İzmir Köfte
MALZEMELER
3 adet büyük boy patates
4 adet yeşil biber
2 adet domates
3 diş sarımsak
Kızartmak için;
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
Köftesi için;
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet soğan – rende
3 yemek kaşığı bayat ekmek içi ya da galeta unu
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
2 çay kaşığı kimyon
Sosu için;
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet domates – ince doğranmış
2 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI
Bir karıştırma kabının içerisine kıyma, rendelediğiniz soğan, panko ya da galeta unu, yumurta, tuz, karabiber ve kimyonu alın.
Her şey birbirine karışıncaya kadar iyice yoğurun.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve hafif kısa tombul bir şekil verin.
Kabuğunu soyduğunuz patatesleri elma dilim olacak şekilde doğrayın.
Domatesleri elma dilim olacak şekilde doğrayın.
Sap kısımlarını kestiğiniz yeşil biberleri, uzunlamasına kesin ve ortadan ikiye bölün.
Sarımsakların kabuklarını soyun ve bıçakla üzerlerine vurun.
Ayçiçek yağını geniş bir tavada kızdırın.
Sırasıyla; patates dilimlerini ve köfteleri renk alana kadar kızartın.
Fazla yağlarını bırakması için; kağıt havlu serili bir servis tabağına çıkartın.
Sos için;
Bir sos tenceresine ayçiçek yağını alın ve içerisine domates salçasını ekleyip, kavurun.
Ardından ince doğradığınız domatesleri ekleyin ve karıştırın.
İçerisine sıcak su, tuz ve karabiberi ekleyip, 3 – 4 dakika kadar sosu çektirin.
Birleştirmek için;
Köfte ve patates dilimlerini fırın tepsisine sırayla dizin.
Aralarına domates ve yeşil biber dilimlerini yerleştirin.
Sarımsakları üzerlerine serpiştirin ve hazırladığınız sosu üzerlerine gezdirin.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında biber ve domates dilimleri iyice kızarana, her şey birbirine geçene kadar pişirin.