X
X

Soğan Dolması - Soğan Dolması Tarifi - Soğan Dolması Nasıl Yapılır?

Soğan Dolması MALZEMELERİ

9 büyük boy soğan
400 gr yağlı dana kıyma
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz½ çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kuru nane
1 tutam taze nane
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
3 diş sarmısak
 
Sosu için:
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pulbiber
 
Soğan Dolması Yapılışı:
1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sirkeyle su kaynatılır. Dağılmadan haşlanması için bir yanından yarım olarak kesilen 8 adet soğan haşlanır. Haşlanan soğanlar soğutulur.İç harcı için; Kıymanın yarısı kendi suyunu çekene kadar kavrulur. Yarım çay bardağı pirinç ıslatılır. 1 büyük boy soğan yemeklik doğranıp yumuşaması için ovulur. Kıymanın kalan yarısı çiğ olarak derin bir kaba konur, üzerine soğan eklenir. 1’er  çay kaşığı karabiber, kimyon, pulbiber, kuru nane ve tuz serpilir. 1’er tutam ince kıyılmış taze nane, maydanoz, dereotu ve 3 diş sarmısak eklenir. Pirinç ufalanarak ilave edilir. 1 yemek kaşığı domates salçası, kavrulmuş kıyma ve azar azar su ilave edilerek çok yumuşak olmayan bir kıvama gelene kadar karıştırılır.Soğanların yaprak yaprak ayrılır ve iç harç yerleştirilrek sarılıp tencereye dizilir.Sosu için; ayrı bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı ve  1 tatlı kaşığı domates salçası konur. Kokusu çıkana kadar kavrulur. 2 tatlı kaşığı kuru nane, !r çay kaşığı tuz ve karabiberle lezzetlendirilip kaynatılır.  Hazırlanan sos dolmaların üzerine dökülür. Dolmalar pişmeye bırakılır.
 
Soğan Dolması servise hazırdır.