istismarları ile ilgili oranlar %1 -%10 iken şuan Türkiye’de çocuk istismarları %10- 53 arasında.  Yaş ortalamaları 2 ila 10 yaş arası. Acı bir tablo.
-4 kadından biri taciz ya da tecavüze uğruyor. 6 erkekten biri eşine şiddet uyguluyor.
-İlköğretim ve ortaöğretime insan hakları ve cinsiyet eşitliği ile ilgili dersler ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekiyor.Her şey eğitimden başlıyor. Öncelikli olarak Sivil Toplum Örgütlerine katılalım ve destekleyelim.

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI