X
X

Ganire Paşayeva Genç Bakış'ta

10.01.2014 Cuma 10:36 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Azerbaycan'ın en aktif bağımsız milletvekili öğrencilerin karşısına çıktı

Paşayeva, duruşu, hitabeti ve derinlikli bilgisiyle Azerbaycan'ın enerji politikasından Ermenistan'ın toprak işgaline kadar her soruya içtenlikle yanıt verdi ve Amasya Üniversitesi öğrencilerinden tam not aldı. 

AZERBAYCAN'IN TEK DÜŞÜNCESİ TÜRKİYE'NİN GÜÇLENMESİDİR
Türkiye Azerbaycan İçin hayatıdır. Tek düşüncemiz Türkiye'nin güçlenmesidir. Çünkü bu bizimde güçlenmemizdir. Açık söyleyelim büyük güçler Türkiye'nin güçlenmesini istemiyorlar. Türkiye bir yere kadar gidip dursun istiyorlar. Tarihimizi iyi bilelim, nereden gelip nereye gittiğimizi bilelim. Oyunların farkında olalım. Bu her zaman böyle oldu,yine olacak. Adalet beklemeye gerek olmadan güçleneceğiz, ağlayıp sızlanmadan birşeyler yapacağız. Zayıf noktalar varsa bizi kullanmalarına fırsat vermeden kendi içimizde çözelim. Demokrasi ana şart, hukuk şart. 

AZERBAYCAN'DA BASIN ÖZGÜR
Azerbaycan 20 yıl önce bağımsızlığına kavuştu. Sovyetler Birliği yıkılmadan önce basına ne verilirse o yazılırdı. Diktatör bir rejim vardı. Bağımsızlığımızı kazandıktan sonra bu değişti. Gazete açmak kolaylaştı. Yüzlerce gazete var. Basın özgürlüğü çok önemli. Basının yanlışları olabilir ama Azerbaycan da basın özgür. Yeni nesil gazeteciler yetişti, yasalar çıktı. Bugün kısıtlama yok. Daha çok işler yapmak gerekir. Mesela gazetecilerin yaptığı işlerde hiç bir şekilde tutukluluk olmaması gerekir, şimdi bunu konuşuyoruz. 

GAZETECİYKEN DAHA RAHAT KONUŞURDUM
Gazeteciler ve politikacılar arasında şu fark var. Gazeteciler çok rahat konuşurlar. Politikacılar daha düşünerek konuşur. Devletin yararını düşünür, duygusal davranmaz.

HİÇBİR BELGEDE SOYKIRIM YOK
Sözde Ermeni soykırımının arka tarafını mutlaka bilmek gerekir. Tarihi söz ile konuşamazsınız, tarih belgelerle konuşulur. Hiçbir belge Türk milletinin soykırım yaptığını göstermiyor. Türk milleti 500 yıl her dini, milleti saklamış, hoşgörüye sahip bir millet. Bu olayın kökleri 1820'lere dayanır. Batı'nın etnik unsurları kışkırtmaları başladı. Rusya'nın kalkınma misyonu olduğu için Osmanlı imparatorluğunun güçlü olmasını istemiyordu. Rus imparatorluğu da destek verdi. Türk kaynaklarını okumayın. Size bir kitap tavsiye edeceğim Kaçaznuni'nin Tasnaksütyun raporunu okuyun mutlaka. Bunları okuyun. Kaçaznuni 1915-1923 döneminde Taşnak harekatında sorumlu konumlarda olmuştur. Yayınlanan o kitapta herşey açık açık yazıyor.

ERMENİLER ARŞİVLERİNİ AÇMIYORLAR
Belgeseller yaptım. Türklere ait çok fazla toplu mezar çıktı. Iğdır, Ardahan,Kars ve Erzurum da. Bunlar bazı büyük güçlerin işlerine gelmediği için görmüyorlar . Türkiye arşivlerini açalım dedik Ermeni tarafına ama onlar kabul etmediler. 

AZERBAYCAN TÜRKİYE'YE VİZE UYGULUYOR ÇÜNKÜ...
Rusya bizim sınırımız,  Dağıstan'da akrabalarımız yaşıyor. Rusya ile vizeyi kaldıramıyoruz güvenlik nedeniyle. Diğer tarafımız İran, orada da kendi insanımız var. Onlarda vize kalksın istiyorlar. Türkiye'ye farklı bir sistem uyguladık. Pasaport ile Havaalanına geldiğinizde hemen biz veriyoruz. Sadece 20 tl ödüyorsunuz. Yakında bilimadamları vizesiz girecek.

RUSYA'YA BAĞIMLI OLMADAN BÜYÜK PROJELERİ HAYAT GEÇİREN TEK DEVLETİZ
Azerbaycan Rusya'ya bağımlı olmadan büyük projeleri hayata geçiren tek devlet. Rusya çok baskı yaptı o dönem. Suikastler ve devletin yıkılmasına kadar. Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi Rusya'dan geçmeden gerçekleşti. Çok önemli bir proje. Orta Asya'nın enerji kaynağını Türkiye vasıtası ile aktardık. 

TANAP, Azerbaycan ve Türkiye arasında olan bir proje. Türkiye bu proje sayesinde 14 milyar küp gazı kullanmak için alacak, 10 milyar küpü ise ticarette kullanacak.Rusya gazı size 450 dolara veriyor. Biz 120 dolara veriyoruz.
Azerbaycan -Türkiye  ticari ilişkileri 4.2 milyar dolara  ulaştı. 

KÜLTÜRÜMÜZ BİR,TARİHİMİZ BİR
Azerbaycan ve Türkiye ortak tarih ve ortak kültüre sahiptir. Yunus Emre kimin şairi dediğiniz zaman siz bizim diyeceksiniz, biz bizim diyeceğiz. İşte ortak kültür bu. Sahiplenme duygusu olursa işbirliğimiz daha çok olur. Orta Asya Türk cumhuriyetleriyle bu birlik sağlanırsa daha güçlü oluruz. 

ELÇİBEY İLE BİR SORUNUMUZ OLAMAZ
Elçibey, bir sıkıntı mı gibi bu tip sorular sık sık soruluyor. Haydar Aliyev'i Nahçıvan'dan çağıran Elçibey'di. Bu sorun nasıl çözülecek diye kendisi davet etti. Haydar Aliyev geldi ve sayesinde iç savaş yaşanmadı. Savaşı zamanında durdurdu. Büyük hizmetleri var. Aliyev'i lider olarak işaret etmesi büyük devlet adamı olduğunu da gösterir. Hatasıyla doğrusuyla... 

ERMENİSTAN'A BASKI YAPILSIN, TOPRAKLARIMIZDAN ÇEKİLSİN
Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisi işgal altında. En önemli sorunumuz bu. 20 binden fazla insanımızı şehit verdik. Tek suçumuz kendi evimizde yaşamaktı. 100 binden fazla insanımız sakat kaldı, köyler yok edildi. Hocalı kasabası da böyle. Haritadan silindi. Bu sorunun çözümü kolay değil.  Uluslararası konseylerin kararları var Ermenistan çekilsin diye. Rusya,Fransa ve ABD  baskı yapmıyor. O yüzden Ermenistan, Azerbaycan topraklarında geri çekilmiyor. 

Hocalı soykırımını 4 devlet tanıdı. Daha çok tanınması için Mehriban Aliyev'in başkanlığında bir kampanya var. Bunu yapanlar hala adalet karşısında hesap vermedi. Dünyada bu adaleti arıyoruz. Tarih mutlaka hesap sorar ama bizim isteğimiz adalet karşında hesap vermeleri. Ermeni diasporası çok iyi çalışır. O yüzden aleyhimizde alınan kararları değiştirmek için daha çok çalışmamız lazım. 2015'te bu nefretin duracağını sanmıyorum. Bu olayların Ermenistan'a da hayrı olmaz. Biz bu meseleyi insanlık meselesi olarak görüyoruz.

Ermenistan işgali başladığında bizim ordumuz yoktu, askerimiz yoktu. Sivil halk silahsızdı ve canlarıyla korudu o dönem. Ama Ermenistan'a 1 milyon silah temin edilmişti. Biz de savaştan bu yana orduyu güçlendirdik. İşgali bitirin bölgesel işbirliği yapalım dedik. Biz savaş istemiyoruz. Bu savaşı bitirirlerse bu bölgenin yararına olacak yoksa Ermenistan zarar görecek. Çünkü Ermenistan kalkınamıyor.

ORTADOĞU'DA LiDERLER HATALARININ BEDELLERİNİ AĞIR ÖDEDİLER
Ortadoğu'da liderler bugünleri göremediler. Müslüman toplumlar az düşünüp, az okuyorlar maalesef. Görselerdi farklı adımlar atarlardı. Mesela Irak'taki durum şu an çok kötü. Güvenlik olayı çok kötü, politik olarak çok gerginlikler yaşanıyor. Çözülmesi de çok zor. Ortadoğu'daki liderler çok büyük hatalar yaptılar ve bedelleri çok ağır oldu ve zarar gördüler.

AVRUPA GENÇ TÜRK NÜFUSUNDAN KORKUYOR
Bu ilişkiler bence devam etmeli. Avrupa Türkiye ile güçlenir ama din kaynaklı bakışlar nedeniyle almak istemiyorlar. Hata ediyorlar. Türkiye AB'ye girmezse çok şey kaybetmez. Onlar genç Türk nüfusundan korkuyorlar. Türkiye gelişen ve büyüyen bir ülke. Türk üniversiteleri ile Azerbaycan üniversiteleri arasında devlet hattıyla binlerce öğrenci değişimi var. Bugün Azerbaycan'da yeni bir eğitim modeli oluşturuluyor. 

ERKEN EVLİLİKLE MÜCADELE EDİYORUZ
Azerbaycan'da kadın-erkek eşitliği önemli. Anneler eğitimli olmalı, erken evlilikle mücadele yürütüyoruz.Meclisimizde kadınların oranı yüzde 20, belediyelerde ise yüzde 26. 6. Bizde diğer ülkelere göre durum iyi. Kadına şiddetin olmadığı bir toplum için çok çalışıyoruz.

RÜŞVET ALANLAR CEZALANDIRILMALI, BU DEVLETİN GÜCÜNÜ GÖSTERİR
Azerbaycan'da da rüşvet var, yolsuzluk var ama rüşvetle mücadele de var. Her devlette rüşvet olur ama yapanlar ceza alırsa devletin gücü görülür. Bu anlayışın oturması lazım.   


Programın tamamını izlemek için TIKLAYIN!

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI