X
X

Kemal Kılıçdaroğlu, Genç Bakış'taydı

01.06.2012 Cuma 10:24 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Kemal Kılıçdaroğlu, Genç Bakış'ın sezon finalinde konuştu!

Kılıçdaroğlu, "Yasa olsa ne olacak, ben torunumu 5 yaşında okula göndermem!" Kemal Kılıçdaroğlu Genç Bakış'ın sezon finalinde konuştu!
 
Abbas Güçlü ile Genç Bakış dün gece sezon finaliyle ekrana geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürtaj tartışmalarından, Uludere olayına, Gürsel Tekin'in ayrılığından, memur grevine kadar gündemin en sıcak başlıklarını yorumladı, gençlerin sorularını yanıtladı. İşte Mersin Toros Üniversitesi'den yayınlanan Genç Bakış'ın bu sezonki son özeti;
 
CHP'NİN OYLARI DÜŞERSE KESİNLİKLE GİDERİM
- Benim genel başkan olarak görev yaptığım süre içinde partinin oylarında düşüş olursa kesinlikle gideceğim. Demokrasinin gereği budur. Biz bunu parti tüzüğüne de yazdık.
 
GÜRSEL TEKİN'E KIRGIN DEĞİLİM
- Gürsel Tekin kendi iradesiyle ayrıldı. Yorum yapmak istemem. Uzun yıllar birlikte çalıştık. bir ayrılık söz konusu değil. Benim bir kırgınlığım da yok.  Ayrılmasını ben istemedim. Kalması için ısrar da ettim. Ama kendi kararı, saygı duyduk.
 
SARIGÜL BUYURSUN GELSİN KİMSEYE ÖNYARGIMIZ YOK
- Mustafa Sarıgül partiye üye değil. Üye olmak isterse elbette gelsin. Kim CHP tüzüğünü, ilkelerini benimseyip, ben koltuk için değil, fiilen bu partide parti için çalışmak için geliyorum diyorsa, kapımız herkese açık, kimseyi reddetmedik. Ama Sarıgül'ün partiye kabulü benim imzamla olmuyor. Tüzüğümüze göre  parti meclisi kararı gerekiyor. Gelirse Parti Meclisi'ne indiririz, kabul ederse partimizin üyesi olur. Kimseye karşı önyargımız yok.
 
KÜRTAJ SİYASETİN KONUSU DEĞİL
-Başbakan  Uludere'yi nasıl  unutturabiliriz dedi ama berbat etti. Her kürtaj bir Uludere'dir dedi. Böylece her kürtaj tartışılırken Uludere olayı da gündeme gelmeye başladı.
- Belli bir ay dolduktan sonra kürtajın yapılması elbette tehlikeli ama buna karar verecek olan biz değiliz, kadının gittiği doktor karar verecek. Ben buna yorum yapmak istemem. Bu siyasetin konusu değil. Kadının bedeni kadına aittir.
 
YÜKSEK SEZERYAN RAKAMLARINI DİKKATE ALMAK GEREK
- Sezeryanın  çok yüksek rakamlara ulaşması  siyasetin de tıp dünyasının da dikkate alması gereken bir gerçektir. Neden böyle oldu?
- Siz sağlıkta performans yasasını getirirseniz ameliyat sayısını arttırırsınız. Bununla ilgili düzenlemeler yapılacak. Tıp dünyası  tartışır, doktorlar doğrusuna karar verirler oturur değişikliği yaparız.
 
SEN MİSİN GREV YAPAN?
- Havayolu işçileri grev yapıyor. Sen misin yapan, 150 işçinin işine son veriliyor. Sosyal devlet bunu yapmaz. Bunun adı diktatörlük.
- Şimdi hava-iş sektöründe grev yapılamaz diye bir yasa getiriyorlar.  Demokrasinin olduğu hiçbir ülkede bu yapılmaz.
 
AVUKATLAR GELMESE  BİLE KİŞİ YARGILANIP MAHKUM EDİLEBİLECEK
- Avukatlar duruşmaya gelmese bile  kişiler avukatsız  yargılanıp mahkum edilebilir diye kanun teklifi geldi.  Böyle birşey olur mu? Tek başına bu düzenleme ciddi bir rejim değişikliğidir. Ciddi bir risktir. Bunun üzerine gidilmesi gerek.
 
YASA OLSA NE OLACAK BEN TORUNUMU 5 YAŞINDA OKULA GÖNDERMEM
- 5 yaşındaki çocuğu altındaki bezle okula göndereceğiz.  5 yaşındaki çocuk anaokuluna gider öğretmenler ona boyama yaptırırlar ki parmak kasları gelişsin, kalem tutmayı öğrensin. Şimdi siz bu çocuğu  ilköğretime göndereceksiniz. Böyle şey olamaz. Doğru bir uygulama değil. - Hiçbir annenin çocuğunu 5 yaşında okula göndereceğini sanmıyorum. Hiçbir anne çocuğunu feda etmez.  Günde 15 milyon ceza sistemi çalışmaz. - Benim torunum olsa 5 yaşında okula göndermem. Ortada yasa olsun ne olacak. Benim çocuğum mu önemli yasa mı? O yasa çalışmaz. Yasalar toplumun vicdanının kabul edebileceği yasalar olmalı.
 
KONGREDE SANDALYE ATANI PARTİDEN ATARIM
- Bir partide demokrasi nedir? Birden fazla aday çıkar, özgürce yarışırlar, birisi kazanır. Siz hiç AKP'de herhangi bir ilde ikinci bir aday gördünüz mü? Tek adam otoritesi var. CHP böyle mi, hayır.  Bize diyorlar ki AKP kongrelerine bakın, herkes disiplin içinde. Hitler de disiplin içinde çalışıyordu. Kongrelerde tartışma olmaz mı, elbette olur. İki aday var çıkıp konuşup tartışacaklar. Bu tartışmalar demokrasinin gereğidir. Geçmişte kavgalar da oldu tabii. Ama ben geçmişteki gibi masayı, sandalyeyi atanı tutup partiden atacağım.
 
BAŞBAKAN GAZETECİLERİN BOYNUNDA TASMA VAR DEDİ KİMSEDEN SES ÇIKMADI
- Başbakan gazetecilere boyunlarında tasmalar vardı dedi. Kaç kişi, kaç gazeteci çıkıp, sayın Başbakan sen bunu söyleyemezsin dedi? Ses bile çıkarmadı kimse.
 
MEDYANIN GÖREVİ MUHALEFETE MUHALEFET ETMEK DEĞİL
- Seçim barajını kaldıralım diye teklif verdik kaç kişi sahiplendi, destek verdi? Demokrasilerde muhalefete muhalefet etmek medyanın görevi değildir.  - Hapishanelerde çocuklara tecavüz edilirken bunu biz gündeme getirdik. Yolsuzlukları da. Ama sizin haberiniz olmuyorsa bir kısmı bizim hatamız, gelip sizlere anlatmağımız için. Ama büyük bir kısmı medyadadır, kitleye anlatması lazım.
 
NEDEN CHP YÜZDE 26, AKP YÜZDE 49 DÜŞÜNMEK LAZIM
- Bizim oyumuz yüzde 26. Halkı suçlamaya hakkımız var mı? Dönüp kendimize bakacağız. Neden bana yüzde 26, AKP'ye yüzde 49 oy veriyor? Bunu değerlendirmemiz lazım. Biz de bunu elimizden geldiği kadar değerlendiriyoruz.
 
PARTİNİN DAHA ÇOK DEĞİŞİME İHTİYACI VAR
- Değişimler  heyecan yaratır. Benim değişimimde de bir heyecan yaşandı. Ama o heyecanı sürekli hale getirmek imkansız. Önemli olan o değişim süreci içinde ne yaptığınız, halka ne kadar gittiğiniz. Partinin hala daha çok değişime, dönüşüme ihtiyacı var.
-  CHP değişime direniyor deniyor, hayır CHP değişim ve dönüşümün  adresidir. Biz birçok teklif veriyoruz AKP hep direniyor.
 
4+4+4'Ü ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRDÜK DAHA NE YAPALIM?
-  Egitim sorgulamayla başlar. Ama biz eğitimle çocuk nasıl sorgulamaz onu sağlamaya çalışıyoruz. 4+4+4 çocuklar sorgulamasın  diye geldi. Biz buna  çıktık, Anayasa Mahkemesi'ne götürdük daha ne yapalım?
 
SURİYE'DE DEMOKRASİ YOK DA, TÜRKİYE'DE VAR MI?
- İlk defa bir başbakan batılı egemen güçlerin diliyle Ortadoğu'ya sesleniyor. Batının egemen güçleri istiyor diye biz Suriye ile düşmanız.  Neden biz onlarla savaşıyoruz, ne alıp veremedigimiz var? Demokrasi yokmuş orada. Bizim ülkemizde var mı ki?
- Yaşamımda  ilk kez demokrasinin bu kadar kalitesiz bir düzeye indiğini görüyorum. Demokrasinin olduğu bir ülkede köşe yazarlarına bu kadar ağır hakaret edebilir misiniz? Aylardır soruyoruz Uludere istihbaratını  nereden aldın diye? Yanıtını alamadık. Demokrasinin olduğu bir ülkede bir başbakan bunun cevabını verir.
 
HALK SURİYE POLİTİKASINI BEĞENİYOR MU?
- Suriye'de demokrasi olsun isteriz tabii ama sende demokrasi yok biz oraya askerlerimizi göndereceğiz olmaz. Bunu kabul etmiyoruz. Maalesef  Türkiye Suriye konusunda sınıfta kalmıştır. Gidin halka sorun kim beğeniyor Suriye politikasını?
 
ABD UZAK DOĞU 'YA GİDİYOR, ORTADOĞU BEKÇİLİĞİNİ TÜRKİYE'YE BIRAKTI
- Amerika Suriye'yi Türkiye'ye ihale etti. Ortadoğu'da bekçiliği sana bırakıyorum ben uzak doğuya gideceğim diyor. Bu dengeleri görmek lazım.
 
ARAP BAHARI TOPLANTISI YAPTIK HİÇ HABER OLMADI
- Biz hiçbir  partinin ve dünyada hiçbir ülkenin yapmadığı bir olayı gerçekleştirdik. Arap baharını Türkiye’de topladık. Suriye'den de iki tarafı davet ettik ve Arap baharını tartıştık. 16 Arap ülkesi bizim Arap baharı toplantımızı birinci haber olarak verdi ama Türkiye'de beklenen ilgiyi görmedik.
 
SURİYE'YE DIŞ MÜDAHALEYE ALKIŞ TUTMAMALIYIZ
- Suriye halkı kendi içinde kendi sorunlarını çözecek güce sahiptir. Bir ülkenin kaderini o ülkenin halkı belirlemelidir. Dışarıdan birilerinin müdahale etmesine bizim alkış tutmamız yarın bize de müdahale ettiklerinde söyleyecek bir sözümüzün olmamasına yol açar.
- Türkiye İran'ı, Rusya'yı, İngiltere ve Fransa'yı İstanbul'da toplayabilmeli ve  Suriye'deki  iki grubu da getirmeli ve  burada barıştırmalıydı.  Ben bu coğrafyada sözü dinlenen bir ülkeyim diyebilmeliydi. Hangi komşumuzla aramız iyi. Herkesle kavgalıyız. Kimin yüzünden? Benim Irak'la Suriye ile ne alıp veremediğim var.
 
KÜRT SORUNU İÇİN YENİ BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ
-30 yıldır Türkiye'nin en temel sorunu Kürt sorunu. Bu sorunun  çözümünde en büyük engel,  çözümü zorlaştıran siyaset kurumu.
- Bizim çözüm önerimiz şu; TBMM'de toplumsal uzlaşma komisyonu kurulmalıdır. Her siyasi partide bu sorunu çözebilecek akil insanlar var. Ayrıca parlamento  dışında ikinci bir komisyona  ihtiyaç var. İçinde bilim insanları kanaat önderleri, bu sorunu çözmek  için yllar yılı çalışmış insanlar olacak. Toplumun her kesimiyle görüşmeler yapacaklar ve biz bu sorunu çözeceğiz  diye masaya oturacaklar.
-  Biz muhalefet olarak böyle bir öneri getirdik, Meclis Başkanı'na sunacağız. İktidar bizim önerimizi eksik ya da yanlış bulabilir.  O zaman onlar bir öneri getirsin biz destek olalım. Amaç  bu ülkenin sorununu çözmek. Hep birlikte çözelim.
- Eğer bu sorunu çözmek için politik hayatım riske girecekse ben riske girmeye hazırım.
 
CHP'Lİ BELEDİYELER ÇALIŞMIYOR ALGISI VAR
- Kentsel dönüşümü ilk başlatan, ilk metroyu, tercihli yolu getiren CHP'li belediyelerdir. Ama CHP'li belediyeler çalışmıyor algısı var.
- Ankara  ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri AKP'nin elinde ama metro yapamadılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi imkanlarıyla metro yaptı ve açıyor. Kim başarılı? - İzmir Büyükşehir Belediyesi yıllardır her çocuğa, hergün en kaliteli sütü  dağıtıyor. Kimseye de birşey olmadı.
- Ankara Büyükşehir Belediyesi  hayvanat bahçesi yapacaktı, iki dönemdir hiçbirşey yapamadı. Ama İzmir'de Türkiye'nin en büyük doğal yaşam parkı kuruldu. Türkiye topraklarında ilk fil İzmir'de doğdu.
 
BAKIRKÖY'DE KANSER DAHİL HER TEDAVİ ÜCRETSİZ, KİM BİLİYOR?
- Siz Bakırköy Belediyesi sınırları içinde yaşayan herkesin kanser dahil tüm tedavilerinin bedava olduğunu biliyor musunuz? Yapan CHP'li belediye ama kimsenin haberi yok. Ankara'da her yoksul ailede kadının banka hesabına her ay 200 lira paranın yattığını biliyor musunuz? Bunu da  yapan CHP'li belediye. CHP'li belediyelerin eksikleri olabilir ama çalışmıyorlar demek doğru değil. Bu konuda arzu eden AKP'li belediye istediği CHP'li belediye ile masaya oturabilir. Kim ne yapıyor, tartışmaya hazırız.
 
CHP'NİN HALKA GÜVEN VERMESİ GEREKİYOR
- CHP'nin oyları yüzde 5 arttı. Yeterli mi, değil. Bu bir başarı mı, hayır. Ama beklentilerimizi tam olarak karşılamasa bile ciddi bir artışın olduğunu kimse inkar edemez. CHP bugüne  kadar genellikle eleştiren ama proje üretmeyen, halka umut götürmeyen bir görünümdeydi. Biz bu seçimde ilk kez hayatın her alanıyla ilgili proje ürettik. 2B, tarım,  hayvancılık, gençler, iklim değişikliği... Ama ürettiğimiz  projeleri halka anlatamadık. Çünkü örgütlerimze iyi anlatamadık. Parti okulumuz yoktu,  açtık. Şimdi daha kararlı daha tutarlı bir programla yola çıkmak zorundayız.
- CHP'nin daha çok çalışması, proje üretmesi, halka güven vermesi gerekiyor.
 
CHP İYİ MUHALEFET EDİYOR MU?
- CHP iyi muhalefet ediyor mu?  4+4+4'e CHP muhalefet etmese kimin haberi olacaktı. 4+4+4 ile ilgili 13 saat kesintisiz konuşan bir CHP milletvekiliydi.  CHP olmasa Uludere bu kadar gündemde kalır mıydı? Terör olayları nasıl çözülür diye öneri getiren tek parti CHP. Suriye olayının sınır illerimize getirdiği aksaklıkları raporlarla ortaya koyan da CHP.
 
CHP ÇALIŞIYOR AMA DEMEK Kİ İYİ ANLATAMIYORUZ
- CHP yeteri kadar çalışmıyor diye bir algı var. 81 ilimize de vekillerimiz gidiyor çalışıyor ama demek ki iyi anlatamıyoruz. O kabahat de bize ait.
 
MECLİS TV HERŞEYİ YAYINLAMIYOR
- Bizim sesimizi kesmek istediler. Meclis Televizyonu herşeyi vermiyor, sınırlı veriyor. Oysa tüm süreyi vermesi lazım. O sınırı daha da daraltmak  için içtüzük değişikliği yapmak istediler. Engelleyen yine CHP. Mücadeleyse mücadele. Sokaktaysa sokakta, caddedeyse  caddede, tarladaysa tarlada.
 
KIBRIS SİSTEMİ GETİRELİM HERKES VEKİLİNİ KENDİ SEÇSİN
- Biz Siyasi Partiler Yasası'nı değiştirelim dedik ama kabul görmedi. Buna rağmen 35 ilde önseçim yapan, 15 ilde eğilim yoklaması alan tek partiyiz. Önümüzdeki zamanlarda tüm illerde önseçim yapmayı düşünüyoruz.
- Ama biz ön seçimi  de kaldıralım istiyoruz. Siyasi partiler liste de belirlemesin. Vatandaş gidip kendi vekilini kendisi seçsin. Programımızda da bunu yazdık. Kıbrıs'ta bunun uygulaması var. Halk istiyorsa o sistemi getirir burada çok güzel uygularız.
 
BAŞKANLIK SİSTEMİ YAPAY BİR TARTIŞMA
- Başkanlık sistemi tartışması  tümüyle yapaydı, gündem değiştirmek içindi. Olması gereken parlamenter rejim ama eksiğimiz var. Yasama güçlü değil bunu anayasa değişikliği ile dengelememiz lazım.
 
KEFENDEN YÜZDE 18 PIRLANTADAN SIFIR VERGİ
- Vergi politikasına bakın ama öyle bir politika yok. Size borç getiren insana sıfır vergi uyguluyorsunuz ama asgari ücretle çalışandan vergi alıyorsunuz. Pırlantadan sıfır kefenden yüzde 18 vergi alıyorsunuz. Bu mu vergi politikası? Biz asgari ücrete vergiyi yüzde 1 oranında tutmak istiyoruz.
 
ÇİFTÇİNİN DURUMU İYİ DEĞİL 300 BİN TON PATATES BEKLİYOR
- Çiftçinin durumu iyi değil. Özellikle Suriye, İran, Irak ve Rusya politikamız ihracatı büyük ölçüde etkilemiş. Üretici ürettiği ürünü satacak alan bulamıyor. Patatesi 50 kuruşa malediyor, 10 kuruşa alıcı bulamıyor. 300 bin ton patates bekliyor.
- Çiftçinin sorunuyla kim ilgilenecek? Çiftçinin sorunu iktidarın sorunudur. Biz çiftçinin sorununu dile getirirsek görevimizi yapmış olururuz. Ama sorunu çözecek olan iktidar.
 
AKP BİZİM PROJELERİMİZİ UYGULUYOR BUNDAN MEMNUNUZ
- İnitbak Yasası, bedelli askerlik, 2B. Bunların hepsi bizim  projelerimizdi. Uygulanamaz diyorlardı ama bizim projelerimizi uyguluyorlar, bundan memnunuz. Ama 2B  bu şekilde değildi. Özellikle de fiyat kısmı. Ama AKP'nin paraya ihtiyacı var. Çok yüksek bedeller belirledi, bunların ödenmesi mümkün değil. 2B arazileri birilerinin ellerinden alınacak başkalarına verilecek. Planlanan program bu.
 
AKP SÖZ VERDİ AMA VEKİLLER HALA İÇERİDE
- Hapisteki milletvekilleri  demokrasi ayıbıdır. Bunlar mahkum değil haklarında kesinleşmiş hüküm yok.  AKP söz verdi ama hala içerideler.

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI