X
X

Ekonomik vaatler Genç Bakış'ta tartışıldı!

05.05.2011 Perşembe 15:03 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Programda dün gece muhalefet partilerinin ekonomik vaatleri tartışıldı...

Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta dün gece muhalefet partilerinin ekonomik vaatleri tartışıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve MHP Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Doç. Dr. Doğan Cansızlar Hilal Kart'tan Aile Sigortası'na, bedelli askerlikten, yüksek öğrenim  harçlarına kadar birçok konuda  Karabük Üniversitesi öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Faik Öztrak – CHP Genel Başkan Yardımcısı

Genç işsizlik yüzde 20
- 2002'den önce işsizlik yüzde 8'lerde iken şimdi ortlama işsizlik yüzde 11'in üzerine çıktı. İşsizliğin en vahimini de gençler yaşıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verilerine göre dünyada genç işsizlik oranı yüzde 12.8, Türkiye'de ise yüzde 20.

En düşük eğitim harcaması bizde
- Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında kişi başına 1266 dolar ile en düşük eğitim harcamasını yapan ekonomiyiz.

Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen maliyeti aynı
- Sözleşmeli öğretmen uygulamasının maliyeti aşağı yukarı kadrolu öğretmenle aynı. Peki neden bu hükümet sözleşmeli öğretmen alıyor? Öğretmenleri baskı altında tutabilmek için.

- Biz iktidara geldiğimizde atanamayan öğretmen sorunu diye bir sorun olmayacak. Sözleşmeli öğretmen uygulamasını kaldıracağız.

Üniversiteliye yaz aylarında askerlik
- Askerliği önce 9 sonra 6 aya indireceğiz. Özellikle üniversitede okuyan öğrencilerimizin yaz aylarında askerlik yapmalarına olanak sağlayacağız.

- Bedelli ya da gelir durumuna göre bedelsiz de olabilir, yaşanan birikimi eritelim seçim öncesinde. Ama bedelli askerlik sürekli bir proje olamaz.

Harclar hemen kalkacak, burslar asgari ücret seviyesinde olacak
- Özellikle sanayi bölgeleri içinde yatılı meslek okulları açmak suretiyle, meslek okulları ve üniversite-sanayi işbirliğini mutlaka gerçekleştireceğiz.

- Üniversite harçlarını hemen kaldıracağız. Maliyeti 550 milyon TL civarında. Bunlar öyle çok büyük paralar değil. Ayrıca sıfır faizli Yükseköğretim Yaşam Destek Kredisi ile de gençlerin hayat standartlarının daha yüksek olmasını sağlayacağız. 220 lira olan bursları asgari ücret seviyesine çıkaracağız.

- Üniversite harçlarını kaldıracağız ama burslar geri dönüşümlü olmak zorunda yoksa bunun altından kalkamayız. Ama öğrenciler daha kolay iş bulur ve bursları daha kolay öder hale gelecek.

- Yurt sorununu en geç  3 yıl içinde çözeceğiz.

2B arazileri köylüye bedava, spekülatöre rayic fiyattan

- 2b arazileri orman köylüsüne bedava verilecek. Ayrıca çiftçilik ve hayvanıclık yapanlara emlak vergisi değeri üzerinden verilecek. Ama burada spekülasyon yapanlara da rayiç bedel üzerinden verilsin diyoruz.

- Bizim iptalini istediğimiz tasarıda bu arazilerin vatandaşa rayiç bedel üzerinden satılması vardı. Biz ise bunu bir barış projesi olarak görüyoruz.

- 2b arazilerinden elde edilecek paraların büyük bir kısmı ormanların yeniden düzenlenmesi için kullanılsın diyoruz. Ayrıca Et Süt Destekleme Kurumu kuracağız ve bu kurumun sermayesi de bu paralar olacak.
Geri kalan kısmı da üniversitelerin desteklenmesinde kullanılsın.

Aile Sigortası için kaynak var
- Bugün hükümet  yoksulluk yardımı şeklinde 14 milyar lira para dağıtıyor. Ama bunu yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek, bunun üzerinden rant sağlamak için yapıyor. Biz bunu kaldıracağız. Bizim Aile Sigortası ile önerdiğimiz 600 liranın altında geliri olanların gelirlerinin mutlaka 600 liraya tamamlanması. Bunun maliyeti yaklaşık 8.5 milyar lira. 14 milyarın üzerine bunu eklerseniz yaklaşık 22 milyar liralık bir harcama yapıyor. Bu da Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 2'sidir. Bu para bütçeden rahatlıkla bulunabilir. Bazı harcamaları yapmayacağız bunu Aile Sigortası için kullanacağız. Bütçede her zaman böyle bir esneklik vardır. Bunu isterseniz yokslu vatandaş için, isterseniz yandaş için kullanırsınız.

Her yıl 450 milyar harcanıyor, elde ne var?
- Bu hükümet Kamu İhale Yasası’nı 8 yılda 18 defa değiştirdi. İhalelere müdahale edebilmek, yandaşlarına kolaylık sağlayabilmek için.

- Devlet her yıl 450 milyar para harcıyor. Bu paranın içinde 8.5 milyar yoksullukla mücadele için, 5.5 milyar çiftçinin mazotunu vergisiz verebilmek için ayıramayacaksanız neden iktidara talip oldunuz?

- Dünyada akaryakıt  üzerindeki vergiler yüksektir. Ama fiyatlar yükseldiği zaman vergilerin azaltılması gerekir. Fakat bu hükümet bunu yapmıyor ve Türkiye dünyanın en pahalı benzinini tüketiyor.

Dışa bağımlıyken çıkarlarımızı nasıl koruruz?

- Türkiye bugün enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlı, kurban bayramında dahi dışarıdan hayvan ithal ediyorken kendi çıkarları söz konusu olduğunda hangi güçle hayır diyebilecektir. O yüzden cari açığı azaltmamız, enerjide alternatif kaynaklar üretmemiz ve tarımda yeniden kendi kendimize yeter hale gelebilmemiz gerek.

CHP yüzde 100 iktidar

- İktidar olmamıza yüzde 100 gözüyle bakıyorum. Türkiye ilk defa işçilerin gözüne biber gazı sıkıldığı bir durumla bu iktidar döneminde karşılaştı, ilk defa bu iktidar döneminde yüzde 5’in altında büyüdü ve ilk defa 4 liranın üzerinde benzin tüketiyor.

Doç. Dr. Doğan Cansızlar- MHP Ankara Milletvekili Adayı

Genç işsizlikte Ortadoğu ülkeleri gibiyiz
- En önemli sorunumuz işsizlik ve yoksulluk.
 
-  2001'de kriz döneminde genc işsizlik yüzde 8.4 iken şimdi yüzde 12 bandına oturmuş vaziyette.
Genç işsizlikte Ortadoğu ülkelerine benzer görünüme doğru ilerliyoruz.


Her eve 40 bin dolar giriyor mu?
- Kişi başı milli gelir 10 bin doları geçti. Bu hesapla 4 kişilik bir aileye 40 bin dolar girmesi gerek. Giriyor mu? Türkiye'de gelir dağılımı bozuk. O yüzden 10 bin dolar herkese denk gelmiyor.

 

Ya yurt ya kira yardımı
- Burslar yeterli değil. Burs miktarları artacak. Yoksul öğrencilere barınma yardımı yapacağız. Ya kampüs içerisinde yurtlar ya da yurtlar yeterli değilse kira yardımı yapacağız. Beslenme konusunda da iyileştirmeler yapılacak.

- İşsizlikle mücadele kapsamında kendi projesini üreten öğrencilere finans desteği sağlayacağız.

- İmam hatiplerin yanı  sıra mesleki eğitimi geliştirerek organize sanayi bölgeleri ile entegre biçimde çalşmalaırnı sağlayacağız.

- Öğrencilerin barınma ve beslenme sorununun yüzde 100 çözümünü ve  eğer öğrenci yoksulsa tüm giderlerini tamamen devletin üstlenmesini taahhüt ediyoruz.


YGS skandalından sonra hükümet istifa etmeliydi
- YGS skandalıyla 1 milyon 700 bin öğrencimizin hakkı yeniliyor. Bırakın ÖSYM’yi hükümet bile istifa etmeli. Ama inanıyorum ki vatandaşlarımız 12 Haziran’da sandık başında bu şifreyi çözecekler.


Milli onur, güçlü ekonomidir
- Gerçek anlamda istihdam yaratan, katma değeri yüksek bir ekonomi modelini yaratmak istiyoruz. Milliyetçilik milli onurdur, milli onur da güçlü ekonomidir. Tamamen ithalata bağlı bir büyüme modeli sürdürülemez. Çünkü gençler iş bulamaz.


Borçlar 300 milyar dolar arttı
- AKP hükümetleri 1.3 trilyon dolar para harcadı. Bir fabrika açtı mı GAP’ı bitirdi mi, işsizliği bitirdi mi, istihdam yaratan bir proje yaptı mı? Bunların yerine mevcut fabrikalar özelleştirme adı altında haraç mezat satıldı. Bunca özelleştirmeye rağmen borçlar 225 milyar dolardan 525 milyar dolara çıkmış.

- 8.5 yılda Başbakan bölünmüş yollarla övünüyor. O bölünmüş yollar sürekli olarak tek şerit halinde çünkü sağlam yapılmadığı için sürekli tadilatta. 480 bin konutla övünüyor. TOKİ konut inşaat sektörünü devletleştirmişler ve kendi yandaşlarına iş çıkarmışlar. Aynen çılgın projede olabileceği gibi. Sağlıkta bizzat kendi yandaşlarının ortak olduğu özel hastaneleri teşvik ediyorlar.

- Ankara’nın içini boşaltıyorlar. Yavaş yavaş Ankara İstanbul’a taşınıyor ve İstanbul Başkent olacak hale getiriliyor.


Kutsal askerlik görevi parayla olmaz
- MHP’nin bedelli askerlik konusunda görüşü bellidir. Askerlik gibi kutsal bir görevin parayla yapılması doğru değildir. Ama bir birikim, bir yığılma var.  Askerlik süresi belki azaltılabilir.
Türkiye gibi bir ğlkede tamamen profesyonel bir ordu doğru değil. Ama bazı alanlarrda bu kullanılabilir. Ama biz araştırması tamamen bitmemiş bir şekilde böyle bir projenin ortaya konmasına pek taraftar değiliz.

Başbakan 500 milyon dolarlık arabayla gezemez
- Halkın iktidarıyız diyen bir başbakan halkın arasında 500 milyon dolarlık arabayla bin tane korumayla gezemez. İkide birde araba değiştirmek, uçak değiştirmek israftan başka bir şey değil.


Eminim Türkiye'de petrol var
- Ben eminim Türkiye’de petrol var. Biz yabancı şirketlere değil Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na tekel yetkisi vermeliyiz.

6 sıfır atıldı da ne değişti?
- Paradan altı sıfır atıldı da ne değişti? Türk parası daha değerli oldu deniliyor.  Eğer gidip ABD’de, Avrupa’da Türk parasıyla alışveriş yapabiliyorsanız paranız o zaman değerli olur.


Hilal Kart ile onurlu sosyal yardım
- Temel hedefimiz işsizlik ve yoksulluğu azaltmak. Bunu da sihirli bir değnekle birden yapmayacağız. Kademeli olarak azaltacağız.

- Hilal Kart diye bir harcama kartı ile sosyal yardımın şeklini değiştireceğiz. İnsan onuruna yakışmayan bir yardım yerine asgari ücrete yakın bir değeri olan Hilal Kart ile sosyal yardım sağlayacağız. Ve Hilal Kart kişinin oturduğu semtte geçerli olacak böylece oradaki esnafı da canlandıracağız.

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI