X
X

Genç Bakış Van'daydı

25.11.2011 Cuma 17:47 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Van Valisi Münir Karaloğlu: “Sanırım Van sokaklarında polis özlendi”

Abbas Güçlü ile Genç Bakış dün gece Van’daydı...
 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’in bahçesine kurulan deprem çadırından gerçekleştirilen yayında Van’da yaşamın ve eğitimin sorunları dile getirildi. Van Valisi Münir KARALOĞLU, Van Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan SAYILIR, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer KOMSUOĞLU, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer ELMAS ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami BATTAL’ın konuk olduğu Genç Bakış canlı yayınla ekrana geldi.
 
“Sanırım Van sokaklarında polis özlendi”
Münir KARALOĞLU – Van Valisi Hasar tespit için artçıların bitmesini bekliyoruz
 
- Birinci depremden hemen sonra ön hasar tespit çalışmalarını neredeysebitirmiştik. Ama ikinci deprem bu çalışmayı anlamsız hale getirdi.Van merkezde kesin hasar tespit çalışmalarını bitirmek için artçıların bitmesinibeklemek zorundayız.
 
- Bakanlığımızın aldığı karar 5 Aralık’ta okulların açılması yönünde. Van Merkezve Erciş’te ise şu anki karar eğitimin başlaması. Fakat MEB’den bir heyetincelemelerini sürdürüyor kesin karar incelemelerden sonra verilecek. Amadiğer ilçelerde eğitim kesinlikle başlayacak.
 
- Van ve Erciş merkezdeki ilköğretim ve lise son sınıf öğrencilerimizin velileriyarın itibariyle çocuklarını göndermek istedikleri illeri seçecek ve MEB yatılıolarak öğrencilerin eğitimini üstlenecek. Dershane masrafları da karşılanacak.
 
Mühendisler baskı altında
 
- Depremden sonra yapılan ön hasar tespit çalışmaları gözlemsel olarak yapılan,hasar durumunu tespit çalışmasıdır. Binanın depreme dayanıklılık testi değildir.Ön tespit yapılmış bir bina ikinci bir depremde yıkılabilir. Bundan sonra da böylebir şey olabilir biz şu an kesin hasar tespiti yapmıyoruz.
 
Bunlar bilinmediği için ve medyada bu çok fazla tartışıldığı için mühendislerimizşu an çok tedirgin baskı altında çalışıyor. Belki de orta hasarlı binaları ağırhasarlı yazıyorlar. Bu aynı zamanda devlete milyarlarca lira zarar demek.
 
- Bir konterynırın maliyeti 15 bin lira bunu 20 bin ile çarpın, toplanan paralardançok daha fazlası Van için harcanıyor şu an kimsenin bundan şüphesi olmasın.
 
Sanırım Van sokaklarında polis özlendi
  
- Emniyet Müdürlüğü’ne her gece sirenleriniz açık bir şekildesokaklarda devriye gezin talimatı verdim.Bundan sonra polis her gece sokaklarda  taş atılmadan devriye gezecektir diye temenni ediyorum. Sanırım Van sokaklarındapolis özlendi.
 
- Vatandaş belediye ve valilik arasında kaldı diyorlar. Ben deprem olduğundaikinci dakika arabamda, 20 dakikada da kriz merkezindeydim. Ve belediyeyiaradık, kriz merkezini oluşturduk ya belediye başkanı ya yardımcısı buradaolsun diye. Ki davete bile gerek yok görevli her birimin deprem olduktan sonrakriz merkezinde olması gerek. Bizim kimseyle sorunumuz yok. Halkın seçtiğinesaygılıyız. Ama ben nasıl işimin başındaysam onlar da davet beklemedenişlerinin başında olmalıydı.
 
"8.5 şiddetinde depreme dayanıklı hastanemiz var"
Prof. Dr. Sezer KOMSUOĞLU – Kocaeli Üniversitesi Rektörü
 
-  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin çok daha hızlı toparlanacağına inanıyorum. Önemli olan eğitimi en kısa sürede başlatma iradesini göstermek.
 
- Burada en önemli sorun barınma. Prefabriklerin bir an evvel yapılmasıgerek. Şimdi 7 katlı şahane bir yurt da yapsanız kimse girmez içine. Bu birgeçiş dönemi. Biz Kocaeli’nde işadamlarımızdan destek almıştık. Van için deişadamlarımızdan burada prefabrik kentler kurulması için destek rica ediyoruz.
 
- Türkiye’de ilk defa Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 8.5. şiddetindedepreme dayanacak, ameliyathaneleri çalışacak bir hastane yapıldı.
 
"Şubat ayında eğitime başlayacağız"
Prof. Dr. Peyami BATTAL - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü
 
- Hiçbir öğrencimizin yıl kaybı olmayacak. Kimse endişe etmesin.
 
- Eğitim öğretime şubat ayında başlayacağız. Öğrencilerimizin barınmasorunlarını da çözmek üzere Yurtkur Genel Müdürlüğü’yle temas halindeyiz.Yeterli sayıda prefabrik yurtları tesis etmek için çalışmalara başlıyoruz ve tümöğrencilerimize yetecek yurt sağlayacağız. Öğrencilerimizi geldiklerinde hiçbirbarınma sorunu olmaksızın prefabrik yurtlarla karşılayacağız.
 
- En küçük endişe duyduğumuz, en küçük bir çizik gördüğümüz binalarımızdagüçlendirme yapmadan hiçbir öğrencimizi asla binalara sokmayacağız. Busebeple prefabrik sınıf siparişi verdik.
 
"Bilimsel gerçeklerle psikolojik gerçekler çatışıyor"
Prof. Dr. Muzaffer ELMAS – Sakarya Üniversitesi Rektörü
 
- Hasar tespit ve diğer işlemlerden sonra olumsuz havanın kısa sürede olumluyadöneceğine inanıyorum.
 
- Hasar tespitleriyle binanın depreme dayanıklılığı arasında direkt bir bağlantı yok.
  
- Binalar yeni yönetmeliğe göre yapılmış ve bir yapısal hasarları yoksa bubinalardan çok tedirgin olmamak gerekir. Bu tür binalardan çok tedirgin olmaktüm bilimsel algıları bir kenara itmek demektir. Şu an bilimsel gerçeklerlepsikolojik gerçekler çatışma durumunda.
 
- 99’dan önce yapılan binalar hasar görmemiş olsa bile riskli binalardır. Çokayrıntılı incelenmeleri gerekir. İncelenmeden bu binalara kimse güvenlidirdiyemez.
 
"Hasarlı okullarda kesinlikle eğitim yapılmayacak"
Ali İhsan SAYILIR - Van Milli Eğitim Müdürü
 
- Van’da 5 Aralık’ta eğitim başlayacak. Bir kısım okulumuza prefabrik yapılargetirdik. Hasarlı okullarda kesinlikle eğitim yapılmayacak.
 
- Aynı zamanda uzak yerlerde oturan öğrencilerimizi taşımak için ihaleyapılacak.
 
- 50 bine yakın öğrencimizin başka illere, okullara nakli gerçekleşti

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI