X
X

A'dan Z'ye astronoloji

02.01.2014 Perşembe 17:03 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Tüm yönleriyle astronoloji dün gece Astrolog Hakan Kırkoğlu'nun konuk olduğu Genç Bakış'ta tartışıldı.

 İşte gecenin özeti;

ASTROLOJİ BİLİM DEĞİL
 - Astroloji kelimesinin etimolojisine baktığımız zaman Yunanca konuşmak fiiliyle alakalı, o yüzden astroloji yıldızların dili anlamına geliyor. Astronomi ise yıldızların ismi. Bir bakıma bu ikisini bir bütün olarak düşündüğünüzde astronomi bunların hesaplanması, bunlara isim verilmesi, astroloji de bunların yorumlanması. 

 - Astroloji bir gelenek. Bulunduğu çağ içerisinde de kendisine ilerlemek için değişik yollar bulmuş. Mesela 20. yüzyılda psikoloji ile astrolojinin yanyana geldiğini görüyoruz ve belki ileride moleküler biyoloji, kuantum fiziğinde yeni görüş ve aşamalar ortaya konursa bir şekilde anlaşılabilir. Ama tabii bir bilim değil, bir okuma, yorumlama biçimi. 

 - Astroloji kültürel bir olay. Mayalarda var, Meksika'da var, Çin'de var. Yani astroloji gökten yaratılmadı. İnsan kültürünün bir parçası zaten.

- İnsanlar çözemedikleri sorunlarla karşılaştıklarında astrolojiye yönelebiliyorlar. Ama bunu bir bağnazlık haline de getirmemek lazım. 

 - Astrolog bir yazardır, onun bir kitlesi vardır. Bu kişisel bir seçimdir, isteyen okur, isteyen okumaz. Ama kişiler özellikle bir astroloğa gidiyorlarsa burada daha seçici olmak durumundalar.  

- Astroloji, rüya yorumları, fallar... Doğrudur da diyemeyiz, yanlıştır da diyemeyiz. Bunları kötülemenin de gereği yok.   

III. SELİM'İN DOĞUM SAATİ DEĞİŞTİRİLDİ
- Osmanlı'da müneccimbaşılığı II. Bayezid döneminden itibaren yerleşmeye başlıyor. 17. yüzyıldan sonra tamamen hiyeraraşide, sarayın içinde belirli bir pozisyona ulaşıyor. Kimi zaman padişahlar onların verdiği bilgiye göre sefere çıkıp, çıkmama kararı da veriyorlar. Hatta III. Mustafa'nın oğlu III. Selim'in doğum saati müneccimbaşılar tarafından çok iyi bir saat olmadığı söylendiği için doğum geciktirilmeye çalışılmıştır.   

- Müneccimbaşılar sadece astrolog değil, aynı zamanda takvim yapıyorlar, ramazanın gelişini hesap ediyorlar.    

KENDİME OTOSANSÜR UYGULUYORUM
- William Lilly rönesans dönemi en son İngiliz astroloğu. O zaman Avrupa'da her yıl almanaklar çıkartılıyor. Küçük kitapçıklar şeklinde. 1666 yılına denk gelen almanakta Londra'yı ters dönmüş ve alevler içinde yanıyor gösteren bir sembol resmediliyor ve gerçekten de o yıl büyük Londra yangını yaşanıyor. Bu olayda William Lilly'yi suçluyorlar, sen bu yangını çıkarttın diye. Mahkemelik oluyor. O yüzden astrologların böyle hassas bir durumu var. Politik olarak ortada olmak zorundalar ama bunu yapmak kolay değil.  Ben de kendime otosansür uyguluyorum. Politik ortamın gerginliği sizi böyle bir otosansüre zorluyor.   

2014'TE TÜRKİYE LİDER DEĞİŞİMİ GÖRÜNÜYOR
- Türkiye akrep burcu. 2012'den bu yana satürn akrepte. Satürn ülkemizin belli bir baskı ve stres altında olduğunu gösteriyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu seneki yıllık haritasında yenilenmeyi ve değişimi anlatan Uranüs gezegeni yükseliyor. Uranüs Koç burcunda. Koç yükseliyor. Koç burcu liderleri, başlangıçları anlatan bir burç. Buradan baktığınızda halkın kendi iradesini ortaya koyacağını, bir yenilenme olacağını gösteriyor. Bir yandan da Pluton gezegeni var ki, bu da daha çok manipülasyonla, gizli güçlerle alakalıdır. Değişim ve baskı ile alakalıdır. Pluton da çok önemli bir yerde ve bu ikisi arasında bir çatışma var. Yani halkın gücü ile manipülasyonlar çatışıyor. Bu çok stresli bir durum.  

- Bu yıl Türkiye'nin haritasında ay 5. evde duruyor. Bu ev sanatla ve kendini göstermekle alakalıdır. Kendimizi ifade etme konusunda çok daha esprili ve kadınlarla ilgili konularda daha çok kendimizi ortaya koyabiliriz. Kendini gösterme ve ifade etme yılı olacak. 

 - 1 Mart'tan 20 Mayıs'a kadar da Mars geri gidecek. Burada Terazi burcunda, yani adaletin ve hukukun önemli olduğu konularda da geri gidecek bir Mars var. İçinde bulunduğumuz sürecin 20 Mart'tan önce netleşmeyeceği anlaşılıyor ve Mart'taki seçimlerden sonra da bir yenilenme ve hareket var. Çünkü orada iki tane tutulma var. 15 Nisan'da ay, 29 Nisan'da güneş tutulması. Burada bir çalkalanma daha var. Yani yılın ilk yarısına baktığımızda Türkiye'de herşeyin yerine oturması için temel alınan bir süre var. Bu oturacak ancak ondan sonra yılın ikinci yarısında başka gündemlere doğru gidecek. Ama çok toz kalkacak ve halk belki daha heyecanlı ve tepkisel olacak.

Koç burcunun yükseliyor olması ve içerisinde Uranüs'ün olması bir yandan da bir lider değişimini de, yeni birşeyin geldiğini çok büyük bir hareketin olacağını gösteriyor. Fakat yılın ikinci ayrısında daha çok ülke güvenliği ve bütünlüğünü ilgilendiren konuların çok ciddi bir şekilde gündemde kalacağı anlaşılıyor.  

- Burçları bir bakıma sikoljik profiller gibi görmek lazım. Bunun içinde bizim kişiliğimizi, kariyerimizi, duygusal hayatımızı etkileyen taraflar var.  

- Oğlaklar inatçıdır, akrepler kincidir, ikizler gevezedir gibi genellemeler de astrolojinin çok yanlış anlaşılmasına sebep oluyor. Bu değil. Böyle birşey yok. İnsanın tek bir burcu yok. İnsanın astrolojik haritasındaki temaları anlamak ve belli konumlara göre yorumlamak gerekiyor.  

- Yükselen burç; eski Yunanlılar doğduğunuz anda doğu ufkunda yükselen burcun çok önemli olduğunu ve kişinin kısmetiyle, hayata bakış açısıyla ilgili olduğunu gösteriyor.  

- 2014'te en şanslı burç hangisi gibi sorular, kestirme sorular. Aslında herkesin astrolojik haritasına göre ayrıca bakmak gerek. Ama genel olarak değerlendirdiğinizde 16 Temmuz'dan sonra Jüpiter Aslan burcuna geçecek yılın ilk yarısında yükselen yengeç kendini daha iyi ifade edecek. İkinci döneminde de aslan ve yükselen aslan daha kendini geliştirecek, yaratıcılığını ortaya koyacak.  

- 20 Ocak-19 Şubat arası Türkiye için parasal açıdan iniş çıkışlı bir dönem. Ama parayı bir kenara bırakın, yılın ikinci yarısında ülke bütünlüğünü ilgilendiren konulara çok dikkat etmek lazım. Irak, Suriye ve İran ile ilgili konulara da dikkat etmeli.

- 2014 içinde bir erken genel seçimlere de gidebilir Türkiye. Amerika'nın dinamiklerine baktığınız da da Obama'yı da hiç kolay bir dönem beklemiyor. Bir sonraki başkana çok rahat bir dönem bırakmayacak. Amerika'nın özellikle dış politika ve ekonomiyle ilgili streslerinin devam edeceği anlaşılıyor.  

- Jüpiter'den kafamıza bir ışık gelmiyor elbet. Geliyorsa da bunun hangi yollarla, nasıl prsikolojiyi etkilediğine yöenlik astrologlar birşey söylememeli, bu bilim adamlarının işi. Astrologlar bunu iddia ediyorlarsa da buna gülüp geçmek lazım. Çünkü bunun bir kanıtı yok.  

- Astrolojiyi bir rehber olarak görmek lazım.  
- Astroloji inanaılacak birşey değil, bilinecek birşey. Bunu inanca bağlamamak lazım. 
- Gazetede yazılan horoskoplar keyif için yazılmış şeylerdir. Astrolojiyle alakalıysanız o kişinin haritasını inceleyip onunla birebir oturup konuşmanız gerekiyor.   

KILIÇDAROĞLU'NUN HARİTASI 
- Yay burcunda doğmuş. Haritasında ay yengeç burcunda bu da aynı zamanda Türkiye'nin yükselen burcu ve halkı temsil ediyor. O yüzden Kılıçdaroğlu popüleritesi daha da yükselebilecek ve popülaritesi olan bir lider. Kendisi son derece ciddi bir devlet adamı kapasitesi barındırıyor. CHP'nin başına geldiği dönemle beraber ilerletilmiş haritasında balık burcu başlamış yani güneş balık burcuna girmiş. Balık da çok idealist olmayı anlatır. Burada bence çok kendini adayan bir tarafı var ve hep bu yönüyle hatırlanacaktır. Başarılı olsun olmasın hep kendini adayan bir lider. 2014'te daha iyi olacağını söyleyebilirim.  

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN HARİTASI NE DİYOR?
- Ağustos'tan sonraya baktığımda Abdullah Gül cephesinde de bazı kriz çıkaran durumlar var. Çok meşgul bir dönemde, çok yeni bir tempo içinde ve bana kalırsa yeni bir görev içinde olacağı anlaşılıyor. Ama anladığım kadarıyla hep başkalarına bağlı konular içinde duruyor. Ve eleştirel bir durumda kalacak. Özellikle 2015 Şubatı'na kadar. Çok kendi inisiyatifi ile karar vermeyecek, onu bağlayan çok şey olduğu gözüküyor. O yüzden bu yılın ilk yarısında olacak olan olayları iyi yönetemezse daha sonra atacak adımlar onun için çok kolay olmayabilir.  

- Bu Mars-Terazi sürecinde çok dikkatli olması gerekiyor. Kendi yükselen burcu terazi olduğu için çok dikkatli olması gerekiyor.    

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI