X
X

"Dershanesiz eğitim mümkün mü?"

22.11.2012 Perşembe 14:57 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta tartışıldı.

Dün gece Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta tartışıldı...Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar  Yardımcısı Doç. Dr. Birol Ekici, Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü'nün konuk olduğu programda ortak görüş dershanelerin ihtiyaçtan doğduğu ve öncelikle bu ihtiyacın giderilmesi gerektiği oldu. MEB Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Birol Ekici ise tüm dershanelerin 1 yıl içinde kaldırılacağını yineledi.

 
İşte dün gece Doğuş Üniversitesi'nden ekrana gelen Genç Bakış'ın özeti;
 
'1 yıl içinde dershaneler kalkacak'
 
Doç. Dr. Birol Ekici-Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı
- Başbakanımız 12 ay dediyse 12 ay içinde dershaneneleri kaldıracağız.
- 2002'den bu yana dershane sayısında artış olmuş, ikiye katlanmış olabilir ama 2008-2009 yılında dershane sayısı 4 bin 262 iken bugün 3 bin 885'tir. Son 2 haftada da 80 dershane kapandı.
- Biz dershanelere özel okul olmak ister misiniz diye sorduk. Yaklaşık yüzde 55'i evet dedi. 580 dershanemizin şartları uyuyor diğerlerine de bir geçiş süreci verdiğimiz zaman bu şartları uyduracağımıza inanıyorum.
- Dershaneleri yasaklayarak yok eden  ülke yok. Bunu hepimiz biliyoruz. Yasakladım diyerek dershane ve özel ders sorunu çözülmez.
- Her bakanda bakanlığın politikası değişmiyor. Hükümetin politikaları devam ediyor.
- Aslında özel okullarda fiziki kapasitelerine göre çok büyük bir kontenjan boşluğu yok.
- Şubat ayında atama olmayacak. Eğitim kalitesi açısından Şubat ayında öğretmen değişmesini istemiyoruz. Bunu hiç kimse de istemez.
- Bütün özür atamalarını yapmaya çalıştık. Alan değişikliği imkanı bile verdik. Bugün itibariyle eşleriyle bir araya gelmeyen öğretmen sayımız çok az. Bunları da çözmeye çalışıyoruz.
- Lise 1'e kayıt olan çağ nüfusumuz 1 milyon 250 bin iken bu yıl 1 milyon 400 bin. Neden? Çünkü artık herkes 12 yıl eğitim alması gerektiğine inanıyor.
- Bu yıl SBS'yi son kez yapıyoruz.
- Bu yıl Fatih Projesi'ni başlattığımız 52 okulda bir durum tespit çalışması yaptık. Kimsenin haberi olmadı. Bu yıl ve sonrasında da yapacağız.
 
'Ani bir şekilde kapatılması geri dönülmez zararlar verir'
 
Prof. Dr. İrfan Erdoğan - Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı
- Üniversite kontenjanları bir milyona çıksa bile yarış olacak. Ama elbette yarışı ters çevirme imkanı var.
- Türk eğitim sisteminde 10-15 yıldır yaptığımız tüm müfredat yenilemelere ve  tüm masraflara rağmen başarılı olamadık. Bunun hesabını veriyor muyuz ki başka bir günah keçisi arıyoruz?
- Dershanelerin ani bir şekilde kapatılması şu ana kadar gerçekleştirilen süreci sekteye uğratabilir, eğitim sistemine geri dönülmez bazı zararları olabilir. Ama vizyon doğrudur.
- Türkiye'de meslek yüksek okulu mezunlarının 12 ay askerlik yapmalarına dair bir karar çıksa bunun kimseye zararı olmaz ama üniversite tercih yelpazesi anında değişir.
- Dershaneleri kapatırsak eğitim sistemi iyileşecek diye bir beklenti ortaya çıkıyor ama bu asla olmayacak. Eğitim sistemi tıkandı. Bütçe her yıl arttırılmasına rağmen eğitim hala velinin yardımına mahkumsa ben halk olarak bütçenin azaltılmasını talep ediyorum.
- ÖSYM veya bir başka kurum bir sınav yapabilir. Yaptığı sınavda eleme odaklı olarak öğrencilere puan verme yerine okullara puan verebilir.
 
'Dershaneler okullaşmasıyla fakir fukara özel okula gidemez'
 
Selçuk Pehlivanoğlu - Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı
- Dershane ihtiyacının kademeli olarak 5 yıldan önce kalkabileceğine inanmıyorum.
- Dershanelerin okullaşmasıyla fakir fukara özel okula filan gidemez.
- Dershane bir sonuçtur. Devletin bunun gerekçesini ortadan kaldıracak planlamayı yapması gerekir. 10 yılımız kaldı. 10 yıl sonra orta yaşlı bir nüfus oluyoruz.
- Biz eğitim derneği olarak açıkça söyledik; dershaneleri kaldıramıyorsak liseleri kapatalım.
- Bir yılda 10 milyar dolara çok okul kurarsınız. 1.5-2 milyon insanı asgari ücretten işe alırsınız.
- Sistem öğrettiğini sormuyor. Sorduğunu öğretmiyor. Ben de bu yarışa ortak olması için çocuğumu dershaneye gönderiyorum.
- Dershaneler gazetelerde kazananları açıklıyorlar, bir de kazanamayanları açıklasınlar.
- Aslında meslek liselerini üniversite hedefinden çıkarıp doğru konumlandırabilsek Türkiye'deki sorunun yüzde 50'sini halledeceğiz.
- Sistem parası olana kazandırmakta ve parası olmayanın da parası almaktır.
- Dershane dernekleri organize ederse dershaneler biraraya gelip okullaşabilirler. Devlet de onlara arazi vermeli, özel okulculukta KDV'yi indirmeli ve karşılıksız kredi vermelidir. Çünkü bir rehabilitasyon yapılıyor.
 
'Dershaneler olarak şu anda okul olalım gibi bir talebimiz yok'
 
Faruk Köprülü - ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı
- Dershaneler sorunu yaratan kesim değil.
- Yerine başka birşey koymadan dershanalerin kapatılmasına karşıyız.
- Dershaneler kapatılırsa bu sektördeki insanlar elbette mağdur olacak.
- Bizim dershaneler olarak şu anda okul olalım gibi bir talebimiz yok. Standartlarımız farklı olduğu için olamayacağımızı biliyoruz.
- Bugün bütün dershaneler oklul olsa bile dershaneye olan ihtiyaç giderilmiş olmuyor. Ülkede bir sınav gerçeği var.
- 10 milyar liralık bir sektör bu para okul açmak için kullanırsa daha sağlıklı olur diyorlar. Ama bu parayı devlet cebinden vermiyor. Bu para vatandaşın cebinden çıkıyor. Ne olacak? Vatandaşa siz paralarınızı devlete verin devlet okul açsın mı denecek? Bu yanlışı düzeltmek lazım.
- Dershaneler velilerin kanını sömürüyor deniyor. Bu ifadeyi düzeltmek istiyorum. Neden kanını sömürelim. Bu tür ifadeler de bizim kanımıza dokunuyor.
- AK Parti'nin programında da serbest piyasa ekonomisi var. Bir taraftan serbet piyasada çalışanları, ticaret yapanları destekleyeceksiniz, diğer taraftan da bir ihtiyaç nedeniyle ortaya çıkmış bu kurumları kapatıyoruz diyeceksiniz. Bu düşüncenize ters değil mi?
- Asıl önemli olan dershaneye olan ihtiyacı gidermektir. Bu giderilmediği sürece dershanelerin varlığı devam edecek.

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI