X
X

Çocuk mucitlerden harika projeler!

24.04.2014 Perşembe 12:25 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Hayal ettiler, çalıştılar, çözüm ürettiler…

Çocuk mucitler dün gece birbirinden güzel projelerini Prof. Dr. Ural Akbulut, Sinan Aygün ve Gülben Ergen’in jüri üyeliği yaptığı Abbas Güçlü ile Genç Bakış’ta anlattılar. Çocukların yaratıcılıklarını teşvik etmek ve hayallerini tüm Türkiye ile paylaşmak amacıyla yapılan yarışmada tüm projeler birinci ilan edilirken ‘KareKoru’, ‘Kazayı Haber Veren Sistem’ ve Yangın Söndürücü Roket’ projeleri ayrıca jüri özel ödülü de kazandı. 

İşte küçük mucitlerin büyük hayalleri…

Depremde tek elle korunabileceksiniz
İstanbul Bahçeşehir Koleji öğrencilerinin ‘KareKoru’ projesi hem depremde hayat kurtarıyor hem deprem sonrası hayati ihtiyaçları karşılıyor. Bir yastık şeklinde tasarlanan proje deprem anında düşebilecek nesnelerden başı koruyor. Yastık bir lastikle başa sabitlendiği için eller boşta kalıyor ve deprem anında daha rahat korunmayı sağlıyor. Deprem sonrası dışarı çıkıldığında bir yağmurluğa dönüşen KareKoru’nun içerisinde kişiye özel olarak hazırlanmış bir ilkyardım kiti bulunuyor.
Ayrıca KareKoru üzerinde yer alan kare kod ile kişinin tüm bilgilerine ulaşılabiliyor. Bu da deprem sonrasında yaşanabilecek panik ve kargaşa ortamında özellikle küçük çocuklar için hayati bir önem taşıyor.  

Kazar yaparsanız aracınız herkese haber verecek
İstanbul Beylikdüzü İMKB Ortaokulu’ndan Büse Süt ve Aysu Hacıömeroğulları’nın ‘Kazayı Haber Veren Sistem’ projesinde araca yerleştirilen ve şiddetli çarpma anında devreye giren sistem sayesinde  kaza yaptığınızda yeriniz önceden belirlenen numaralara otomatik olarak kısa mesajla haber veriliyor. Bu sistemle özellikle tenha yerlerde gerçekleşen kazalarda, kaza ilgili birimlere en kısa zamanda haber verilerek, yardımın en hızlı şekilde ulaşması sağlanıyor.  Ayrıca sisteme entegre bir hoparlör sistemi ile 112, 155 gibi birimlerin araçta bulunanlar ile konuşması sağlanarak kazanın boyutu, araçtakilerin sağlık durumu ile ilgili detaylı bilgi alınıyor. Böylece hem yardım ekiplerinin  gereksiz yere meşgul edilmesi önleniyor hem de yardım ekipleri ulaşana kadar ilk yardımın başlatılması ve araçtakilerin doğru yönlendirilmesi sağlanıyor. Yine aynı sisteme eklenen bir panik butonu ile ani rahatsızlanma, taciz gibi durumlarda sürücü sadece bir tuşla kısa sürede yardım talep edebiliyor.  

Orman yangınlarına roketli çözüm 
İstanbul Paşaköy Ortaokulu öğrencilerinin ‘Yangın Söndürücü Roket’ projesi ormanların çeşitli kesitlerine yerleştirilecek roketin üzerindeki duman sensörü sayesinde yangını algılayarak devreye giriyor ve bir koordinasyon merkezine yangının çıktığı kesitin koordinatlarını göndererek, merkezin roketi yangın bölgesine fırlatması sağlanıyor. Proje şimdilik teknik engelleri ve yüksek maliyeti  ile biraz ütopik olsa da çocukların hayal gücü ve duyarlılığı ile ilgi çekti ve jüri özel ödülü kazandı. 

Akıllı sandalye ile kambur oturuşa son
İstanbul Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nden  Ayşe Sena Börk’ün tasarladığı ‘Dik oturtan sandalye’ yanlış oturmanıza asla izin vermiyor. Arka kısmına yerleştirilen iki sensör sandalyede oturduğunuz süre boyunca sürekli olarak ölçüm yapıyor ve yanlış bir pozisyona geçtiğinizde bir sinyal sesi ile sizi uyarıyor. Doğru pozisyonda oturduğunuzda ise sinyal kesiliyor. 

Şofben zehirlenmeleri tarihe karışıyor
Düzce Atatürk Ortaokulu’ndan Ahmet Fatih Şentürk ve Ömer Güner Demir’in ‘Ateş Söner İkaz Başlar’ projesinde şofbene yerleştirilen baca sistemi banyoda zehirlenmelerin önüne geçiyor. Herhangi bir nedenle şofbenin alevi söndüğünde devreye giren sistem ışıklı uyarı verirken aynı anda çift kanallı baca sisteminin bir bölümü içerideki zehirli gazı dışarı atıyor diğer bölümü ise banyoya temiz hava girişini sağlıyor. Zehirlenmeleri önleyen sistem düşük maliyetli ve kolaylıkla uygulanabilir.

Renk körleri artık renkleri görebilecek 
İstanbul Ataşehir Bilfen Ortaokulu öğrencisi Batuhan Aktan’ın projesi ‘Renklerin Şifresi’ taşınabilir bir cihaz sayesinde renk körlerinin renkleri tanımasını sağlıyor. Cihazın üzerindeki sensör renge tutulduğunda renkleri belirten kodlar ekranda beliriyor. Proje geliştirildiğinde, titreşim veya ses özelliği eklenerek  görme engellilerin de renkleri tanımasına yardımcı olabilecek.

Gülben Ergen'in akıllı sandalyeyle imtihanı için TIKLAYIN!

Programın tamamını izlemek için TIKLAYIN!

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI